Hrvatski Fokus
Hrvatska

Program tajnog biološkog oružja

Za razliku od Talijana dobro je postupio izraelski premijer Benjamin Netanyahu

 
 
Virus Corona iz daljine izgleda kao rođak sezonske gripe. U usporedbi sa crnom kugom ili španjolskom gripom, pa i s ebolom, nije osobito smrtonosan. Djeci prijeti malo, a mnogi ljudi koji su zaraženi pate nešto više od poznatih simptoma prehlade. Opasan je ponajvećma za starije ljude i one koji imaju kronične probleme sa srcem ili plućima. Dobroćudno lice virusa navelo je neke političare da misle kako se oni mogu boriti protiv pregovora, savjetujući svoje ljude protiv histerije i potičući posao kao i obično.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/03/biowarfare-illustration-under-colored-skies.jpg
Nedostaci tog pristupa vidljivi su u slučaju Milana u Italiji. U početku je lokalna uprava preporučila socijalno distanciranje, ali onda je gradonačelnik, bez sumnje zabrinut ekonomskim troškovima držanja svih kod kuće ohrabrio ljude da izađu i malo žive. Ponovno su se napunili kafići i restorani. U međuvremenu, bolnice su vjerovale da su pripremljene za najgore. Tada je virus otkrio svoje prijeteće lice. Izbila je eksponencijalna eksplozija slučajeva, brzo je nadvladala medicinski sustav, kojem je između ostalog nedostajao odgovarajući broj respiratora. Za razliku od Talijana dobro je postupio izraelski premijer Benjamin Netanyahu, prisilio je svakog tko uđe u zemlju da provede dva tjedna u karanteni, zabranio je velika javna događanja i zatvorio škole. Ova strategija usporila je napredovanje virusa. Time je "kupio" vrijeme za pripremu objekata i nabavku potrebne opreme, prije svega respiratora.
 
Virus se proširio usred američko-kineskog trgovinskog rata i općeg usporavanja kineske ekonomije. Da bi se borila s tako velikim izazovom, Kina je morala mobilizirati resurse čitave nacije i njezinih 1,4 milijarde ljudi. Ipak, ti ​​resursi sada su se morali preusmjeriti u borbu protiv epidemije, što će na kraju natjerati kinesko gospodarstvo na "hibernaciju", pa čak i zahtijevati privremeno povlačenje iz svjetske politike. Geopolitičke i ekonomske posljedice mogle bi biti velike u skoroj budućnosti. Stoga je SAD najveći korisnik krize. Usporavanje kineskog gospodarstva nastavit će se i još uvijek nije jasno koliki će utjecaj imati kriza. Bilanca snaga mogla bi se privremeno prebaciti natrag u korist SAD-a. A na drugoj strani su  Kina, Rusija, Iran i Turska. 
 
I sada dolazimo na teren urota. Stvarnih ili izmišljenih prema kojima je virus umjetno napravljen da nanosi štetu Kini. Ruski političar Vladimir Žirinovski tvrdi da su Amerikanci virus "zasigurno" stvorili kako bi ciljali na Kinu. I pukovnik kineskog ratnog zrakoplovstva optužio je američku vladu za puštanje virusa ptičje gripe H7N9 u Kinu kao čin biološkog rata. Suprotna verzija te teorije – da virus Corona potječe iz "programa tajnog biološkog oružja" u Kini i Instituta za virusologiju Wuhan, također je bila široko rasprostranjena na društvenim medijima. Ako virus našteti uglavnom Kini, Peking možda ne će biti voljan prihvatiti da je to prirodna pojava.
 

Vid Hinković

Povezane objave

Sa zapadne i s istočne strane rijeke Drine

hrvatski-fokus

Domovina na ćirilici

HF

Sva naša bespuća

HF

Jesen je

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više