Hrvatski Fokus
Uvodnik

Tolušić i Marić dobili po prstima

Osuda Thompsona, osuda Domovinskoga rata

 
 
• Nakon političkoga, započet je i trgovački rat između Hrvatske i Srbije. Cijela štorija očito je podmetnuta ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, inače najboljem i najpopularnijem ministru u Vladi Andreja Plenkovića. Privremeno je prekinut „rat“ i između drugoga ministra – ministra financija Zdravka Marića. On je također pokušao braniti nikad obranjeni porez na nekretnine i – izgubio. I kod pristojbi za voće i povrće, i kod poreza za nekretnine obje priče prekinuo je predsjednik Hrvatske vlade, čime je kupljeno vrijeme i odaslana poruka popularnim ministrima kako nije dobro biti popularan. Klasičan politički spin. Činjenica je kako Hrvatska mora povećati naknadu za inspekcijski nadzor, ali i da ju EU pritišće da uvede porez na nekretnine, koji je ništa drugo nego glupa ideja iz Bruxellesa da svi krastavci moraju biti ravni i iste dužine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/08/thompson-slunj.jpg
• Nakon što je Andrej Plenković ušutkao dvojicu svojih ministara, Tomislava Tolušića i Zdravka Marića, u tijeku je posredno ušutkivanje druge dvojice ministara – obrane Tome Medveda i graditeljstva Lovre Kuščevića. Naime, obojica su bila na koncertu na dan Oluje na koncertu Marka Perkovića Thompsona u Slunju. Hrvatski branitelj i pjevač Thompson pjevao je svoju kultnu pjesmu Bojna Čavoglave koja počinje domoljubnim pozdravom ZA DOM SPREMNI! Koncert je organizirala hrvatska država i onda – nakon nekoliko dana premišljanja pod pritiskom protuhrvatskoga podzemlja – podigla kaznenu prijavu protiv pjevača. Luđe ne može biti. Neki kažu: shizofreno. Prije svega što je taj pozdrav domoljuban i povijestan, bez obzira što svakodnevno pokorni urednici na HRT-u, Hanzi i drugdje ponavljaju da je to „ustaški pozdrav“. I ovdje i u ovome slučaju na redu je Plenković da se pojavi u ulozi spasitelja i arbitra. Rukavicu mu je u Glini bacila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavom kako se „politika ne treba miješati u glazbu“ nakon koje će predsjedniku Vlade biti lakše reteriranje. Nadam se u korist istine. Ukoliko karlovački sud osudi Thompsona, posredno će osuditi Domovinski rat i izjednačiti srbijansku agresiju s hrvatskom nužnom obranom.
 
Kolinda Grabar-Kitarović, Gordan Jandroković i Andrej Plenković propustili su veliku priliku da na 89. obljetnicu smrti pučkog tribuna Stjepana Radića posjete njegov grob na Mirogoju i time uzvrate Srbiji i njezinom političarima koji svakodnevno i bez argumenata napadaju Hrvatsku i Hrvate da su nešto učinili Srbima. Svojim posjetom Radićevom grobu ne samo da bi poslali poruku Srbiji i Beogradu, nego bi poručili i trenutačnom pučističkom vodstvu HSS-a na čelu s Krešom Beljakom, koji je sramotno u zadarskoj Radićevoj ulici u kupaćim gaćicama postavio neko cvijeće!

 

