Hrvatski Fokus
Uvodnik

Plenkovićevi izbori u doba kineske gripe

Jergović: Nadzornik radova na zdravstvenoj diktaturi je predsjednik Vlade Plenković!

 
 
• Slavni kolumbijski pisac, novinar, izdavač, politički aktivist i nobelovac, Gabriel José García Márquez (Aracataca, 6. III. 1927. – Ciudad de México, 17. IV. 2014.), napisao je 1985. roman Ljubav u doba kolere. Radi se o ljubavnoj priči i jednom od najljepših romana posvećenom bezgraničnoj staračkoj ljubavi. I mi Hrvati imamo svoje "romanopisce". Jedan od glavnih svakako je Andrej Plenković, čovjek koji u doba pandemije kineske gripe piše svoje najbolje političke traktate, koji bi s vremenom mogli zasjeniti Teološko-politički traktat iz 1670. godine slavnoga nizozemskog filozofa Benedikta de Spinoze (Amsterdam, 24. XI. 1632. – Den Haag, 21. II. 1677.). U tom svom djelu Spinoza je izvršio kritiku Crkve i života utemeljenog na dogmama, što je ne samo za ono doba bila najobičnija heretička misao, dok Plenković – u vrijeme kada nevidljiva ruka biološkoga oružja najviše pogađa one u starijoj životnoj dobi, ne dopuštajući im da uživaju u "staračkoj ljubavi", koju je najbolje opisao slavni Kolumbijac Márquez – priprema izbore za Hrvatski sabor. Postavlja se pitanje je li to normalno? Je li to moralno? Nije li trebao pričekati? Svakako da jest. A zašto nije? Zato jer smatra da smije sve. Baš sve! Zato jer se drži one latinske poslovice "Quod licet Iovi, non licet bovi", odnosno "Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu". A da je tako potvrđuje i to što je prije devet dana upravo Plenković bio na čelu čudne svite u Jasenovcu na komemoriranju velikosrpskih laži o genocidnosti hrvatskoga naroda kada je cijela država bila u prisilnoj karanteni. U Jasenovcu nije bilo razmaka, nisu se nosile maske i nisu se slušale naredbe ministra policije. Naprotiv, upravo je on, Davor Božinović, bio dio te političke elite koja smije sve. Baš sve! Pa i provoditi izbore u doba pandemije ako smatra da će na taj način profitirati.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/04/El-amor-en-tiempos-13.jpg
• U četvrtak, 30. travnja 2020., na 449. obljetnicu odsijecanja glava hrvatskim velikanima Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Bečkom Novom Mjestu, i dan uoči 25. obljetnice vojno-redarstvene oslobodilačke akcije Bljesak prilikom koje je oslobođena okupirana zapadna Slavonija, o ta dva važna povijesna događaja iz bogate hrvatske povijesti Hrvatski radio i Hrvatska radio-televizija šute. Jedino na Hrvatskom katoličkom radiju (HKR) slušam generala HV-a Željka Sačića koji se prisjeća kako su se pripremali i kako su pobijedili četnike, tri mjeseca prije Oluje. Andrej Plenković je naredio da se ne slavi pobjeda nad srpskim agresorom zbog oslobađanja Okučana i ovoga dijela plodne Slavonije. Isto kao što je Plenković, uoči nepotrebna zatvaranja, gašenja i uništavanja cijele hrvatske države zbog kineske gripe, pozvao na tajni sastanak režimske novinare da ga moraju podržati u svome Corona naumu. I zato danas, kao nikada do sada, imamo jedinstvenu potporu svakoga poteza Vlade koja se odašilje preko opasnoga Nacionalnog stožera civilne zaštite na čijem čelu se nalazi prvi čovjek represivnoga aparata Davor Božinović. Ponavljam, na čelu "borbe" protiv Corone nalazi se prvi čovjek represivnoga aparata. I kada tomu još dodamo da je on do 1991. bio u tada još manje hrvatskoj Puli nego danas prvi čovjek "Vojnog odseka JNA" cijela slika postaje nam još jasnija. 
 
