Hrvatski Fokus
Kultura

Osebujan ciklus skica Damira Medvešeka

Neprestano istražuje raznovrsna poticajna lica i njihove geste, grimase, njihovo ponašanje

 
 
Akademski slikar Damir Medvešek, jedan od najpoznatijih hrvatskih umjetnika u inozemstvu, o čemu svjedoče brojne samostalne izložbe vani ali i kritike koje su popratile njegovu izlagačku djelatnost. Naravno, tu je i njegov scenografski rad u HNK-u, rekli bi svakodnevni.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/05/Damir-Medvesek-1-811x1200.jpg
Istodobno, tu je Medvešekov kontinuirani rad u atelijeru, u kojem se prepušta vlastitim dilemama i neprekinutom slikanju. Posljednjih nekoliko mjeseci, boravka u atelijeru donijeli su Medvešeku realizaciju vrlo zanimljivog, izazovnog ali i intrigantnog ciklusa slika i crteža, izvedenih u vrlo različitim tehnikama vrlo širokog dijapazona motiva, jednostavno nazvanog Skice.
 
Skice sadrži nekoliko dijelova, najprije ističemo niz portreta, glumačkih rola, studija, autoportret, situacija iz  života, na svakovrsnim podlogama, ponešto ulja i akrila u apstraktnim kompozicijama, s nekoliko zagonetnih struktura… Medvešek neprestano istražuje raznovrsna poticajna lica i njihove geste, grimase, njihovo ponašanje.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/05/Damir-Medvesek-6-796x1200.jpg
Slikar bilježi svijet oko sebe i ono što se vidi ali i ono što se ne vidi, tek pretpotavlja, zamišlja, konstruira kao stvarnost, kao mogući realitet. Novi ciklus Skica potvrđuje iznimnu crtačku vještinu Damira Medvešeka i svakako autorsku i glad i žeđ za novim idejama i slikama.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Bit ću tvoj glas

HF

Izložba replika starih majstora

HF

Picassoesque ciklus Duška Šibla

hrvatski-fokus

Izložba ‘Ivan Meštrović i sve njegove ljubavi’

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...