Hrvatski Fokus
Znanost

Pčele i elektromagnetsko zračenje

Stručnjaci upozoravaju na negativan, tj. štetan učinak elektromagnetskog zračenja na pčele

 
 
Pčelari jednog dijela Međimurske županije suočeni su s dosad nezapamćenim masovnim pomorom pčela medarica – uginulo je više od 60 milijuna pčela zbog čega su pčelari najavili podizanje tužbe protiv onog tko je svojim neodgovornim, vjerojatno i protupravnim postupanjem uzrokovao tako masovni pomor pčela. Analiza sakupljenih uzoraka pokazala je da pomor pčela nije uzrokovala virusna ili neka druga bolest. Pčelari koji su pogođeni ovim EKOCIDOM čiji zastrašujući razmjeri će se tek vidjeti, još uvijek čekaju rezultate koji bi trebali otkriti pravi uzrok masovnog pomora pčela i odgovoriti na pitanje: Je li pčele netko otrovao?
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/07/honeybees-wild-bees-pesticides-ban-varroa.jpg
Međutim, od samog početka pojave poremećaja nazvanog KOLAPS PČELINJIH ZAJEDNICA 2000-ih godina (2006.) stručnjaci i znanstvenici traže uvjerljivo znanstveno objašnjenje o katastrofalnom smanjenju broja pčelinjih zajednica diljem svijeta smatrajući da je uzrok višestruk: od onečišćenja okoliša, prekomjerne primjene agrokemikalija – osobito insekticida, uzgoja monokultura i genetski modificiranih poljoprivrednih kultura itd.
No, u slučaju kolapsa pčelinjih zajednica pčelari su suočeni 'NESTANKOM' pčela: „Jedan živi stvor je 'na koljenima' a njegove zajednice misteriozno nestaju diljem svijeta velikom brzinom u zastrašujuće velikom broju.“
Američki pčelari od veljače 2005. suočavaju se s nestankom stotina milijuna pčela, a nestanak pčela „u duhu romana Agathe Christie“ nastavio se sve do dana današnjeg proširivši se iz SAD-a u Kanadu, Brazil, Australiju, Europu itd.
 
Početkom ožujka 2007. mediji izvještavaju o masovnom gubitku pčela – tako na primjer New York Times 3. 3. 2007. piše o šoku kalifornijskih i drugih pčelara kada su u veljači iste godine otvorili košnice: samo jedan pčelar ustanovio je NESTANAK polovice od 100 milijuna pčela.
A prema podatcima objavljenim u travnju 2007. broj pčelinjih zajednica bio je drastično smanjen u polovici američkih saveznih država (SAD): prema procjenama, Zapadna obala izgubila je oko 60 posto a Istočna obala oko 70 posto komercijalnih pčelinjih zajednica.
Britanski Telegraph u objavljenom tekstu (14. 3. 2007.) također piše o gubitku pčelinjih zajednica: „U Španjolskoj je izgubljeno stotine tisuća pčelinjih zajednica a pčelari u sjevernoj Hrvatskoj procjenjuju da je ovog tjedna uginulo 5 milijuna pčela u samo 48 sati, a o teškim gubitcima izvještavala su nacionalna pčelarska udruženja iz Poljske, Grčke, Švicarske, Italije, Portugala itd.
Prof. Jörgen Tautz, njemački stručnjak za pčele i apikulturu sa Sveučilišta u Würzburgu tada je izjavio: „Ovo nije iznenadni problem, ovo se događa već nekoliko godina. Prije pet godina Njemačka je imala milijun košnica, a sada ih ima manje od 800.000. Ako se ovo nastavi, više ne će biti pčela!“ Prof. Tautz također je tada izjavio slijedeće:
„Pčele su od vitalnog značaja za bioraznolikost. Tako na primjer postoji 130.000 biljaka esencijalno ovisnih o oprašivanju pčela – od dinja do bundeva, malina i svih vrsta voćaka – kao i krmno bilje za prehranu stoke poput djeteline“ te dodao: „U pogledu ljudske prehrane, pčele imaju mnogo veću važnost od peradarstva. Pčele iz jedne košnice mogu posjetiti milijun cvjetova u području od 400 km2 i to samo u jednom danu.“   
„Pčele nam pokušavaju nešto reći. ŠTO? Ne poslušamo li ih danas, njihovo zujanje moglo bi utihnuti zauvijek. … Pčele rade za opću dobrobit, ali istovremeno one su savršen pokazatelj stanja u okolišu.“
 
