Hrvatski Fokus
Kultura

Slikarski dnevnici Mladena Žunjića

Što više i odlučnije slika, umjetnik se svakodnevno suočava s opasnom bjelinom platna

 
 
U suvremenoj likovnoj produkciji, opus slikara Mladena Žunjića svakako zauzima posebno mjesto, ponajprije zbog doista obimnog i složenog niza ciklusa, u kome se ističu snažni kolor i izvedbe u ulju i akrilu na platnu velikog formata. Slikar je vrlo sklon nefigurativnim motivima, raznovrsnim lebdećim oblicima koji uglavnom brzo i nezaustavljivo fluktuiraju emenirajući znatan energteski naboj unutar izoliranih svemira svake pojedine slike.
Mladen Žunjić – ISPREPLETENOST KOLORA – Akademija Art Zagreb
Da ne bi bilo zabune Žunjić povremeno odstupi od apstrakcije i realizira vrlo figurativne cikluse s istom karakterističnom paletom, prisjećam se izvrsnog ciklusa brodova u ulju na papiru, također velikog formata. Također važan element ovog plodnog autora jest i kontinuirano slikanje temeljeno na strastvenom istraživanju mogućnosti kolora, posebice pitanje dominantnih boja, dok je u svijetu motiva, u središtu metamorfoza oblika.
 
Cijeli se slikarski opus Mladena Žunjića može neposredno doživjeti kao slikarski dnevnik umjetnika, bilježenje brojnih ne odviše uočljivih detalja, fragmenata života, koji se danomice talože, poneki u memoriji a poneki u velikoj ljudskoj knjizi zaborava, iznenada otvorenoj samo za tren. Tu ima naravno i onih rijetkih ili rjeđih ključnih trenutaka koji nas usmjeravaju u sutrašnjicu ili nas pak zaustavljaju sada, vidljivih i prepoznaljivih u dionicama dominirajućih boja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/04/Mladen-Zunjic-3-840x630.jpg
Žunjića dodatno zanima i svekoliko mogućnost rasta, produbljivanja formata, pa tako iz slike u sliku, iz ciklusa u ciklus povećava pomalo veličinu, težeći, možda, u konačnici ili muralu ili zidnom slikarstvu. Što više i odlučnije slika, umjetnik se svakodnevno suočava s opasnom bjelinom platna, koja mu otvara sve više rješenja, prava slikarska pustolovina.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Novi ciklus Ranka Ajdinovća

hrvatski-fokus

EX VOTO/NOVE SLIKE u Muzeju grada Šibenika Matka Trebotića

hrvatski-fokus

Izložba Vedrana Karadže Tabulova

HF

Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više