Hrvatski Fokus
Kultura

Mediteran u doba korone Matka Trebotića

Trebotić stvara impresivne cikluse, obogaćujući svoj kompleksni opus, sve dublje uranjajući u fascinantne motive Mediterana

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik međunarodnog ugleda Matko Trebotić kontinuirano stvara u svom splitskom atelijeru, slikajući jednako strastveno svoj omiljeni mnogoliki motiv Mediterana,danas u doba korone.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/04/trebotic_2.jpg
U proteklih nekoliko mjeseci nastao je niz kombiniranih tehnika na platnu, različitih formata, od 2 x 2 metra do 1 x 1 metar. Istodobno, paralelno se realizira ciklus akvarela na srednjem formatu papira s varijacijama promatranja i doživljavanja mediteranskih tema. Nova djela, kako na platnu tako i akvareli, nose prepoznatljivi autorski pečat, suptilnu kolorističku paletu i vrlo emotivni pristup motivu.
 
Trebotić s raznolikim elementima specifične flore, turbulentnim povijesnim razdobljima, otisaka čovjeka u vremenu, civilizacijskim dosezima, slaže, izgrađuje signifikantni trenutak vremena, koji sve to različito i udaljeno, blisko i poznato sažima u jedinstvenu cjelinu. Osobito se u ovom snažnom opusu ističe nazočnost tema hrvatske obale Jadrana, Dalmacije, sačuvanih tragova iznimne ljepote i važnosti i dojmova aktualnih promišljanja o prostoru u kojem umjetnik boravi i stvara.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/04/3421762.jpg
Matko Trebotić trebao je ove godine izlagati na više samostalnih izložbi od kojih se posebice izdvaja velika izložba u Južnoj Koreji, u Seoulu, no zbog virusa, sve je prolongirano,odgođeno, do kada, Bog samo zna. Trebotićeva djela mogu se kontinuirano vidjeti u Galeriji „Mnemosyna“ u Berlinu. U vremenu virusa, Trebotić stvara impresivne cikluse, obogaćujući svoj kompleksni opus, sve dublje uranjajući u fascinantne motive Mediterana.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Sonata

HF

Zaboravljena pisma

HF

Izbor impresivnih crno bijelih fotografija

HF

Životni vijek

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...