• Civilne i nevladine udruge su moderno zlo. One su najobičnije sredstvo za ugrožavanje pravnoga poretka pojedine države. Uglavnom su lijevoga svjetonazora i u Hrvatskoj rade na rušenju ustavnoga poretka hrvatske države. Te i takve tzv. nevladine i(li) civilne udruge produžena su ruka stranih država kojima je u interesu unošenja kaosa u pojedinoj državi. Ne djeluju one samo protiv pojedinih država, one rade i u svome interesu. U Hrvatskoj te i takve udruge finaciraju se iz hrvatskoga proračuna, ali i od strane raznih soroševskih filijala diljem svijeta kojima je osnovni cilj globalizacija, tj, mondijalizacija, i uništavanje prirodnoga sustava diljem svijeta. U posljednje vrijeme tzv. nevladine i civilne udruge zarađuju velike novce na migrantima. Prva se pobunila Italija u kojoj je otkriveno kako pripadnici jedne njemačke organizacije pomažu u ilegalnom doseljavanju migranata. To je klasična trgovina ljudima, krijumčarenje ljudima koji žele emigrirati i ujedno to je iskorištavanje njihove nevolje, što je teško kazneno djelo. Stoga je i pomoć takvom djelu nepoželjna. „Tragično je kada se željom za spašavanjem brodolomaca pomaže i održava mreža kriminalnih bandi u državi koja se raspala, mreži koja migrante dovodi u tako pogibeljan položaj“, tuže se Talijani. Naime, Italija je zaplijenila brod udruge „Jugend rettet“, jer postoji sumnja da pomaže ilegalnoj migraciji. U ilegalnoj trgovini jadnih ljudi sudjeluje i organizacija Liječnici bez granica. To ukazuje na veći europski, čak transkontinentalni problem. Postoji europsko pravo azila, ali ne postoji pravo na prihvat u nekoj određenoj zemlji.
 
• Posljednji broj Pupovčevih Novosti, list financiran od države s 3.200.000 kuna, uoči proslave 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluje" objavio je naslovnicu s naslovom "Lijepa naša lijepo gori". Na pitanje novinarâ kako tumači tu naslovnicu Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade na Mirogoju uoči obilježavanja Oluje je odgovorio: „Republika Hrvatska i Vlada RH vode računa o dignitetu Domovinskog rata, o svemu na čemu je Hrvatska utemeljena, istodobno, Hrvatska je demokratska država, država u kojoj su zajamčene sloboda govora i aktivnosti svih udruga“. Istina, odgovor se odnosio i na novi Documentin pokušaj izjednačavanja srpskoga agresora i hrvatske žrtve kroz sramno podizanje prijave protiv hrvatskih časnika koji su sudjelovali u Oluji iako se i ona financira iz hrvatskoga proračuna, što ni najmanje ne amnestira Plenkovića da ovako olako prelazi preko ovih dvaju otvorenih pokušaja rušenja hrvatske samostalnosti. Da sam u u pravu potvrđuje Darko Milinović, ličko-senjski župan, koji je u Pupovcu i Novostima izjavio: „Zbog te naslovnice bi se morali ispričati mnogi, odnosno svatko onaj tko doživljava Hrvatsku kao svoju domovinu pa je sljedeći potez da se svima ispriča sam Milorad Pupovac. Idući korak je da se razmotri i financiranje Novosti, jer je sramotno da izdaju ovakvu naslovnicu za najveći praznik hrvatskog naroda. Kako se usuđuju tako blatiti najveći hrvatski praznik i osjećaj hrvatskih branitelja i svih onih koji su dali svoje najmilije na oltar domovine?“
 
• Poziv Aleksandra Vučića od strane hrvatske političke elite da posjeti Zagreb nema nikakvu budućnost. Ukoliko Vučić dođe, od njegova dolaska nema nikakve koristi ako se ne ispriča zbog govora u Glini 20. ožujka 1995. i sličnih govora koje je činio u vrijeme srpske agresije na Hrvatsku, a znamo da on to nikada ne će učiniti. A ako ne dođe, to pak znači kako još uvijek nema naznaka za normalizaciju odnosa sa Srbijom. A razlog svmu ovome je podanička jugo-politika Ive Josipovića koji je dovodio u Hrvatsku Borisa Tadića iako se nikada nije jasno izjasnio o agresiji Srbije na Hrvatsku. Naprotiv, Josipović se stalno ispričavao Tadiću, Srbiji.
 
Tihomir Ponoš, novinar Novoga lista i udarna povijesna pesnica Darija Špelića u jugo-kalendaru HRT-a, kada izvješćuje o oglašavanju Europske komisije oko pristojbi za poljoprivredne proizvode poziva se na srbijansku agenciju Beta (http://www.novilist.hr/Komentari/Blogovi/Meduzemlje-Tihomira-Ponosa/Vagoncic-odnosa-Hrvatske-i-Srbije), čime je „jugo-prostor“ ponovno tu, ili u glavama poput Ponoševe nikada nije ni nestao.
 
