Hrvatski Fokus
Kultura

U Slatini međunarodni dan keramičara

U povodu 100 godina kinematografije u Slatini

 
 
Međunarodni dan keramičara obilježava se po prvu puta u Hrvatskoj otvaranjem izložbe 4. hrvatski triennale keramike u četvrtak 28.  svibnja 2020. od 16:00 do 18:00 sati u Zavičajnom muzeju Slatina. Izložbu u Slatini organizirali su Pučko otvoreno učilište Slatina i Likovni art dizajn centar LADICA iz Zagreba, a priređuje se povodom 100 godina kinematografije u Slatini, te 70 godina osnutka ULUPUH-a i 20 godina osnutka LADICA-e.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/05/Pozivnica-Slatina-2.jpg
Zanimljivo je napomenuti kako u ovo vrijeme također pada oko 100 godina što je Hinko Juhn, inače rođen o obližnjim Našicama, kao prvi akademski školovani keramičar iz Hrvatske, započeo odgajati nove keramičare te uspješno utjecati na kolege da se ogledaju u keramici. Radove za izložbu odabrao je međunarodni žiri od šesnaest članova iz Argentine, Hrvatske, Engleske, Indije, Italije, Slovenije i Turske. Na taj način izložena djela te sam Triennale imadu opravdanu međunarodnu relevantnost, a što se pogotovo uklapa u ovogodišnje predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske Unije.
 
Ivana Petanje dobitnica Zlatne plakete, Sandra Ban, Nadica Eichhorn i Tončica Jelača Marjančević su dobitnice Srebrnih plaketa, Ljubica Lovrenčić, Ivančica Vončina, Marija Milić, Bruno Paladin, Kristina Kojan, Melita Tomas, Iva Višković, Marinko Jelača i Đurđa Medek su dobitnici Očitovanja Izvrsnosti.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Nagrade Nikola Tanhofer

HF

Izvući iz kamena što je moguće više

HF

Hrvatsko-bugarske kulturne veze

HF

Elias Ayoub izlaže u Dubrovniku

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...