Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Kina će smanjiti izvoz proizvoda

Kina želi promijeniti politiku prema sirovinama

 
 
Kina je veliki izvoznik sirovina a u budućnosti bi mogla znatno smanjiti opskrbu trgovinskih partnera poput Njemačke kako bi podmirila vlastitu potražnju, pokazalo je izvješće objavljeno u ponedjeljak. Opskrba iz Kine mogla bi se smanjiti zbog pandemije koronavirusa i promijenjene domaće gospodarske politike, pokazuje istraživanje njemačke agencije za mineralne resurse (DERA). Aktualna strategija Pekinga mogla bi značiti da će se "ključne sirovine sve više koristiti za vlastitu industrijsku proizvodnju kako bi se stvorili uvjeti za proizvodnju proizvoda veće vrijednosti", navodi se u izvješću.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/04/china-restaurant-rheinpark.jpg
Jedna od mogućih posljedica bilo bi "smanjenje opskrbe njemačkih kompanija sirovinama i intenzivnija konkurencija u proizvodnji materijala veće vrijednosti i industrijske robe". Kina je najvažniji proizvođač 17 od ukupno 27 sirovina koje EU klasificira kao "ključne", prema Saveznom institutu za geoznanosti i prirodne resurse (DERA). "Ovisnost o opskrbi nosi opasnost od uskih grla u slučaju nepredviđenih mjera industrijske politike ili događaja poput aktualne pandemije Covida-19", objavila je DERA.
 
Kina želi promijeniti politiku prema sirovinama, posebno s obzirom na rast domaće potražnje za mineralima poput rijetkih minerala Zemljine kore, magnezija i volframa. Prema DERA-i, opskrba sirovinama, koje Kina većinom i sama mora uvoziti, treba biti osigurana, između ostalog i većim stranim ulaganjima. Prema drugoj mogućoj strategiji, povezanoj sa sporijim gospodarskim rastom, pojačana orijentacija na više standarde zaštite okoliša i rudarstvo manje štetno za klimu mogli bi otvoriti nove mogućnosti izvoza.
 

https://www.seebiz.eu/trzista/potreba-kine-za-sirovinama-mogla-bi-postati-usko-grlo-izvoza/229149

Povezane objave

Njemačka u procjepu svojih i američkih interesa

HF

Mađari rade na zaustavljanju iseljavanja

HF

Marokanski kralj pomilovao džihadiste!

HF

I Rim se priključio osudi Turske

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više