Hrvatski Fokus
Intervjui

Blagost i čvrstina sv. Jakova

Lik sv. Jakova nosi Bibliju, štap i naslikan je pastelnim zemljanim bojama

 
 
Razgovaramo s istaknutom hrvatskom umjetnicom, akademskom slikaricom iz Dubrovnika, Ivanom Jovanović Trostmann, u povodu izrade Križnog puta.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/05/SLIKA-IVANA-J.-T.jpg
• Izradili ste nedavno Križni put za kapelicu sv. Jakova u Dubrovniku.
– Crkvica Svetog Jakova je mala srednjovjekovna crkvica na vrhu Zlatarske ulice u Dubrovniku građena vezano za dolazak dominikanaca u Grad; više puta su nadogradnje izmjenile njen prvotni oblik. Crkvica je vlasništvo dominikanskog samostana i sv. Misa se održava samo na dan sv. Jakova ili Jakova Zebedejeva brata sv. Ivana apostola koji su uz sv. Petra bili najbliži Isusovi učenici. I Ivan i Jakov bili su žestoke naravi pa ih i sam Isus naziva „sinovi groma“. Sv. Jakov i se slavi ljeti 25. srpnja pa se naziva i crkvica sv. Jakova Pipunara tradicionalno se svi počaste pipunima iza Bogoslužja. Crkvica nema likovno osmišljen Križni put pa je to bila prilika u malom formatu napraviti jednu cjelinu sakralne tematike Križnog puta. Unutarnji prostor je cjelovit, više puta renoviran i trenutno je u upotrebi kao radni prostor. Apsidalni prostor na istočnom dijelu crkvice iskorišen je kao oltarni.
 
• Radovi nastali u ovom prostoru su većinom sakralnog opusa…
– Krist u maslinskom vrtu rađen je za izložbu Nit u Sponzi 2019. kao i Gospa.
 
• Kako ste pristupili kompleksnoj temi?
– Budući da je crkvica potrebna renoviranja, a prostor treba sadržavati materijale koji se ne će oštetiti od vlage promislila sam napraviti križni put u plastičnoj masi koja može biti i privremeno rješenje. Jedan zid sam oslikala i likom sv. Jakova ostavivši namjerno određenu grubost površine da bi odgovaralo cijelom ukupnom dojmu interjera koji i traži intervenciju. Lik sv. Jakova nosi Bibliju, štap i naslikan je pastelnim zemljanim bojama. Njegov stav autoriteta nosi blagost, ali i čvrstinu. Slika je rađena na središnjem lijevom zidu crkvice u niši.
 
• Ciklus je izveden u kojoj tehnici?
– Križni put oslikan je akrilnim i uljanim bojama na plastičnoj masi. Budući da su radovi malih dimenzija prilagođeni malom prostoru crkvice radila sam ih u snažnom koloritu suprostavljajući tonove cinober i kadmij crvene boje bijelim i tamnim plohama radi snažnijeg izraza i dramatskog ostvarenja same teme.
 
• Zanimljiva je i podloga slika.
– Plastična podloga je izborana i gruba i nosi teret koji je i prestavljen samom temom patnje Križnoga puta. Svaki prizor ima ispod sebe istu podlogu neznatno većih dimenzija koja na taj način uokviruje kadrove, ali i promatraču približava prizor plastično.
 
• Koliko Vam je trebalo vremena da realizirate ciklus?
– Radila sam u ovom razdoblju virusa koji je pogodio svih nas i tako na neki način proživljavala cijelu temu Isusovog križnog puta sa svim što nas je okruživalo.
Razgovor u povodu – akademska slikarica Ivana Jovanović Trostmann
• Kako naslikati sakralni ciklus i ostati prepoznatljiv po osobnom stilu?
– Mislim da umjetnik ne može pobjeći od sebe onako kako inače slika tako će se izraziti i u sakralnoj ili nekoj drugoj tematici ukoliko moj rad nosi neku impresionističku notu ili eskpresivnu gestu ona će biti vidljiva i u svakom radu koji izaberem. Raditi sakralni opus je samo po sebi zahtjevno, jer ne možete slikati a da se ne približite i emotivno i duhovno svakom segmentu ili dijelu cijele priče. Patnja veže patnju supatništvo, suosjećanje ili proživljavanje svakog trenutka Križnog puta…vraćanje na nas svih koliko padamo gdje padamo kad se ustajemo od padova koliko možemo dokle, i naravno pitanja smisla.
 
• Ima li još novosti u atelijeru?
– Svakodnevno radim posebno za sakralne objekte u Trogiru i sada još završavam. To su radovi većih dimenzije, posebno mi je draga Posljednja večera i slika Isusa koja se nalazi u Hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu.
 
• Planovi?
– Planiram jesenju izložbu apstrakcija velikih formata u Splitu. To su planovi…
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Velika Britanija je sudionik u komunističkim zločinima nad hrvatskim narodom

HF

Već oko 2030. godine energetika nosi opasnosti novih globalnih sukoba

hrvatski-fokus

Milanović je u Okučanima negirao srpsku agresiju

HF

Ne povlaštenost Crkve, nego uređeni odnosi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...