• Osim hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s ministrom obrane Damirom Krstičevićem nisu zadovoljni ni u Brodu na Savi jer im smeta što se umjesto ponude kompletiranja Patria proizvodima Đure Đakovića odabrana ponuda iz Izraela koja je daleko skuplja. Isto je tako ovih dana procurilo zašto je i oporba napadala Krstičevića oko poveznica s Kingom i M San grupom. Konačno tu je i njegov odlazak u SAD na dogovor s proizvođačem zrakoplova.
 
Robert Mareković je hrvatski glazbenik, televizijski glumac, radijski i TV voditelj te novinar. Na Hrvatskom radiju 2 program vodi emisiju Dolce vita. Emisiju Dolce vita vodio je i u subotu 5. kolovoza na dan proslave Oluje i srbovao. Ako već nije srbovao, onda je svakako tugovao za Jugoslavojom. Ničim izazvan Mareković je za Radio Rijeku rekao da je za Jugoslavije ta postaja „bila sjajna“, a da je „ugušena“ nakon osamostaljenja. „Znamo zašto“, zaključio je on.
http://s5.postimg.org/r9vz5aeef/BACK.jpg
Anka Mrak Taritaš laže kao najveća lažljivica, piše Vanja Nezirović u Jutarnjem listu. Povijest njezina laganja je zamorna da zamornija ne može biti. Obnavljala je stan i nije platila građevinskoj tvrtci Ing-grad Branislava Brizara 644.856,66 kuna. Najprije je lagala da uopće nije dužna, pa je lagala da je bila dužna, ali da više nije. Onda je lagala kako duga više nema… No, pritisnuta argumentima, kada je vlasnik tvrtke Brizar pokazao račun, a Jutarnji list ga objavio, čelnica Pusićeve partije sada pak trubi da je dug 350.000,00 kuna, a ne 644.856,66  kuna. Posebno je zanimljiv podatak o tomu koliko Anka Partizanka ima stanova. Ima ih pet! Da, pet! Uz to, još ima četiri garaže, jedan poslovni prostor, pola hektara šume u Bjelovaru… Jedan stan u samom zagrebačkom središtu ima 154,54 četvorna metra. Drugi nešto manji stan ima 73,11 četvorna metra. Još su tu tri stana; jedan od 75 četvornih metara, drugi od 81,3 četvorna metra i peti od 52,1 četvorna metra, te tri garaže, poslovni prostor, šuma. Ima toga poštena Anka.
 
• Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je da je Rusija „nepredvidiva zemlja koja baca sjenu s istoka“. Činjenica je kako Rusija i dalje pokušava silom prekrajati međunarodne granice, a u našem susjedstvu radi na destabilizaciji regije, potkopava demokracije i dijeli jedne od drugih i od ostatka Europe.
 
Nikolaj Nikiforov, ruski ministar za telekomunikacije i masovne medije boravio je u Sloveniji i tom prilikom rekao ono što domaćin želi čuti, a to je kako „odluku međunarodne arbitraže o granici između Slovenije i Hrvatske treba primijeniti jer se radi o uvažavanju međunarodnog prava i temelji se na zakonitoj osnovi“. Recimo kako ovo i može proći, ali nikako ne može proći Nikiforovljeva izjava da se „Ruska Federacija uvijek zauzima za dosljedno uvažavanje međunarodnog prava“. Kada ne bi bilo agresije na Ukrajinu (Krim, Donbas, Luhansk, Gruziju (Južna Osetija, Abhazija) možda bi mu netko i povjerovao. 
 
