Hrvatski Fokus

Otvaranje Samoborskog fašnika je 14. veljače 2020. u 19sati na Trgu kralja Tomislava

 
 
Najiščekivaniji događaj u Samoboru definitivno je tamošnji fašnik, raskošan karneval kojim Samoborčani tjeraju zle sile iz prethodne godine, opraštaju se od zime i otvaraju svoja srca i nadanja nadolazećem proljeću. Samobor je od davne 1885. godine karnevalska metropola ovog dijela Hrvatske. Tih 10-ak dana njegovim ulicama vlada potpuno bezbrižno veselje, pod tisućama se maski krije smijeh i radosna pjesma, a plesom se dočekuje novi život. No, nije sve ipak tako lagodno, neizvjesnost traje sve do suđenja Fašniku, središnjeg događaja karnevala. Naime, na glavnome se gradskom trgu odigrava predstava u kojoj se sudi Fašniku, krivcu za sve nevolje u protekloj godini. Na njega se iskaljuje sav bijes, tuga i nesreća ljudi. Lutka Fašnika spektakularno se spaljuje na fašnički utorak čime se po prastarom vjerovanju lišavamo svih negativnih utjecaja u sljedećoj godini. Nakon što je Fašnik kažnjen, počinje sveopće veselje koje bi trebalo označiti i cijelu godinu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/02/dogadjanje-za-djecu-samoborski-fasnika-2020-696x365.jpg
Grad Samobor postaje ponovno Fašnička republika te brojnim fašničkim događanjima čuva stoljetnu tradiciju ove danas moderne manifestacije. I ove godine, uz tradicionalni program na Trgu kralja Tomislava, s fašničkom princezom Srakom, Princem, Fiškalom i Sucem, posjetitelje očekuju programi na nekoliko lokacija – program uličnih zabavljača, maškare, brojne glazbene izvođače, zabavljače i plesače, revije i izbor najboljih maski, SRAKAfest, Dječji fašnik te završnu Fašničku povorku.
 
Vrijeme održavanja: 14. 2. – 25. 2. 2020.
 
Otvaranje Samoborskog fašnika je 14. veljače 2020. u 19 sati na Trgu kralja Tomislava.
 

Anđelka Felja

Povezane objave

Kriza Crkve očima Pape emeritusa

HF

Nova knjiga dominikanca Vjekoslava Lasića

HF

Umro hrvatski književnik Siniša Božulić

HF

Arapi na Silvestrovo zaklali Poljaka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više