Hrvatski Fokus
Religija

Australsko sudstvo ispravilo pogrješku

Oslobođen svake krivnje melborneški nadbiskup George Pell

 
 
Sedam sudaca australskoga Visokoga suda jednoglasno su presudili nevinost bivšeg melbournškog nadbiskupa Georgea Pella, koji je prethodno izdržavao kaznu zakona od šest godina nakon presude Apelacijskog suda iz kolovoza prošle godine. Tako je najviša sudska instancija u državi potvrdila tvrdnje kardinala Pella, koji je od početka procesa tvrdio da je nevin. Suci su u presudi istaknuli kako postoji razumna mogućnost kako se zločin nikada nije dogodio te samim tim i značajna mogućnost osude nevinoga čovjeka. Nakon ove presude Vrhovnog suda više se ne može ponavljati postupak.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/04/2500706-3x2-700x467.jpg
Obraćajući se osobi koja ga je optužila za seksualno zlostavljanje 90-ih godina u katedrali kada je Pell već bio nadbiskup Melbourna, kardinal je poručio kako ne osjeća nikakvu ljutnju te je izrazio nadu da toj osobi oslobađajuća presuda ne će nanijeti bol. "Osnova dugoročnog izlječenja je istina i jedina osnova pravde je istina jer pravda znači istinu za sve", poručio je crkveni dostojanstvenik. Također je zahvalio svom odvjetničkom timu kao i svima koji su mu bili podrška i koji su molili za njega te mu bili utjeha u teškim trenucima.
 
Podsjećanja radi, nakon što ga je Apelacijski sud osudio na šest godina zatvora, 78-godišnji Pell je do odluke Visokog suda bio zatvoren u zatvoru Barwon. Sada je ponovno na slobodi. Isto tako vrijedi istaknuti kako su Australska biskupska konferencija, kao i Sveta Stolica, od početka imali povjerenje u državno pravosuđe te su isticale kako će poštovati njegove odluke.
 
Nadbiskup George Pell rođen je 8. lipnja 1941. u Ballaratu sjeverozapadno od Melbournea u saveznoj državi Victoria. Zaređen je 1966, a kardinal je od 2003. godine. Sin je oca anglikanca iz Leicestera u Engleskoj i majke irske katolkinje. Za pomoćnog biskupa u Melbourneu imenovan je 1987., a za biskupa Melbournea 1996.
 

Marta Kovačić

Povezane objave

Sotona i sotonski plan

HF

U Sambotelu kod mađarskih Hrvata

HF

Sedmi trienalni natječaj

HF

Cipele

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više