Angela Merkel koketira s Vladimirom Putinom. To njezino vrlo opasno koketiranje s Putinom ugrožava realizaciju LNG-a na Krku. Taj projekt je od velike važnosti i sa sigurnosne i sa gospodarske strane. I zato je po Hrvatsku Njemačka najveći neprijatelj koji se svim snagama bori da zaustavi ovaj prevažni projekt. Ne samo što Njemačka surađuje s Rusijom, i time šteti Hrvatskoj prije svega na gospodarskom planu, nego Njemačka šuruje i s aktualnim turskim diktatorom, sultanom Reçepom Tayyipom Erdoğanom, i time ugrožava opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini. Njemačka također namjerno drži Hrvatsku izvan Schengena.Unatoč tomu što je relativno mali inicijalni kapacitet terminala na Krku od 2-3 milijarde m3 plina godišnje, i što ne može bitno utjecati na opće prilike na europskom tržištu plina, dok je s druge strane kapacitet njemačkog terminala na završetku Sjevernog toka 2 čak 110 milijardi m3, Angela Merkel ne odustaje od napada na Inicijativu triju mora.
 
• „Berlin u američkim sankcijama vidi ugrozu vlastitim energetskim interesima, što u Europskoj uniji izaziva krajnje kontroverzne reakcije“, piše Frank Nienhuyen iz münchenskoga Süddeutsche Zeitunga.
 
• Izraelski predsjednik vlade, Benjamnin Netanjahu, za posjeta Budimpešti nazvao je „istočne“ članice Unije „razumnom Europom“ zato što dobre odnose vežu za političke uvjete.
 
• »Milorad Pupovac je u koaliciji s HDZ-om bio i između 2008. i 2012. i u to vrijeme je Vlada s četiri milijuna kuna financirala u Srbu izgradnju Spomenika ustaniku. Pokrovitelj otkrivanja tog spomenika 2010. bio je predsjednik Sabora Luka Bebić, čiji je izaslanik Pupovac tada pročitao njegov govor«, podsjetio nas je ovih dana Dražen Ciglenečki, udarno i neumorno jugo-pero Novoga lista. Proslava se u Srbu uobičajeno odvija u podnožju spomenika četničkom ustanku, za čiju je izgradnju 2010. HDZ-ova vlada Jadranke Kosor izdvojila iz državnog proračuna nešto manje od četiri milijuna kuna. Na znanje i ravnanje.
 
Perica Sovilj od Gračaca (Kijani, 9. VII. 1929.) je četnik koji priznaje u filmu da su četnici podigli ustanak 26. i 27. srpnja 2017. »Do 20. 8. 1941. mi smo ovladali tromeđom Lika, Dalmacija, Bosna. Imalo smo 6 pukova i 2 odreda. Prve partizanske jedinice bile su krajem studenoga 1941. Bili su to „leteći odredi“, koji su novačili srpsku sirotinju. Srbi nisu znali da su u partizanima bili dalmatinski Hrvati. (https://www.youtube.com/watch?v=1C2oT8wsUAM) Dana 12. 2. 1942. partizani (bataljun Gavrilo Princip) napali četnike. Dane Cicvara 12. 4. 1942. okupio četnike, idu u Bruvno i zauzeli ga partizani. Učitelj Nikola Miljuš je bio četnik i 17. 4. 1942. vrate se iz Korenice i opkole partizane u Bruvnu. Nakon što četnici ubiju Miću Kesića, partizani preimenuju bataljun Gavrilo Princip u bataljun Mićo Kesić. Đoko Jovanić 12. 8. 1941. u Otriću potpisao s Talijanima sporazum da ne će biti napadanja. Dinarska divizija je bila povezana s Dražinim četnicima nakon kraja srpnja 1941. Pop Đujić, krupan čovjek s bradom i šubarom. Sjajan govornik. Išao sam u četnike s 13 godina i 7 mjeseci.« Ovo je samo dio onoga što je četnik Sovilj izgovorio u tom filmu i u kojem potvrđuje kako 27. srpnja 1941. u Lici nije bilo partizana, nego sve „četnik do četnika“.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2017/08/maxresdefault.jpg
Perica Sovilj
 
