Hrvatski Fokus
Gledišta

Bunjevci Ne-Hrvati i Bunjevci Da-Hrvati

Poraženi " Ne-Hrvati i Bunjevci" i nakon poraza ponašaju se – "bunjevački"

 
 
Više puta pisao sam da Hrvati u Srbiji, posebice srijemski, ne razlikuju po imenima i prezimenima osobe koje su Bunjevci ne-hrvati, a koje su Bunjevci da-hrvati („bunjevački Hrvati“). U svom otvorenom pismu od 17. veljače 2020., koje je objavio Tjednik za kulturu, znanost i društvena pitanja “Hrvatski fokus” iz Zagreba u br. 507. od 21.veljače 2020. (rubrika “Gledišta”) i u mojoj knjizi Otvorena pisma II., str. 164. (HKUPD “Stanislav Preprek”, Novi Sad, 2020.), između ostalog stoji: “Svi govore isti jezik, svi imaju iste običaje, svi pivaju Podvikuje bunjevačka vila i svi nose isto ruvo. Samo nam jedni kažu da je sve to bunjevačko, a drugi da je sve to hrvatsko! O ovom nezdravom stanju u vrhu naše zajednice sam također pisao, a što prouzrokuje nezainteresiranost Hrvata, no ovog puta ću i oko imena, odnosno prezimena jednih i drugih Bunjevaca, što nas posebno zbunjuje:
– “bunjevački Hrvat” Petar Kuntić je bio pet, za Hrvate izgubljenih godina, zastupnik Hrvata u Skupštini Republike Srbije a da tamo za sve vrijeme nije rekao niti jednu reč o problemima ovdašnjih Hrvata, Kata Kuntić je član Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine i pridsidnica Odbora za kulturu, dok je Branimir Kuntić član Upravnog odbora NIU “Hrvatska riječ”;
– Jasna Vojnić je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, a Veljko Vojnić je član Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne Manjine i pridsidnik Bunjevačke matice;
– Miroslav Kujundžić je član Hrvatskog nacionalnog vijeća, a Suzana Kujundžić Ostojić je pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine;
– Darko Vuković je član Hrvatskog naconalnog vijeća, Ksenija Vuković članica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, a Tomislav Vuković je član Upravnog odbora NIU “Hrvatska riječ”;
– Zlatko Romić je lektor u NIU “Hrvatska riječ”, a Antun Romić je član Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.
 
Još je puno toga takvoga, a mnogi Dulići, Sarići, Bašić Palkovići, Ivković Ivandekići, Tumbasi, Tikvicki, Stantići, Ušumovići, Bošnjaci, Suknovići, Bakoi, Horvati i slični su masovno angažirani (zaposleni i plaćeni) na obe strane i po više osnova.
Primjerice, članica žirija kulturne manifestacije Bunjevaca “Bunjevačka lipa rič” je Jadranka Tikvicki i za pjesme prošle godine na toj manifestaciji nagrađen je, između ostalih i Emil Ivković Ivandekić, a u uredništvu lista za mladež  “bunjevačkih Hrvata” “Kužiš” radi Kristina Ivković Ivandekić, koja je i dopisnica “Hrvatske riječi” iz Novog Sada, dok u uredništvu dječjeg podliska “Hrvatske riječi” “Hrcko” rade Slađana i Petar Tikvicki!
Jesu li ovi Bunjevci u obiteljskim i rodbinskim vezama, i u kojim? Kako da mi to znamo?!
“S osjećajem da nas svakako varaju ostaje i pitanje da li Bunjevci “nehrvati” i Bunjevci “hrvati” kod kuće u svojim obiteljima razgovaraju kao Tomislav i Mirko ili nam se podsmijevaju što članovi njihovih obitelji koji sebe nazivaju i Hrvatima pored novca poreznika Republike Srbije u obitelj unose i novac od poreznika Republike Hrvatske!
Po ovom sistemu “ja tebi, ti meni” braća Bunjevci u Subotici obrću veliki (naš) novac, oko milijun eura godišnje, a preko twittera izražavaju duboko žaljenje što se u Srijemu razbijaju i pljačkaju prostorije hrvatskih udruga! Takvi nikako ne mogu voditi našu zajednicu u Republici Srbiji!”
 
I poslije katastrofalnog poraza DSHV-a, čitaj Tomislava Žigmanova, na nedavnim izborima, koji je na sve ključne položaje ovdašnjih hrvatskih institucija postavio Bunjevce dahrvate, odnosno, kako ih on naziva, “bunjevačke Hrvate” (nepostojeća odrednica pri nacionalnom izjašnjavanju) sve se nastavlja po starom. Primjerice, takozvani Dnevnik na hrvatskom jeziku RTV2 od 27. lipnja 2020. prikazuje nam reportažu o salašaru Srđanu Domiću. U njoj o Domiću govori Ivan Andrašić, novinar “Hrvatske riječi”.
U emisiji na bunjevačkom jeziku „Spektar“ od 28. lipnja 2020. godine gledamo istu reportažu koju potpisuje Dopisništvo RTV iz Subotice.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/07/hqdefault.jpg
Je li Srđan Domić interesantan za Hrvate u Srbiji ili za Bunjevce u Srbiji, je li Ivan Andrašić, novinar „Hrvatske riječi“ i u isto vrijeme dopisnik bunjevačkog „Spektra“, je li Srđan Hrvat, Bunjevac nehrvat ili Bunjevac dahrvat. I što će nam uopće tisućita reportaža o svakoj guski, pivcu, ovci ili magarcu sa bunjevačkih salaša na siveru Bačke? Kao najveća kulturna baština Hrvata u Republici Srbiji!?!
Bunjevaca nehrvata ima 16.706 (po zvaničnom popisu), a koliko ima Bunjevaca dahrvata, koji ovo rade Hrvatima u Republici Srbiji (57.900) za veliki novac koji pripada svim Hrvatima, ne možemo nikako saznati!
I smiju nam se u brk!
Dokle?
 

Miroslav Cakić

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Dušan Silni na čelu HRT-a!

HF

Pivč(i)ji salaš i soparna čorba

hrvatski-fokus

Stolci su letjeli (i) zbog Branimira Glavaša

HF

Zanio se novi ministar

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više