Hrvatski Fokus
Religija

Crkvu ponovno pretvaraju u džamiju

Turska odobrila promjenu statusa istanbulske „Svete Sofije“ u džamiju!

 
 
Državno vijeće (najviši administrativni sud) Turske, u petak, 10. srpnja, temeljem zahtjeva turske vlade donijelo je odluku o promjeni statusa crkve Svete Sofije u Istanbulu s muzeja (što je ona bila do sada) u džamiju.To je vijeće 2. srpnja provelo raspravu o spomenutom zahtjevu vlade u Ankari, a konačna se odluka morala donijeti u roku od 15 dana. U crkvi Svete Sofije (sadašnjem muzeju), 29. svibnja pročitana je sura iz Kur’ana Al-Fath u spomen na osmanlijsko osvajanje Konstantinopola (Carigrada, sadašnjega Istanbula) 1453. godine. To je izazvalo oštar prosvjed službene Atene, koja je izjavila kako taj čin predstavlja oskvrnjenje  međunarodne zajednice i baca izazov vjerskim osjećajima kršćana čitavoga svijeta. Namjera turske vlade da povuče ovaj potez, izazvala je, osim u Grčkoj, snažne kritike od strane službenih osoba  i institucija i u SAD-u, Rusiji i Francuskoj, ali i u vrhovima kršćanskih crkava.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/07/5a3e5c952cb6f748e90b094831048f08.jpg
Prema maloprije prispjeloj vijesti turske agencije Anadolu, spomenuta turska sudbena instanca danas je odbacila odluku od 24. studenog 1934. godine, koja se odnosila na pretvaranje kršćanskog hrama Svete Sofije iz džamije u muzej. Ovom odlukom on ponovo dobiva status džamije.
Crkva Svete Sofije datira iz doba Bizantinskoga carstva. Građena je od 532.-537. godine po naredbi cara Justinijana, koji je odlučio ovjekovječiti slavu kršćanskog Konstantinopola. Car je želio da ova crkva nema ravne bilo gdje u svijetu. Nakon pada Bizantinskoga carstva 1453., Osmanlije su crkvu pretvorile u džamiju. 1935. ona je, suglasno dekretu turske vlade, potpisanog od strane čelnika suvremene Republike Turske Mustafe Kemal-paše Ataturka, postala muzej. Freske i mozaici s krščanskim prizorima bili su prekriveni slojem žbuke. Godine 1985. ta je crkva uključena u  popis spomenika UNESCO-a.
 

https://www.geopolitika.news/vijesti/turska-odobrila-promjenu-statusa-istanbulske-svete-sofije-u-dzamiju/

Povezane objave

Hrana je oružje kojim se ubijaju djeca

HF

Proslava desete obljetnice udruge U Duhu s Kristom

hrvatski-fokus

Aktivistica koja se zalaže za pobačaj postala članica Papinske akademije za život!

hrvatski-fokus

Prigodni sakralni ciklus Ante Čule

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više