Hrvatski Fokus
Znanost

Biorazgradljivi polietilen

Ruski znanstvenici izmislili sigurnu zamjenu za plastiku

 
 
Znanstvenici s Ruskog ekonomskog sveučilišta "G. V. Plehanov" smislili su kako polietilen učiniti biorazgradivim. U njega su dodali škrob i drvnu prašinu. Kako piše RIA Novosti, pozivajući se na znanstveni časopis "Inorganic Materials: Applied Research", nova vrsta polietilena po čvrstoći ne zaostaje za tradicionalnom plastikom, ali se pritom raspada, ne nanoseći štetu okolišu.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/02/5e37d22b85600a17a81aa5ba.jpg
"Dodavanje osobine poroznosti i uvođenje dodataka prirodnog podrijetla omogućuju kreiranje sredine koja apsorbira vodu, u kojoj se brzo razmnožavaju glavni čimbenici raspadanja – mikroorganizmi", priopćio je šef katedre za kemiju inovativnih materijala i tehnologija Ruskog ekonomskog sveučilišta Anatolij Popov. Znanstvenici su tijekom tri godine pratili raspadanje novog materijala u zemlji. Njegova količina se za to vrijeme smanjila za 20 posto.
 

https://hr.rbth.com/science/86561-sigurna-zamjena-za-plastiku

Povezani članci

STANJE U SVIJETU – Siromaštvo je široko rasprostranjeno

hrvatski-fokus

Kulturologijsko obrazovanje (11)

HF

Vrijeme je da platforme društvenih medija poput Facebooka tretiramo kao strojeve za ovisnosti koji stvarno jesu

hrvatski-fokus

Saši Begoviću nagrada ‘Viktor Kovačić’

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...