Hrvatski Fokus
Kultura

Kolorizam Ivana Vlašića

Njegova se unutarnjost harmonično uklapa s prirodom koja ga okružuje

 
 
Ako doživimo umjetnost kao jata nemjerljivih paralelnih svijetova, tada je doista svaka pojava u likovnom svijetu, uz uvjet da se ne obaziremo na podjele i vrjednovanja, opravdana i nužna ali i poželjna jer svatko od tih kreativaca govori o osobnom viđenju i shvaćanju volumena koji ga okružuje i ostavljaju trag, govoreći o impresijama kojima ih njihovo vrijeme nemilice zasipa.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/07/IMG-20200720-WA0006-594x420.jpg
Neki budu zapaženi a neki ne. Vrijeme se često poigrava sa postignutim zaslugama i ostvarenim pozicijama u odsječku svoga trenutka i onda opet sve ispočetka. Važno je da umjetnik stvara onako kako doista želi, bez usmjeravanja i savjeta,bez prijedloga i prijekora.
 
Jedan od tih iskrenih autora jest i suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Ivan Vlašić, autor zanimljivog kolorističkog opusa, figurativac, zaljubljenik u krajobraze, kako kontinentalne tako i primorske. Iako su njegove slike obilježene snažnim kolorom, možemo istodobno primijetiti kako je riječ i o vrlo suptilnom koloru, njegove su boje nježne i nenametljive.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/07/IMG-20200720-WA0005-581x420.jpg
Vlašić ne mijenja motiv, ne prilagođava ga sebi, slika po zapisu intimnog doživljaja, po osjećaju. Njegova se unutarnjost harmonično uklapa s prirodom koja ga okružuje, slikar postaje dio prostora, dio krajobraza. Na njegovim slikama nema dramatičnosti, njegove masline sanjaju tisućljetni san, more je posve mirno, toplina natkriva i polja i drveće i kuće i  sve je čudesno  zaogrnuto u plavo i ljubičasto.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Izložba Maje Gjajić

hrvatski-fokus

Izložba Vedrana Karadže Tabulova

HF

Želim k tebi

HF

Portreti Nade Zec Ivanović

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...