Hrvatski Fokus
Društvo

Gusarska priča

Prvoknjiga maštoplova

 
 
Gusarska priča: Tekst Lidija Sopjanac. Ilustracije Julije Jelaska. Nakladnik Hrvatsko književno društvo Ogranak Zadar, Biblioteka Donat, Zadar 2020.
Slikovnica je prva djetetova knjiga, Prvoknjiga, u kojoj je priča upotpunjena ili proširena i obogaćena ilustracijama. Uz riječi pričo-pričaša svaka slika – ilustracija, govori tisuću riječi. No, priča može biti ispričana i bez riječi (samo slikama) ili su slike nanizane kao pojmovi koje dijete razgledava, prepoznaje, imenuje i priča o njima. Ako se radi o dobroj i vrijednoj slikovnici, a ovdje se itekako radi o dobroj i vrijednoj slikovnici u pravilu su imena autora i ilustratora navedena na naslovnici.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/05/slikovnica.jpg
Ova slikovnica potpisana je izuzetnim autorskim imenima:
Tekst – Lidija Sopjanac.
Lidija Sopjanac, afirmirana pjesnikinja, i ta pjesnička nit vuče se slikovnicom, veze čudnovate zgode i nezgode gusara u maštovitoj i nezaboravnoj avanturi i kao avanturistički film kroz Lidijine riječi nižu se slike pustolovine dočarane u mašti uvlače nas u pamtljivu i nezaboravnu avanturu i ostavljaju bez daha. Koje se dijete nije igralo i još uvijek ne igra gusara. Plovi u mašti beskonačnim morima, posjećuje zagonetkama zaogrnute puste otoke u beznađima morske pučine svakojakim iznenađenjima sklonim. Sve to i još mnogo toga više ova je slikovnica koja nas poziva na maštoplov. Otvorimo korice slikovnice  i zaplovimo.  Mnoga djeca već jesu. A mi „odrasli“ provjerimo je li što od djetinjstva, djeteta, u nama ostalo.
Ilustracije – Julije Jelaska.
Slikovnica je kao ptica. Ima dva krila, tekst i ilustraciju. Bez jednoga i drugoga ne može poletjeti, možda i može ali nije to taj let. E kad se ilustracija uzme Julije.
Julije Jelaska, ima 45. godina, slikar i grafičar, primijenjeni umjetnik, grafički i web dizajner, ilustrator karikaturist i strip crtač s međunarodnom reputacijom, objavljivan u RH i inozemstvu i višestruko nagrađivan. Od slikarstva i crtanja do 16. samostalnih izložbi, te oko 300-tinjak s Hrvatskim društvom karikaturista. Bavi se pomalo umjetničkom fotografijom. Živi i radi u Zadru i Splitu.
Ilustratorski rukopis rečenog vidljiv je i u ovoj slikovnici same gornje umjetničke razine. Želim vjerovati kako neće promaći struci, stručnom oku, jer govori o zrelom i osebujnome, samosvojnome ilustratoru, koji još uvijek nije dobio mjesto u svijetu ilustracije koje neupitno zaslužuje, mjesto u samome vrhu hrvatske ilustracije a i šire.
Koja to slikovnice ne bi poželjela ova i ovakva krila. Raskrilite je i poletite u svijet mašte zajedno s njom, kroz gusarske avanture, Gusarskim pričama.
 

Nikola Šimić Tonin

Povezane objave

AFORIZMI – Zajedništvo ili veliko ništa

HF

Sto godina Joãoa Havelangea

HF

(Sjeverna) Makedonija danas

hrvatski-fokus

BIPA predstavila širok izbor vlastitih marki

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više