Hrvatski Fokus

Zaraza vratila Europsku uniju u 1951. godinu

 
 
Zaraza Corona ima i poneku pozitivnu stranu. Prije svega radi se o konačnoj propasti globalizacije i liberalizma u novom obliku. Ova zaraza, kojoj se još uvijek ne zna uzrok, a kamoli kraj, vratila je Europsku uniju na sam početak, u 1951. godinu. Iako se sve do jučer širila mantra o Uniji u kojoj se putuje bez graničnog nadzora kroz schengensku zonu, pa o slobodnoj razmjeni roba, mogućnosti zaposlenja širom EU-a…, sada toga ničega više nema. Umjesto otvorenih granica, imamo zatvorene granice i vojsku na granicama. Ulazak u Austriju, Njemačku ili Francusku je onemogućen. Na granicama su policija i(li) vojska. Slično je i u drugim državama. Netko će u obranu Unije reći kako su to izvanredne situacije i privremene mjere, što je istina, ali još veća istina je da su ove mjere zaštite nastupile bez ikakve suradnje i koordinacije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/03/Coronavirus-Final-2crop-scaled.jpg
Brzo širenje epidemije virusom Corona rezultiralo je time da je svaka država sama sebi najvažnija. Vlade pojedinih članica EU-a samoinicijativno su uvele graničnu kontrolu. Neke su države potpuno zatvorile svoje granice, zabranile putovanja ili ograničile izvoz medicinske robe. Izvoz medicinske opreme Njemačka i Francuska zabranile su u Italiju, što je jedan od oblika rasizma. Koji, zasad se ne zna. Mlađahni austrijski kancelar Sebastian Kurz priznaje kako je situacija otišla suprotno od proklamiranoga: "U Europi možete vidjeti da solidarnost ne funkcionira kada situacija postaje ozbiljna". Dakako, i njegova vlada poduzela je jednostrane mjere i Kurz je najobičniji demagog. Kao i mnogi drugi u Uniji. Primjerice, predsjednik Vijeća EU-a belgijski Valonac Charles Michel kaže: "Moramo surađivati", a predsjednica Komisije Njemica Ursula von der Leyen zalaže se za "standardizaciju kod zatvaranja granica". "Krivi su samo oni koji ne djeluju", branio je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer jednostrane korake svoje države Njemačke koja je najdrastičnije zatvorila granice.
 
Jedinstvo unutar Europske unije najviše bi se trebalo pokazivati kroz zdravstvenu politiku, no nije tako, jer je zdravstvena politika odgovornost država članica. I tu su se ponajviše "iskazale" Njemačka i Francuska kada su u vrijeme zaraze Corona uskratile medicinsku opremu i lijekove najpogođenijoj Italiji s obrazloženjem da najprije moraju osigurati zalihe za vlastite potrebe. I nakon što je "osigurala zalihe za vlastite potrebe" Njemačka sada ponovno dopušta isporuke lijekova i medicinske robe. Osim jednostranih zatvaranja granica, drugi europski problem je nerad, odnosno zatvaranje proizvodnih pogona, obustava proizvodnje i pad vrijednosti dionica, što će dovesti do nove recesije. I sada će, kao i prije dvanaest godina, početi priča o "spasu eura", koju je poticao Talijan Mario Draghi, šef Europske središnje banke od 2011. do 2019. Već je Europska središnja banka (ESB) najavila program hitnih mjera u vrijednosti od 750 milijardi eura kako bi ublažio ekonomske posljedice ove koronske krize. Dakle, nakon Corone, doći će recesija, koja će prerasti u veliku financijsku krizu. Ponovno slijedi izbijanje dužničke krize. Zasad u Bruxellesu nema jedinstva i ne zna se kako će se boriti protiv tih izazova. Predsjednik münchenskog instituta Ifo, Clemens Fuest, kaže da se Europskoj uniji u slučaju ovog scenarija ne piše dobro.
 

Pavao Blažević

Povezane objave

Demagoško posjećivanje rodilja

HF

Nova “paradigma” hrvatske politike i društva

HF

Josip Broz Tito je naredio: Pobiti!

HF

Stara manipulatorica Lovrićka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više