Hrvatski Fokus
Intervjui

Bik je prapovijesni lik

Tijelo te životinje dominira svojim specifičnim oblikom i glavom sa rogovima, te snagom koja se vidi u njegovim leđima

 
 
Akademski kipar iz Varaždina, suvremeni  hrvatski likovni umjetnik, Ivan Mladenović, stekao je već značajnu afirmaciju, iako pripadnik mlađe, tek dolazeće generacije, nizom ciklusa, od kojih se u posljednje vrijeme osobito ističe ciklus bikova, izveden u kamenu, klasičnim metodama. Motiv bika čest je motiv u umjetnosti,osobito u kiparstvu, stoga je za realizaciju ovoga motiva doista potreban izraziti talent i vješta ruka, da bi se osobenim autorstvom razlikovalo od dosadašnje produkcije, što je svakako odlika Ivana Mladenovića. Nedavno je Ivan Mladenović predstavio novi ciklus izazovnih skulptura posvećenih biku,izvedenih u kamenu. Za nadati se je, kako će Ivan Mladenović uskoro krenuti u izvedbu znatno većih formata ovog intrigantnog motiva.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/07/ivan-mladenovic-bijeli-bik-2020-kamen-bracko-veselje-v-12-cm-d-21-cm-s-10-cm.jpg
• Kako se uopće pojavio motiv bikova?
-Ideja bika poznata je iz različitih kultura i stilova povijesnog vremena, od prahistorije, pa sve do danas. Karakteristika bika ogleda se u snazi i tvrdoglavosti, ali i strasti. Tijelo te životinje dominira svojim specifičnim oblikom i glavom sa rogovima, te snagom koja se vidi u njegovim leđima. Inspiracija bika potekla je iz istraživanja njegovih osobina i oblika tijela gledanjem fotografija prethistorijskih špilja, gdje je nekadašnji čovjek crtao po zidovima pećina i na taj način htio ostaviti trag te životinje i svojeg vremena.
 
Kako je tekao proces realizacije ovoga zanimljivog motiva?
-Potreba za izradom bika od kamena potekla je razmišljanjem o njegovoj snazi i pokretu, te postizanje drugačije oblikovanog tijela nego inače kroz povijest i dodavanje različitih osobina koje se vide kroz dinamične pokrete i naslove isklesanih motiva.
 
Ovo je drugi ciklus?
-Ovo je drugi ciklus skulptura u kojem se htjelo izraziti duh te životinje različitim pokretima tijela koja izlaze iz kamena na dvije noge ili čvrsto stoje i čekaju da ih netko izazove kako bi skočili da potvrde svoju postojanost.
 
Koristite klasične alate i načine rada?
-Skulpture su rađene sa više vrsta dlijeta i bruseva putem primitivnog, pojednostavljenog oblika i glatko grube teksture koja odvaja motiv od same materije.
http://mojzagreb.info/images/uploads/vijesti/44059/,ivan_mladenovic_bijelo_sjajni_bik,_kamen_okrug,_2020.,_v._25,_d._30,_s._16_cm.jpg
• Tehnički podaci skulptura:
Bijeli bik, 2020., kamen – Bračko veselje, v. 12 cm, d. 21 cm, š. 10 cm
Lepršava stvarnost, 2020., kamen – Bračko veselje, v. 19cm, d. 12 cm, 10 cm
Bik u zanosu, 2020., kamen Plano, v. 18 cm, d. 23 cm, š. 13 cm
Pergasti bik, 2020., kamen Plano, v. 13cm, d. 22 cm, š. 12 cm
Bijelo sjajni bik, 2020., kamen Okrug, v. 25, d. 30, š. 16 cm
Radost života, 2020., kamen Plano, v. 13cm, d. 22 cm, š. 11 cm
Radost življenja, 2020., kamen Plano, v. 18, d. 23, š. 12 cm
Prpošni bik, 2020., kamen Plano, v. 14, d. 22, š. 11 cm
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Lustracija samo za one koji su za komunizma činili zločine

HF

Da, sada je nedvojbeno da su komunisti imali logor Jasenovac godinama poslije rata i da je u njemu bilo likvidacija

HF

U Srbu je bio četnički ustanak!

HF

Europa i Europska unija kreću se u pogrješnom smjeru

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...