• U nedjelju, 26. travnja 2020., srbijanska politička vrhuška skoknula je iz Beograda u Srijemsku Mitrovicu na obilježavanje Dana sećanja na ustaške žrtve u Drugome svetskom ratu. Kako i dolikuje, usred okupiranoga istočnog Srijema, govorio je aktualni srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i pritom rekao: »Danas se nalazim u Srijemskoj Mitrovici, jer nikada od 1960. godine, ni jedan srpski predsjednik nije tu došao. U našim udžbenicima ne uči se dovoljno ni o Jasenovcu, a kamoli o ovom mjestu. Kako onda mislimo da oni koji su pripadnici naroda koji su počinili ta zvjerstva imaju drugačiji odnos prema onome što se zbivalo. Godine 1942. na ovom mjestu NDH istovremeno vršio je akciju hvatanja stanovništva i činio nečuvene zločine nad narodom i tako isprebijane odveli na srpsko groblje gdje su izvršili masovna strijeljanja. U noći između 30. i 31. kolovoza među mnogima ubijen je i naš proslavljeni slikar Sava Šumanović. Zvjerska djela su zabilježili filmskom trakom… Podaci su drastični i govore da je ubijeno gotovo milijun Srba. Jasan cilj je bio ubijanje čitavog naroda. I zasnivali su se na tome da će jednima biti dobro ako drugih nema«. U nastavku je Vučić priprijetio Hrvatima: »Srbija je danas svjesna i stabilna država i nema pretenzija prema nečemu tuđem, ne tjera nikoga, ali ne odustaje od onoga što je njezino. Ne ćemo okrenuti glavu od tradicije i sjećanja, i ne ćemo šutjeti. Da smo na vrijeme govorili o ovim zločinima možda se mnoge nesreće kasnije ne bi dogodile. Možda ne bi još Srba bilo protjerano iz Hrvatske i broj sveden na minimum. Zato nema više šutnje. Možemo utjecati da više nikada ne bude ni Jasenovaca ni Oluje. Možemo utjecati na naš položaj i podizanje dostojanstva, ali i na to kako ćemo se moći suprotstaviti raznim opasnostima… Identitet, tradicija, vjera, sjećanje jesu prava koja priznajemo drugima, ali ih zadržavamo čvrsto i za sebe. Ne ćemo od toga okrenuti glavu. Šutnja je zločin i više je ne smije biti«.
 
U ovih nekoliko rečenica Vučić je samo ponovio ono što govori već desetljećima. Još od govora u tada okupiranoj Glini 20. ožujka 1995. Njegove tirade sastoje se od laži, konstrukcija, velikosrpstva, raznih srpskih mitova koji nemaju nikakve veze sa stvarnošću. Nu, mene ne brine što Vučić laže, izmišlja i dodaje nepostojeće srpske žrtve tijekom Drugoga svjetskog rata i kasnije. Mene brine što to na samo neki profinjeniji način rade naši, hrvatski političari, koji, iz straha da im ne padne politički rejting u neobaviještenom svijetu svojim odlaskom na uglavnom izmišljena ratna stratišta ruše temelje nove hrvatske države koja je nastala na životima i krvlju hrvatskih branitelja tijekom srpske agresije na Hrvatsku od 1990. do 1995., odnosno do okončanja mirne integracije Hrvatskoga Podunavlja 1998. godine.
 
Helena Puljiz je novinarka koja je pred više godina špijunirala za POA-u. Bila je to afera epskih razmjera u kojoj je bilo i ljubavi i suza. Danas Helena piše za inozemne medije. U članku objavljenom na bošnjačkom portalu Thebosniatimes.ba (https://thebosniatimes.ba/44726/neki-novi-plenkovic-puljiz-nakon-pet-godina-politickih-lutanja-hrvatska-se-vraca-antifasizmu/) pod naslovom »NEKI NOVI PLENKOVIĆ Puljiz: Nakon pet godina političkih lutanja Hrvatska se vraća antifašizmu« kontroverzna novinarka najprije ispali da je u Jasenovcu "stradalo između 90 i 100 tisuća ljudi" i da se, zaslugom Andreja Plenkovića, nakon pet godina "Hrvatska konačno vraća antifašizmu". U nastavku Puljiz je napisala da se je "rasistička ideologija ustaškog režima razmahala s dolaskom Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a i Kolinde Grabar-Kitarović na čelo države". I nakon toga uvoda Helena Puljiz kreće otvoreno: »Andrej Plenković preuzeo je HDZ i Vladu 2016. godine i premda je generator proustaške politike u HDZ-u Tomislav Karamarko bio uklonjen iz političkog života, sve do unutarstranačkih izbora u ožujku ove godine, ekstremna desnica imala je jake predstavnike u samom vrhu stranke. Iako sam dolazi iz partizanske obitelji, Plenković se prvenstveno brinuo za vlastiti opstanak na čelu stranke i vlade pa je kalkulantski tražio i pronalazio rješenja koja su trebala zadovoljiti 'obje strane'«. A sve ovo što je izrekla Helena Puljiz sublimirala je pri kraju teksta s očekivanjem od sina Marija Plenkovića da će "konačno i beziznimno sankcionirati ustaški pozdrav i relativizaciju ustaških zločina".
 
