Hrvatski Fokus
Kultura

Grad bez ptica Anite Martinac

Likovi romana i događaji u romanu su stvarni

 
 
U Zagrebu predstavljen roman Grad bez ptica autorice Anite Martinac. O autorici i njenome novom djelu govorili su Ante Beljo, istaknuti sudionik hrvatskoga političkoga života nakon demokratskih promjena i bivši ravnatelj HMI i Ivan Tolj, umirovljeni general i pjesnik
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/02/IMG_4978_1.jpg
Zagrebačko predstavljanje romana upriličeno je 20. veljače u prepunoj velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika, a o autorici i njezinome novom djelu govorili su Ante Beljo, istaknuti sudionik hrvatskoga političkoga života nakon demokratskih promjena i bivši ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i Ivan Tolj, umirovljeni general i pjesnik. Osim konstatacije o iznimnoj književnoj vrijednosti romana Anite Martinac, oba su predstavljača knjige istaknuli i njezinu značajnu povijesnu, političku i vojnu važnost. Program kojemu su nazočili brojni uglednici iz političkoga i javnoga života Zagreba, Hrvatske i BiH moderirala je Lejdi Oreb, a ulomke iz „Grada bez ptica“ govorio je glumac Robert Kurbaša i sama autorica.
 
„Kako biste osjetili mirise, barutni dim, hladnu metalnu cijev automata, vlažni rov ili bilo koji od njegovih ustaljenih opisa preobrazit ću se u mnoge likove i biti strah u njihovim očima kojeg ni sami nisu bili svjesni. Mogu biti i adrenalin koji ih je nosio ili tek suborac koji ih je razumio“, obraća se čitateljima mostarska književnica i sudionica Domovinskoga rata Anita Martinac u uvodu svoga novog romana „Grad bez ptica“, objavljenoga u nakladi Udruge Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizama u Bosni i Hercegovini. Radnju romana, opsega 229 stranica, odnosno 45 poglavlja u kojima kroz optiku neposrednih sudionika bitnih događanja donosi niz jedinstvenih, pojedinačnih sudbina, autorica smješta u svoj rodni grad, u najteže godine prijelaza iz komunizma u demokratsko društvo koje je obilježeno sukobima i ratom. Valja naglasiti da su svi likovi romana, ali i događaji o kojima Anita Martinac piše stvarni.
 
Prije „Grada bez ptica“ Anita Martinac je objavila tri romana, 2015. godine „Medaljon, 2016. „Posljednji“ i 2017. „Od Franje do Franje“, a napisala je i brojne zapažene pjesme i novele. Za svoj književni rad, ali i za sudjelovanje u Domovinskome ratu primila je niz značajnih nagrada i priznanja, među ostalim i Zlatnu povelju Matice hrvatske za troknjižje Medaljon, Posljednji i Od Franje do Franje, Nagradu Utjecajna hrvatska žena za kulturu 2018. Mreže hrvatskih žena, medalju “Oluja” i medalju “Ljeto 95.” Ministarstva obrane RH, kao i Spomenicu Domovinskoga rata Ministarstva obrane Republike Hrvatske.
 

Željko Rupić

Povezani članci

Žena

HF

Sjeti se, prijatelju!

HF

Motiv mora u opusu Josipa Konte

HF

Pripovijest širokog zahvata

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...