Primjena nove bežične 3G tehnologije negativno djeluje na pčele
 
Pčelari i stručnjaci iz područja apikulture kao i brojni drugi znanstvenici do sada još nisu otkrili pravi uzrok masovnog 'nestajanja' pčela i njihovih zajednica. No, od samog početka zabrinjavajuće pojave masovnog 'nestajanja' pčelinjih zajednica ali i populacija divljih pčela, stručnjaci upozoravaju na negativan, tj. štetan učinak elektromagnetskog zračenja na pčele. O ovome su stručnjaci počeli osobito izvještavati i upozoravati od početka 2007. godine – tvrdeći da primjena nove bežične 3G tehnologije (3G-treća generacija) osobito negativno djeluje na pčele: još mnogo prije njemački su istraživači dokazali promjenu ponašanja pčela u blizini električnih vodova.
Jedna manja, ograničena studija koju su proveli znanstveni istraživači Sveučilišta Landau otkrila je da se pčele ne vraćaju u košnicu ako je u blizini mobilni telefon.
Dr. Jochen Kuhn koji je predvodio ovo istraživanje, izjavio je kako je vrlo vjerojatno da bežična tehnologija /mobilni telefoni utječu na ovu ozbiljnu pojavu.
 
U pokusu je korišteno osam mini košnica, svaka s oko 8.000 pčela. Četiri košnice imale su na dnu bežični digitalni telekomunikacijski uređaj, a četiri košnice nisu imale bežični uređaj i predstavljale su kontrolnu skupinu. U jednu od dvije košnica koje su bile izložene mikrovalnom zračenju nije se vratila ni jedna pčela, dok se u drugu košnicu vratilo samo šest pčela. Poznato je da su pčele ekstremno osjetljive na magnetska i elektromagnetska polja i stručnjaci ih stoga smatraju odličnim pokazateljem za elektromagnetsko onečišćenje.
 
Pčele koriste zemljino magnetsko polje za navigaciju. No, sada već govorimo o uvođenju superbrze digitalne 5G bežične tehnologije i to na globalnoj razini. Telekomunikacijska industrija i njihovi lobisti, političari i interesne grupe snažnu promiču globalnu digitalizaciju i uvođenje 5G tehnologije (5G-peta generacija) tvrdeći da je tehnologija sigurna. No, njihove tvrdnje nemaju baš nikakvu znanstvenu 'podlogu.' Portal Hrvatskog fokusa objavio je nekoliko tekstova s ovom problematikom, a izdvajam tekst: „Opasna 5G tehnologija“ (14. 6. 2019.): „U veljači 2019. američki senator Richard Blumenthal „spržio“ je predstavnike industrije bežične tehnologije koji su morali priznati kako „njihova“ industrija nije provela ni jednu jedinu znanstvenu studiju o sigurnosti i zdravstvenim učincima 5G bežične tehnologije. U međuvremenu objavljeno je nekoliko desetaka neovisnih studija koje ukazuju na opasnost bežične tehnologije 5G jer ona predstavlja značajan rizik za cjelokupan život.“
 
Znanstvenici već duže vrijeme upozoravaju da se standardi elektromagnetskog zračenja koji su stari gotovo 30 godina ne mogu danas primjenjivati jer se temelje isključivo na termalnom tj. toplinskom učinku. Poznato je i znanstveno dokazano da elektromagnetska polja iz električnih vodova, mobitela i mobilnih (bežičnih) telefona, baznih stanica i brojnih bežičnih uređaja negativno utječu na pčele, ptice, prirodni divlji svijet  i okoliš.
Environmental Health Trust(EHT) je neprofitna svjetska „think tank“ (trust mozgova) organizacija koju su 2007. osnovali David Servan-Schreiber i dr. Devra Lee Davis, a cilj je promoviranje zdravijeg okoliša temeljem najnovijih znanstvenih istraživanja o svim opasnostima po zdravlje okoliša, te uska, izravna suradnja sa zajednicama, zdravstvenim i obrazovnim stručnjacima kao i s političarima kako bi shvatili probleme/opasnosti i izbjegli štetne učinke. Surađuju s uglednim svjetskim znanstvenicima i objavljuju tekstove u znanstveno-recenziranim časopisima. Dr. Devra Lee Davis, PhD, MPH, je međunarodno priznata i ugledna znanstvenica iznimno bogatog iskustva, američka epidemiologinja i spisateljica, predavačica, dobitnica nagrada i priznanja… Ovo navodim s razlogom jer je Environmental Health Trust objavio poduži popis najvažnijih znanstvenih istraživanja čiji rezultati su objavljeni u znanstveno-recenziranim časopisima, a dokazuju negativne, štetne učinke elektromagnetskog zračenja na PČELE, brojne druge korisne kukce, ptice i ostala živa bića, uključujući drveće i druge biljke.        
Budući je primjena nove superbrze bežične tehnlogije sada već samo pitanje dana, ovdje navodim samo nekoliko studija o štetnom učinku bežične tehnologije na pčele kako bi pčelari unaprijed bili obaviješteni o mogućim teškim posljedicama budući se u javnosti tvrdi da je ova tehnologija sigurna i bezopasna:
 
Balmori, Alfonso: „Anthropogenic radiofrequency electromagnetic fields as an emerging threat to wildlife orientation;“ Science of The Total Environment, vol. 518-519, 2015., pp./ str. 58-60; www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969715002296;
• Ovo istraživanje dokazuje da porast bežičnih telekomunikacijskih tehnologija uzrokuje povećanje elektrosmoga. Polja radiofrekvencije u rasponu MHz onemogućuju orijentaciju pčela i ptica. 
 