Miljenko Jergović me je ugodno iznenadio s većinom svojih stavova oko kineske gripe. Pravilno je ustvrdio da će neki političari pokušati zadržati neograničene vlasti koje su stekli u vrijeme epidemije. I on tu kao suvremene opasne političare spominje bezrazložno Donalda Trumpa, ali s razlogom Aleksandra Vučića. Bezrazložno spominje Viktora Orbána, ali i s velikim razlogom spominje Andreja Plenkovića. Na pitanje novinara podgoričke Portal Analitike kako ga kao novinskog pisca, brine uloga medija u ovoj pandemiji? "Čini li Vam se, katkad, da su daleko opasniji od koronavirusa", Jergović je hrabro odgovorio: »U Hrvatskoj se nadzornik radova na zdravstvenoj diktaturi, predsjednik Vlade Plenković, skupa s vršiteljem dužnosti diktatora, ministrom unutarnjih poslova Božinovićem, prije uvođenja izvanrednih mjera sastao s urednicima svih medija koje drže pod nadzorom, kojima je tada rečeno kako se za vrijeme epidemije treba pisati. Sa sastanka su, koliko znam, izostala samo uredništva dva nezavisna informativna portala. I zaista, mediji o pandemiji pišu onako kako nadzornik radova i njegov diktator to očekuju. Disonantnih tonova gotovo da i nema« (https://www.pobjeda.me/clanak/jergovic-ako-vam-je-zdravlje-vaznije-od-slobode-onda-najbolje-da-vise-nikad-ne-izadete-iz-kuce). Ova Jergovićeva tvrdnja ima težinu i nikada ju ne smijemo zaboraviti.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/04/128185866b8b9000d7031e2b085e06546bab7548.png
• Izraelski vojni znanstvenik, general i bivši političar, prof. Isaac Ben-Israel, tvrdi da virus kineske gripe svoj maksimu dostiže nakon 40 dana i tada mu slijedi brzi pad. Prema njemu nebitno je kako se tko bori protiv toga virusa, "svi napori dovest će do istog rezultata, jer je bolest samoograničavajuća i uglavnom nestaje nakon 70 dana – sa ili bez intervencija".
 
• Još uvijek puno je nedorečenosti o kineskoj gripi iz Wuhana. Još uvijek je puno "repova" koji se vuku oko te gripe. Trebalo je proći nepuna dva mjeseca da i Nijemci malo napadnu Kineze. Optužili su ih da su kineski diplomati (čitaj: komunistički špijuni) vršili pritisak na njemačke diplomate da daju pozitivne ocjene o postupanju Pekinga u pandemiji. "Savezna vlada nije ispunila te zahtjeve", navodi njemačko ministarstvo unutarnjih poslova. Ne znam je li baš tako. Čini mi se da su predugo čekali s ovom objavom. Očito su kalkulirali.
 
• Američki predsjednik Donald Trump izravno je 27. ožujka 2020. optužio Kinu za namjerno širenje virusa po svijetu. "Provodimo ozbiljne istrage. Nismo sretni s Kinom. Mi smatramo da se to moglo zaustaviti na izvorištu. To je moglo biti brzo zaustavljeno i tada se ne bi proširilo cijelim svijetom", rekao je Trump. Osim što se bavi istragom o tomu da su Kinezi namjerno zarazili svijet svojom kineskom gripom, Trump se jako brine kako oporaviti američko gospodarstvo. Da je Trump u pravu sve više to potvrđuju i europski političari koji su dugo vremena štitili Kineze. Nakon što su Nijemci napokon optužili komunistički Peking da je vršio pritisak na njemačke diplomate da ne napadaju Kinu zbog toga što je pogodovala širenju kineske gripe izvan kineskih granica, i u središtu Europske unije u Bruxellesu vrije. Pod pritiskom Washingtona i Berlina i u Bruxellesu su se počeli ispričavati da nisu ublažavali i prešućivali kineske pritiske i na čelnike EU-a. EU-ov glasnogovornik za vanjsku politiku, Slovak Peter Stano, neuvjerljivo se brani da u izvješću Unije "nisu popustili pred bilo kakvim vanjskim pritiskom". Ali nakon što je pritisnut dokazima, prije svega od strane The New York Timesa, da ne govori istinu, Stano je malo promijenio svoju obranu pa priznao da su postojale dvije verzije izvješća, ali da je jedno bilo interno za dužnosnike EU-a a drugo za vanjsku objavu, što ustvari ne mijenja cjelokupnu sramotu cijeloga EU-a.
 
