Hrvatski Fokus
Aktualno

Predstavljene tri knjige Bogdana Maleševića

Poziv na Gozbu janjeta, u spomen Tanji Malešević

 
 
Zanimljivo predstavljanje održano je u zagrebačkoj Knjižnici Bogdan Ogrizović. Svoje tri nove knjige, među kojima i likovna monografija o prerano preminuloj sestri Tanji, promovirao je njezin brat Bogdan Malešević. Književnik, teatralog, povjesničar umjetnosti i nositelj Zaklade obitelji Malešević u Cerniku kod Nove Gradiške, okupio je raznolike pomotore. Radi se o likovnoj monografiji „Tanja“ na 250 stranica, gdje je sažet život i rad pokojne Tanje Malešević, akademske slikarice (1964.-2017.). Druga je knjiga Vrhovi cedara libanonskih, što je zapravo Maleševićev roman posvećen sestri. Treća je knjiga Veronikin rubac, ili Kako je umrla Tanja, a to su razgovori i eseji o likovnim umjetnicima.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/02/20200203_192347_resized-822x452.jpg
Zijad Gračić, fra Stanko Pavlović, Stanko Špoljarić i Bogdan Malešević
 
Kako je na predstavljanju kazao autor Bogdan Malešević, njegova je sestra umrla kao janje, što je mu kazala časna sestra Božjeg Milosrđa. Sestri je podigao grobnicu, ali i veće spomenike. Zaklada obitelji Malešević otvorena je u Franjevačkom samostanu Cernik. Postuhmna izložba prije godinu dana u zagrebačkoj Dubravi, te ova monografija i knjige o Tanji. Uoči Uskrsa u Cerniku trebala bi biti promocija monografije.
 
Zijad Gračić, hrvatski glumac rođen u Tuzli surađivao je s Maleševićem na dramskim predstavama. Na promociji je jasno i glasno čitao odlomke iz autorovih knjiga, a uskoro obilježava tri i pol desetljeća glumačkog rada. „Zajedno smo uradili najveća djela za našu Crkvu, „Faustinin dnevnik“. Bogdan je govorio iz dubine srca. Mistici su čuđenje vjernika i danas, a Bog se služi s njima. No, mistici su danas i prezreni, kazao je fra Stanko Pavlović, franjevac iz Gruda u BiH, poznavatelj obitelji Malešević. Stanko Špoljarić, likovni kritičar, koji je poznavao pokojnog Duška Maleševića, oca Bogdana i Tanje, pratio rad majke Maje Dolenčić Malešević i pokojne sestre Tanje. Govorio je o likovnim i umjetničkim dosezima Tanje Malešević, s osvrtom na bogato stvaralaštvo obitelji Malešević, koji su zadužili hrvatsku kulturu.
http://mojzagreb.info/images/uploads/vijesti/38925/tatjana_malesevic_9.jpg
Slika rano preminule hrvatske slikarice Tatjane Tanje Malešević
 
Tom Držić, umirovljeni novinar i urednik Hrvatskog tjednika, poznavatelj i vršnjak pok. Duška Maleševića, oca obitelji, govorio je o značajkama rada Tanje Malešević, ali se osvrnuo i na stvaralaštvo obitelji Malešević. Čestitao je autoru knjiga Bogdanu Maleševiću i kazao da su ove knjige i monografija najbolji spomenik Tanji Malešević.
 

Boris Ćavar

Povezane objave

Dno dna sveučilišnog profesora Milorada Pupovca

hrvatski-fokus

Većina medija radi protiv Hrvatske

HF

Zdravko Mamić je uspješan! I točka!

HF

Neototalitaristi pod krinkom alternative napadaju pluralizam

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više