Hrvatski Fokus
Kolumne

Kako zaštititi žene od zaštitnika žena?

Samo su dvije stvari u životu neizbježne – smrt i Krešimir Macan

 
 
Samo su dvije stvari u životu neizbježne, smrt i Krešimir Macan. Smrt iz bioloških razloga, Macan iz tehnološko-medijskih. Svaki dan, otvoriš bilo koju televiziju, eto ti Macana, ponekad garniranog sa Žarkom Puhovskim ili sličnom medijskom posvudušom opće prakse, stručnjakom za sve. Otvoriš radio, eto ti opet Macana, odeš na društvene mreže opet eto ti Macana. Čim otvoriš bilo koji medij, zagarantirana vam je dnevna overdoza Kreše Macana.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/08/Ivica-Sola-HRT.jpg
Ivica Šola
 
Kažu, Macan zna pametno govoriti, naravno da zna, ali kao “komunikacijski stručnjak” ima jedan veliki problem, ne zna pametno šutjeti. Najveći izostanak pametne šutnje Kreši se dogodio kada je veličanstveni doček hrvatskih nogometaša nakon osvojenog srebra u Rusiji zajedno s kolegom vidio kao “pokušaj ustaškog državnog udara koji nije uspio”. I dok je pola milijuna Hrvata na ulicama Zagreba prštalo od sreće i pozitive, Kreši se tko zna otkud ukazalo pola milijuna ustaša, što nijedan svjetski medij i novinar nije primijetio, samo veseli narod popraćen pozitivnim domoljubnim nabojem. Tako je, kao “nezavisni stručnjak” odmah Plenkoviću ponudio ostavku na mjesto savjetnika i, kao “nezavisni stručnjak”, kakav je bio i kod Račana, ostao bez nezavisnih devet tisuća kuna honorara za svoje nezavisne usluge.
 
Oprošteno i zaboravljeno
 
No Kreši se sve oprašta i zaboravlja. Tako začuđuje gromoglasna šutnja zagovornika borbe protiv nasilja nad ženama i Istanbulske konvencije nakon što je u “Otvorenom” izabranu saborsku zastupnicu Karolinu Vidović Krišto nazvao spodobom, spodobom koju on uopće “ne želi slušati”, samo zato što mu je rekla isto što i Nino Raspudić na RTL-u, da on nije nikakav “nezavisni” stručnjak, ali na Ninu nije primijenio verbalno nasilje, valjda zato što je muškarac, a Karolina je žena. Sapienti sat! Naime, prema Hrvatskom jezičnom portalu spodoba je “lik koji tek sliči ljudskom biću, poružnjena ljudska prilika, utvara”. Šute i B.a.B.e., šute sve feministice, šuti i Jelena Veljača. Ova potonja pak kada je zaštita žena od nasilja u pitanju zapravo je razotkrila da te “Istanbulke” dijele žene na one koje treba zaštititi od tipova poput Kreše Macana, i žene kojima “tako i treba” jer nisu njihovog “naprednog svjetonazora”. Tako je Veljača, nakon što se Obersnel nasilno obrušio na vijećnicu Ivonu Milinović samo zato jer je upozorila na financijske muljaže projekta Europske prijestolnice kulture, napisala i dodatno zakucala napadnutu vijećnicu pa nastavila zajedno s Obersnelom cipelariti Ivonu Milinović davši joj titulu “Pavelićeve ljubavnice”.
 
Napadi na časne
 
Na tom tragu nikada nisu reagirali na sustavno medijsko i fizičko nasilje prema dr. Željki Markić i njezinim volonterkama koje su po štandovima dobivale batine, kao što nisu reagirali ni na fizički nasrtaj lijevog aktiviste na dr. Ružicu Ćavar pri čemu joj je slomljena ruka.
Mislav Bago, pak, kao i Macan ne ispričavši se, šalje poglavaricu sestara Svetog Križa u 3pm. Nakon što je koronavirus ušao u samostan u Đakovu, kao i u mnoge samostane u susjednoj Italiji, sestre, čiji je red kroz povijest i danas dao nemjerljiv doprinos ne samo Đakovu, već cijeloj Domovini, u dobrotvornom, kulturnom i odgojno-obrazovnom smislu, izložene su na dnevnoj razini takvom verbalnom nasilju i bljuvotinama da ih jednostavno ne mogu izreći. No nitko, kao i u slučaju Krišto, Markić, Milinović, Ćavar… od tih silnih Veljača, Borićki, Sarnavki… da bi stao u obranu od nasilja nad časnim sestrama i bljuvotinama koje se šire medijima i društvenim mrežama, pri čemu su sestre samo povod da se istrese mržnja prema Katoličkoj crkvi kao takvoj. No neka se to dogodilo i događa, da Macani i Veljače pokažu svoje pravo istanbulsko lice u zaštiti žena. Ali kako zaštititi žene od Macana i Veljača?
 

Ivica Šola, https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kako-zastititi-zene-od-zastitnika-zena-1034699

Povezane objave

Plenković uvodi moralno-političku podobnost

HF

Pismo dida Vidurine suprotiva UDBI i đeneralima…

hrvatski-fokus

Relikti jugokomunizma vode specijalni rat protiv hrvatskog naroda

hrvatski-fokus

Lutanja po bespućima hrvatske političke zbilje (2)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više