Smrt talijanskoga novinara i književnika lijeve orijentacije, Enza Bettize, u 91. godini, poslužila je također lijevom dopisniku Jutarnjega lista iz Rima, Inoslavu Beškeru, da još jednom izrazi svoje jugonostalgičarstvo i autonomaštvo. Samo zbog toga što je Bettiza bio razočarani novinar i književnik u boljševizam, komunizam, sovjetizam i komunistički jugoslavizam, Bešker svojata Bettizu da je "splitski, dakle i hrvatski pisac na talijanskom jeziku". Kako bi pojačao svoje autonomaštvo, dodaje i ovu Bettizovu izjavu o pripadnosti: "Prvo sam Dalmatinac, onda Europljanin, a zatim, ako treba, i Talijan". U nastavku Bešker piše: „Bettiza je nedvojbeno jedan od najboljih proznih pisaca koje je grad Split dao u XX. stoljeću, i u beletrističkom i u publicističkom diskursu: njegova književnost zasnovana je na oštrom uvidu novinara, njegovo novinarstvo uvijek je protkano bogatim literarnim iskazom… Unatoč svemu tome, Sveučilište u Splitu odbilo je prijedlog da mu dodijeli počasni doktorat… Odlikovali su ga predsjednici dviju republika, Hrvatske i Talijanske, Mesić i Ciampi.“ No, osim ovih Inoslavljevih bisera, najvažnije u svemu je njegovo oduševljavanje ljevičarstvom bez pokrića Enza Bettize pa piše da je on bio veoma skeptičan prema dobrim intencijama Mihaila Gorbačova, predvidjevši da će ga Rusi odbaciti“. A poseban štih cijele te nepotrebne pisanije o ovome talijanskom medijskom ljevičaru pokazuje sljedeća Beškerova rečenica u kojoj se otkriva sav njegov žal za propalom Jugoslavijom i sva mržnja što je u krvavom ratu obranjena hrvatska država. Bešker piše: „Upravo sa stranica toga torinskog lista (torinska Stampa, op. a.) Bettiza je, više od ikoga u talijanskome obavijesnom prostoru, pratio ratove u Hrvatskoj i Bosni, svrstavši se snagom svoje analize protiv agresivnog nacionalizma, oličenoga ponajprije u Slobodanu Miloševiću.“ Ta riječ, „ponajprije“, više govori o Inoslavu Beškeru nego sve ostale riječi njegove ikad napisane.
 
• U Hrvatsku je dosad vraćeno najmanje 1500 azilanata. Iz Njemačke je preuzeto njih 920, iz Austrije 494, dok iz Slovenije pak samo 15. Broj je to koji je gotovo jednak broju azilanata – oko 1600 – koje Hrvatska treba prihvatiti iz Grčke i Italije po EU-ovoj shemi relokacije. No, ovi vraćeni ne ulaze u tu kvotu. U presudi Europskog suda „kudi“ se Hrvatska, ali se presuda odnosi i na Italiju. Čak i u slučaju migracijske krize, država članica EU-a koja prva prihvati imigrante, odgovorna je za razmatranje njihovih zahtjeva za azil, utvrdio je Europski sud presudom predmetnog slučaja koji se tiče Slovenije i Hrvatske, a koji se i te kako odnosi i na Italiju, državu koja se nalazi na prvoj crti sučeljavanja s aktualnom imigrantskom krizom.
 
• U prometnoj nesreći u Sarajevu 17-godišnji biciklist udario je šestogodišnju djevojčicu na pješačkom prijelazu i teško ju ozlijedio. Djevojčica je zadobila teške tjelesne ozljede opasne po život, frakturu kosti glave i zadržana je u bolnici na liječenju. Ovo bi bila vijest kao i svaka vijest o prometnoj nesreći i neobuzdanim biciklistima da nije u pitanju Sarajevo. Naime, biciklist je Kuvajćanin A. A., a ozlijeđena djevojčica je Jemenka L. A. M. Oboje su useljeni Arapi koji su preplavili glavni bošnjački grad.
 
• Četnička organizacija pod nazivom "Četnici Valjevo" predlaže Komisiji za određivanje ulica da se sadašnja Prva proleterska preimenuje u Ulicu generala Dragoljuba Draže Mihailovića.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Vladimir Matijanić – feralovac koji je mrzio Hrvatsku i progonio necijepljene

hrvatski-fokus

Milanovićeva ostavka najkonkretniji je prijedlog za izlazak iz krize

HF

“Gospođa Borg” i očekivanje presude suda u Washingtonu

hrvatski-fokus

Ne slave svi Hrvati pobjedu nad Argentinom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više