Hrvatski Fokus
Društvo

Dinara postaje 12. park prirode

Prijedlog zakona izradilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

 
 
Na Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, u petak 22. svibnja, u Kninu je održan javni uvid u Prijedlog Zakona o proglašenju Parka prirode Dinara. Prijedlog zakona izradilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a njime će se zaštiti masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu u kategoriji parka prirode.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/05/badanj-14-alan-caplar.jpg
Događanju su prisustvovali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, šibensko-kninski župan Goran Pauk, splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnik Knina Marko Jelić te građani, predstavnici nevladinih organizacija i ostala zainteresirana javnost.
„Park prirode Dinara bit će 12. park prirode u Republici Hrvatskoj i zajedno s 8 nacionalnih parkova, zaokružit ćemo jednu cjelinu od 20 takvih zaštićenih područja. Proglašenjem Dinare parkom prirode udio zaštićenih područja u kopnenoj površini Republike Hrvatske povećat će se s 12 % na 13%, a pod europskom ekološkom mrežom Natura 2000 više neće biti 36,7 % nego 39% teritorija. To zorno pokazuje što će ovih 63 tisuće hektara novog zaštićenog područja značiti za ukupan kapacitet zaštićenih područja u Hrvatskoj i, u konačnici, što će značiti za budućnost bioraznolikosti u Hrvatskoj“, rekao je ministar Ćorić.
Goran Pauk šibensko kninski župan je istakao da se čini veliki korak u zaštiti prirode. „Ovo je potencijal za razvoj čitavog područja, i u gospodarskom smislu i po pitanju zaštite prirode. Javna ustanova će omogućiti bolje uvjete stočarima, mljekarima, ali i turističkoj ponudi. Naša županija po pitanju zaštite prirode spada u vrh s NP Krka i NP Kornati i mi imamo centralni položaj zaštite prirode. Upravljanje parkom neće biti trošak nego pokretač razvoja“, istakao je Pauk naglašavajući ulaganje županije u infrastrukturu u zaštićenim područjima.
 
Zaštita područja masiva Dinare u kategoriji parka prirode od posebnog je interesa za Republiku Hrvatsku radi očuvanja izvornih prirodnih vrijednosti, bogate georaznolikosti, divljih vrsta flore i faune, endema te cjelokupne raznolikosti prirodnih staništa kao što su vodena staništa rijeke Krke i Cetine s njihovim pritocima, močvarna staništa, stijene i točila, šumska i špiljska staništa te drugih prirodnih vrijednosti proizašlih iz višestoljetne tradicije ljudskog korištenja prostora, poluprirodnih staništa, autohtonih pasmina i sorata te bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa sačuvanog u brojnim arheološkim nalazima i kulturno – povijesnim lokalitetima.
Zbog navedenoga, masiv Dinare (Dinara, dio Troglava i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu, potrebno je proglasiti parkom prirode te tim režimom zaštite sačuvati iznimne i višestruke prirodne vrijednosti s vrijednim ekološkim obilježjima, naglašenim krajobraznim i kulturno-povijesnim vrijednostima, uz dopuštanje obavljanja određenih djelatnosti i radnji, u mjeri u kojoj se neće ugroziti njegova bitna obilježja i uloga ovoga prostora.
Budući park prirode, kako je najavljeno, trebao bi zaštititi površinu od 63.052 hektara na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, što je najveće područje parka prirode nakon Velebita (200.000 hektara).
 
Dinarski je krš međunarodno prepoznat fenomen koji obuhvaća puno šire područje, a upravo je po Dinari kao tipskom lokalitetu dobio i ime. To je najvrjednija prirodna cjelina krša u svijetu, s naslagama debljim od osam kilometara te s izrazito razvijenim krškim poljima koja sadržavaju sve krške pojave. Područje Dinare izrazito je bogato endemičnim i ugroženim vrstama. Obitavalište je više od 1000 biljnih vrsta (petina ukupne hrvatske flore), od toga 75 nacionalnih endema. Poznato je više od 20 endemskih vrsta životinja, od toga i jedan sisavac – dinarski voluhar.
Na Dinari je i najviši vrh Republike Hrvatske Sinjal (1831 metar). U budućem je parku prirode 11 područja ekološke mreže – dva za ptice i devet za vrste i staništa, pa je 87 posto tog područja ujedno i područje ekološke mreže "Natura 2000".
Donošenjem predloženog Zakona o proglašavanju Parka prirode Dinara stvorile bi se pravne pretpostavke za osnivanje javne ustanove, donošenje prostornog plana područja posebnih obilježja i plana upravljanja Parkom prirode Dinara kojima bi se pobliže uredila zaštita, unaprjeđenje i korištenje te način upravljanja tim zaštićenim dijelom prirode.
 

Nives Matijević

Povezane objave

AFORIZMI – Tko smo onda MI

HF

Hollywood se uključio u disko glumu 1977. godine

hrvatski-fokus

Nije točno da morski pas dosad nije ubio Hrvata u Jadranu

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Lako je bit Šokac

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više