• Prema događajima iz Sirobuje u Splitu i Cremone u Italiji mogli bismo zaključiti kako je cijela ova strka i svesvjetska zabrana izlaska iz domova i zabrana prava na rad ustvari ponajvećma izmišljena protiv vjernika i Katoličke Crkve. U Splitu su potomci orjunaša i jugokomunista navalili na sakralni objekt i prekinuli misu. U Veroni je talijanska policija nahrupila u crkvu i prekinula misu nakon pogreba, što je protuzakonito prema konkordatu između Italije i Svete Stolice.
 
• DPA prenosi da je Njemačka evangelička crkva preporučila da se tijekom misa ne pjeva, jer je "zborno pjevanje osobito visokorizično u pogledu zaraze. Iz tog razloga trebalo bi za sada izbjegavati pjevanje kao i sviranje puhačkih instrumenata", poručuju njemački evangelici. Još su dodali kako misa može biti cjelovita i bez sakramenta pričesti, jer je nošenje zaštitnih maski "hitno potrebno". Otpadnici od Katoličke Crkve ostaju otpadnici.
 
• Kako vlast utječe na ponašanje političara koji se preko noći obogate, može se vidjeti na primjeru Dubravke Šuice. Oko nje su se godinama vukle afere i prije nego što je prošle godine otišla u EU na dužnost potpredsjednice Europske komisije za demografiju i demokraciju, a sada još i više. Kako nije dala na uvid imovinsku karticu prije odlaska na novu dužnost u Bruxelles, novinari su je priupitali za taj "propust". Šuica se nije zbunila, nego im je odgovorila: "Da su me pitali u Povjerenstvu o odlučivanju o sukobu interesa sigurno bih dozvolila objavu moje imovinske kartice", što znači da su zakazale tužibabe iz inače nepotrebnoga Povjerenstva. U međuvremenu pritisak na Šuicu je povećan i posebice u njezinu rodnom Dubrovniku. U emisiji "Glas naroda" na Dubrovačkoj televiziji gledatelj je govorio ono što je istina. Naime, u emisiju se javio gledatelj i rekao: "Političari za četiri ili osam godina na vlasti opljačkaju sve što mogu. Za osam godina imaju po 15 milijuna više nego kad su ušli u politiku. Evo, recimo, Šuica. Za nju su rekli 7 milijuna eura da ona ima. Pa zamislite vi to, auto da mi košta 100.000 kuna, najmanje 10.000 moram imati troškova; servis ovo ono. A ona (Šuica) ima jahtu 500.000 eura. Meni neki govore da su troškovi za jahte 10 posto vrijednosti svake godine. To je 350.000 kuna. Ona bi trebala barem 25.000 kuna mjesečno davati za usidrenje i sve ostalo. Odakle njoj taj novac?". I sada nastupa naša Duba, kako joj tepaju Dubrovčani. Izravno se javila u emisiju i napala urednika da laže. Još mu je priprijetila riječima: "Ja sam kuma vaše televizije!", što znači da ona određuje o čemu se na Dubrovačkoj televiziji smije ili ne smije govoriti. A prije toga da je "kuma" Dubrovačke televizije, Šuica je rekla: "Dobra večer, ovdje Dubravka Šuica. Evo, kuham večeru pa čujem da se moje prezime spominje u snimci. Bilo je zanimljivo slušati gospodina, ali bilo je još zanimljivije čuti kako vi niste reagirali, dragi gospodine Pasko Tomaš. Kad gospodin iznosi objede, neistine, dezinformacije. Podigao je s pet na sedam milijuna eura. Zaista nevjerojatno kako se ljudi bavi iznošenjem dezinformacija, a vi ga niste opomenuli! U ovoj državi postoje institucije. Ovo je ozbiljna, suverena, europska država. Čudi me da niste reagirali. Ja znam da ste vi vrstan novinar, da je vaša emisija gledana, ja sam je čula iz kuhinje! I zaista sam se iznenadila da vi niste reagirali. Moja želja bi bila da onemogućite da se na taj način govori o bilo kojem pojedincu, Hrvatu, Hrvatici ili građaninu ove države. I zaista mi je žao ako na taj način želite steći popularnost. Ja sam kuma vaše Dubrovačke televizije! I zaista sam sretna što sam to u ono vrijeme mogla biti, međutim zaista mi je žao da dopuštate da se građani nabacuju muljem, smećem, blatom na moju malenkost!". Posebno je opasno što je na samome kraju svoga monologa izrekla Šuica: "Jako je interesantno da se vi uopće bavite time!", što je vrlo, vrlo opasna prijetnja. A da je Dubravka Šuica jako jaka potvrđuje događaj od dva dana kasnije kada je ta emisija skinuta s programa. Informaciju o tomu da emisija ne će biti prikazana gledatelji su doznali na kraju "Dnevnika" Dubrovačke televizije. Umjesto emisije "Glas naroda" prikazana je reportaža o konavosku Brazilcu Emersona De Souze Cruza, koji je svojedobno rekao da kada su ga ukrcali u zrakoplov nije znao ide li u Croaciju ili Koreju (https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/moskar/zabava/emerson-de-souza-cruz-kad-su-me-ukrcali-u-avion-nisam-znao-idem-li-u-croaciju-ili-koreju-544302). Jedan Dubrovčanin je rekao da bi bilo bolje da su napravili specijalnu emisiju kako njegov terijer jodla ili o uzgoju repice ili pak o lovu na crneje. Samo ne i o popularnoj Dubi.
 
• Nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Srijemskoj Mitrovici izjavio da "podržava sjećanje na svaki zločin i progon svih zločinaca", prozvali su ga na sarajevskom portalu Saff i poručili mu da već jednom prestane negirati genocid nad Muslimanima-Bošnjacima, te da bi trebao "uhititi stotine srpskih zločinaca koji su pobjegli iz Bosne i Hercegovine zbog podignutih optužnica, a koji se sakrivaju u Vučićevoj Srbiji. Pardon, ti srpski zločinci se uopće ne kriju u Srbiji, oni žive normalno jer ih štiti Vučićev režim" (https://saff.ba/dok-negira-genocid-nad-bosnjacima-vucic-porucio-srbija-nece-zaboraviti-nijedan-zlocin-ni-imena-onih-koji-su-sprovodili-istrebljenje-srpskog-naroda/).
 
• U subotu, 25. travnja 2020., nogomet se i dalje igra u Bjelorusiji, Tajvanu, Turkmenistanu i Tadžikistanu, košarka se igra u Nikaragvi, Turkmenistanu i Tadžikistanu, tenis u SAD-u, Bjelorusiji i Rusiji, hokej i odbojka u Rusiji, pikado u Engleskoj, badminton u Armeniji, bejzbol u Južnoj Koreji, Tajvanu i Nikaragvi, kriket u Tajvanu, rukomet u Bjelorusiji, snooker u Rusiji, stolni tenis u Armeniji, Rusiji i Ukrajini, a konjske utrke u SAD-u (Remington Park, Gulfstream Park, Tampa Bay i Los Alamitos).
U nedjelju, 26. travnja 2020., nogomet se igra u Bjelorusiji, Tajvanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu i Nikaragvi, košarka u Nikaragvi, Tajvanu i Turkmenistanu, tenis i hokej u Rusiji, pikado u Engleskoj, kriket na Tajvanu, stolni tenis u Rusiji i Ukrajini, a konjske utrke u SAD-u (Remington Park, Gulfstream Park, Tampa Bay i Los Alamitos).
U srijedu, 29. travnja 2020., nogomet se igra u Vijetnamu, Nikaragvi, Bjelorusiji i Turkmenistanu, muški tenis igra se na egzibicijskoj međunarodnoj teniskoj seriji po svijetu, a tenis se još igra u Bjelorusiji i Rusiji. Hokej i odbojka igraju se u Rusiji, stolni tenis u Brazilu, Armeniji, Njemačkoj, Rusiji i Ukrajini, badminton u Armeniji, bejzbol u Južnoj Koreji i Tajvanu, golf u SAD-u (na Grand Canyon University u Arizoni i Cactus touru u Lung Beachu u Kaliforniji), pikado u Engleskoj i Češkoj i konjske utrke u SAD-u (Fonner Park, Tampa Bay i Will Rogers).
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Linije na nebu dio su globalnog projekta modifikacije vremena i trovanja ljudi

hrvatski-fokus

Izmišljena afera Janaf i “bjelosvjetski hohštapleri”

HF

Penava Plenkoviću: Dosta je! Povuci se!

HF

Empatija je analogna

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više