Hrvatski Fokus
Kultura

Osjećajna i mentalna percepcija razmišljanja

Autentičnost, izvornost, dosljednost svojem osjećaju i svojoj misli, svojem životnom i umjetničkom iskustvu

 
 
Alfred Krupa, akademski slikar iz Karlovca istaknuti je hrvatski likovni umjetnik, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama, osobito zapažen u svijetu, ovih dana izlaže u Sv. Ivanu Zelini u galeriji Kraluš.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/06/D50A1233-1024x682.jpg
• Gospodine Krupa, nedavno ste se u Sv. Ivanu Zelini, u aktivnoj galeriji Kraluš predstavili s novom samostalnom izložbom.
-Da, predstavljeni su radovi nastali u posljednjih godinu dana s time da je težište na onima nastalima nakon moje posljednje velike samostalne izložbe u karlovačkoj gradskoj galeriji Vjekoslav Karas.
 
• U posljednje vrijeme doista izlažete puno, vani znatno više nego kod kuće.
-Ja sam diplomirani umjetnik, znači to mi je temeljno zvanje i način života. Za akademskog, profesionalnog umjetnika izložbe su nužnost za ostvarivanje kontakta s publikom i strukom (povijest umjetnosti, likovna kritika), isto tako izložbe su nužnost za ostvarivanje tj. napredovanje u profesionalnom statusu. Naravno čovjek ne organizira sam sebi izložbe već ovisiš o prosudbi mnogih (kustosa, žirija, stručnih vijeća, financijaša i dr.), pa je tako i sama izložba već neka potvrda (manja ili veća ovisno o mjestu i načinu izlaganja) da vaš rad ima neko značenje u kontekstu suvremenog likovnog izričaja i prakse.
 
• Spominjem i vrlo intenzivan odjek Vaših izložbi u inozemstvu.
-Bilo bi od mene "lažno skromno" kad bih rekao da moja predstavljanja nisu naišla na pozitivan odjek, tj. da već duži niz godina ne nailaze na sve pozitivnije i afirmativnije kritike i ocjene. Mogu reći da je odjek u inozemstvu puno jači nego u Hrvatskoj. Ovdje se dosta toga zna i zanemariti ili jednostavno prešutiti.
 
• Ovdje u Kralušu, izložili ste akvarele i kombinirane tehnike, vrlo raznolikih motiva.
-Dominantno sam izložio kombinirane tehnike gdje temeljnu tehniku tuš spajam s drugim medijima i istražujem sinergiju njihovih ekspresivnih mogućnosti. I dalje na tragu New Ink Art pokreta.
 
• Doista, Vaše izložbe mogu nositi i alternativni naziv, autorska promišljanja o svijeti i sebi.
-Moja "umjetnost" to i jest, osjećajna i mentalna percepcija – razmišljanja i o stvarnosti, subjektivnoj i onoj općoj. Često je tu nekakav simbolizam, viseznačje, pa tako i moje izložbe mogu ravnopravno nositi više naziva, ovisno o pristupu selektiranim izloženim radovima.
 
• Što je ključ Vašeg pristupa motivu i realizaciji?
-Autentičnost, izvornost, dosljednost svojem osjećaju i svojoj misli, svojem životnom i umjetničkom iskustvu.
 
• Što je novo s uljima i akrilima?
Ja od akademije paralelno (iako obimom manje) radim i u tim tehnikama. I ti se radovi mijenjaju shodno prije spomenutom "ključu".
 
• Nedavno ste objavili knjigu o vodenim tehnikama, najprije vani a sada i kod nas.
-To je u osnovi selekcija mojih tekstova od 1994. godine naovamo koji se dominantno (ali ne isključivo) dotiču prakse i teorije likovnog rada u tehnikama tuša, akvarela, sepije, vinorela, struganog tuša i drugo (paralele s elementima teoretske fizike, sjećanje na akademika Peića). Pokazalo se da je prijem kod svih čitatelja 100 posto uspjeh. Zato sada i ovo novo drugo, prošireno i nadopunjeno izdanje.
 
• Što je novo u atelijeru?
-Još ga nema. Grad Karlovac već jedno desetljeće tražim stan (najam gradskih stanova), a time i atelijer ali do sada to nije riješeno, iako mi je komisija 2014. godine napisala da je moja molba opravdana (s obzirom na moje "zasluge" i djelovanje kao umjetnika…), ali da mi ne mogu pomoći(!). Tako da mi atelijer i dalje ostaje krevet u sobi, kuhinja…ili jednostavno pobjegnem negdje van, u prirodu.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/06/KRUPA_Facebook_Event_Image_1920x1080px.jpg
• Planovi, Vi ih sigurno imate puno?
-Uvijek ih imam i puno toga je "u pokretu", ali sam naučio da je bolje stvari realizirati pa onda o njima govoriti. Uvijek se može nešto iskomplicirati. Tako da mi dopustite da ostanem malo misteriozan u svome odgovoru.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Čovjek ispred svog vremena

HF

Drugi glas

HF

Ena Katarina Haler dobitnica nagrade Gjalski

HF

Izložba u Muzeju seljačkih buna

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...