Cammaerts, Marie-Claire: „Is electromagnetism one of the causes of the CCD? A work plan for testing this hypotesis.“ Journal of Behaviour, vol.2, no.1, 2017., pp./str. 1006;
 
Goldsworthy, Andrew: „The Birds, the Bees and Electromagnetic Pollution: How electromagnetic fields can disrupt both solar and magnetic bee navigation and reduce immunity to disease all in one go.“ https://ecfsapi.fcc.gov/file/7520958012.pdf (2009.)
 
Kumar, Neelima R., Sonika Sangwan, and Pooja Badotra: „Exposure to cell phone radiations produces biochemical changes in worker honey bees.“ Toxicol Int, 18, no.1, 2011, pp. 70-2.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/artcles/PMC3052591/
 
Sharma, V.P. and N.K. Kumar: „Changes in honeybees behaviour and biology udner the influence of cellphone radiations.“ Current Science, vol. 98, no. 10, 2010., pp./str. 1376.-8.
 
Sainudeen, Sahib S., „Electromagnetic Radiation (EMR) Clashes with Honey Bees.“ International Journal of Environmental Sciences, vol. 1, no. 5, 2011.
 
Arno Thielens et al.: „Exposure of Insects to Radio-Frequency Electromagnetic Fields from 2 to 120 GHz“ Scientific Reports 8, 2. 3. 2018.; www.nature.com/articles/
• Ovo je prva znanstvena studija koja je istražila kako kukci, uključujući i zapadnu tj. europsku pčelu medaricu (Apis mellifera) apsorbiraju više frekvencije (od 2 do 120 GHz) koje se koriste u bežičnoj tehnologiji 4G i 5G; rezultati dokazuju visoku apsorpciju 5G frekvencije u kukcima – osobito pčelama! Zaključak: „To bi moglo uzrokovati promjene u ponašanju kukaca, fiziologiji, i morfologiji tijekom vremena…“ (A. Thielens).
 
EKLIPSE, znadete li što je to? Jeste li čuli i/ili pročitali „EKLIPSE REPORT?“ (IZVJEŠĆE EKLIPSE). EKLIPSE je projekt koji financira Europska unija: „mehanizam znanja i učenja o biološkoj raznolikosti i uslugama ekosustava.“ A usluge ekosustava jesu usluge koje nam priroda daje besplatno, a čovjek ih koristi. „EKLIPSE IZVJEŠĆE“ je tijelo koje financira EU, a posvećeno je politici koja može utjecati na biološku raznolikost i ekosustav. Ovo tijelo pregledalo je 97 studija o tome kako ovo elektromagnetsko zračenje može predstavljati opasan rizik za orijentaciju ptica i kukaca i zdravlje biljaka. Ooo da, europski birokrati u Bruxellesu dobro su upoznati s štetnim učinkom elektromagnetskog zračenja na živi svijet.
Popis objavljenih znanstvenih radova zaista je dug – i nije istina da nema nikakvih dokaza o štetnosti elektromagnetskog zračenja i bežične tehnologije na sav živi svijet našeg planeta, uključujući i čovjeka.
Pčele ugibaju i 'nestaju' diljem svijeta u zastrašujuće velikom broju: 80 posto cvatućeg bilja ovisi o oprašivanju pčela! MI TREBAMO PČELE!
Albert Einstein navodno je rekao:
„Nestanu li pčele s kugle Zemaljske, čovjeku će ostati samo četiri godine života. Nema pčela, nema oprašivanja, nema biljaka, nema životinja, nema života.“   
 
Izvor:
 
1. Michael Leidig (u Beču): „Honey Bees in US facing extinction,“ The Telegraph, 14. 3. 2007.;
2. Ben Macintyre: „Wake Up! The Bees are on their knees,“ The Times, 10. 8. 2007.;
3. Dr. Mae-Wan Ho: „Mobile Phones and Vanishing Bees,“ ISIS Press Release 25. 4. 2007.; www.i-sis.org.uk (Science in Society)
4. Geoffrey Lean & Harriet Shawcross: „Are Mobile Phones Wiping Out Our Bees?“ The Independent (UK) 30. 4. 2007.;
5. Environmental Health Trust: „Bees, Butterflies And Wildlife: Research On Electromagnetic Fields And The Environment;“ https://ehtrust.org/science/
6. EKLIPSE REPORT WEBPAGE, https://www.eklipse-mechanism.eu/emr_conference
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Novi izrazi u meteorologiji – ciklonske bombe i atmosferske rijeke – Igra li se netko s vremenom? (2)

hrvatski-fokus

Svaka članica EU-a odlučuje o GMO-biljkama

HF

Paul Modrić u Hrvatskoj

HF

Klub hrvatskih humboldtovaca

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više