Hrvatski Fokus
Kultura

Krajobrazi u malom formatu Mladena Žunjića

Njegov se opus odlikuje kolorom iznimne snage i lančanim energetskim tijekovima koji suvereno vladaju volumenom slike

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić stekao je svojim brojnim ciklusima s nefigurativnim motivima na velikim formatima platna u ulju i akrilu u aktualnoj umjetničkoj produkciji, ugledno ime. Njegov se opus odlikuje kolorom iznimne snage i lančanim energetskim tijekovima koji suvereno vladaju volumenom slike.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/07/M.Z-20200622_111546.jpg
Nedavno je predstavio novi ciklus slika, ulja i akrila na platnu, na za njega doista neobičnom, manjem ili malom formatu platnu, 40 x 30 cm s figurativnim motivima krajobraza. Riječ je o pustim predjelima s tek pokojim drvom, plavkastim nebom, uz neobične oblike oblaka,sve miruje, uslijed visoke temperetature koja se razlijeva po pijesku.
 
Žunjićev kolor i ovdje je prepoznatljiv, no mnogo je umjereniji, tiši. Pustinja s nekoliko stabala u središtu je zanimanja autora. Dakle, motiv koji se može tumačiti i doživljavati na različite načine, od istaknutog aspekta osamljenosti do ozbiljne ekološke brige za prirodni okoliš.
 
Ovaj pustinjski motiv razlikuje se od dosadašnjih ciklusa Mladena Žunjića ponajprije po izostanku gibajućih pravaca energije, koja je nezaustavljivo tutnjala i jurila, komešajući ovalne forme. Ovdje vlada mir, tišina, sve miruje. Pitanje je samo, tko uistinu napreduje, rijetko drveće prema pustinji ili pustinja nastavlja teći prema nama.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/07/mladen-zunjic-scaled.jpg
Slikar ostavlja nama razriješenje dileme. Novi ciklus manjih formata Mladena Žunjića zanimljivi je iskorak autora u kontinuiranom stvaranju, u neprekidnom istraživanju raznovrsnih mogućnosti motiva i boja.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Šareni slikar koji drijema

HF

Kubizam je izvor kiparstva

HF

Radovi Mirana Blažeka u Salonu Galić

hrvatski-fokus

Cvijeće me još uvijek jako inspirira

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...