Hrvatski Fokus
Kultura

Mediteran u doba korone Matka Trebotića

Trebotić stvara impresivne cikluse, obogaćujući svoj kompleksni opus, sve dublje uranjajući u fascinantne motive Mediterana

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik međunarodnog ugleda Matko Trebotić kontinuirano stvara u svom splitskom atelijeru, slikajući jednako strastveno svoj omiljeni mnogoliki motiv Mediterana,danas u doba korone.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/04/trebotic_2.jpg
U proteklih nekoliko mjeseci nastao je niz kombiniranih tehnika na platnu, različitih formata, od 2 x 2 metra do 1 x 1 metar. Istodobno, paralelno se realizira ciklus akvarela na srednjem formatu papira s varijacijama promatranja i doživljavanja mediteranskih tema. Nova djela, kako na platnu tako i akvareli, nose prepoznatljivi autorski pečat, suptilnu kolorističku paletu i vrlo emotivni pristup motivu.
 
Trebotić s raznolikim elementima specifične flore, turbulentnim povijesnim razdobljima, otisaka čovjeka u vremenu, civilizacijskim dosezima, slaže, izgrađuje signifikantni trenutak vremena, koji sve to različito i udaljeno, blisko i poznato sažima u jedinstvenu cjelinu. Osobito se u ovom snažnom opusu ističe nazočnost tema hrvatske obale Jadrana, Dalmacije, sačuvanih tragova iznimne ljepote i važnosti i dojmova aktualnih promišljanja o prostoru u kojem umjetnik boravi i stvara.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/04/3421762.jpg
Matko Trebotić trebao je ove godine izlagati na više samostalnih izložbi od kojih se posebice izdvaja velika izložba u Južnoj Koreji, u Seoulu, no zbog virusa, sve je prolongirano,odgođeno, do kada, Bog samo zna. Trebotićeva djela mogu se kontinuirano vidjeti u Galeriji „Mnemosyna“ u Berlinu. U vremenu virusa, Trebotić stvara impresivne cikluse, obogaćujući svoj kompleksni opus, sve dublje uranjajući u fascinantne motive Mediterana.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Deset godina Muzeja krapinskih neandertalaca

HF

Volim neobično, drugačije i provokativno

HF

Novi ciklus akvarela Bojana Doleneca

hrvatski-fokus

Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više