Hrvatski Fokus
Gledišta

Zloporaba prognanih srijemskih i bačkih Hrvata

Sramotno je zaradi osobnih interesa zlouporabljati prognane Hrvate kao i omalovažavati one koji su ovdje ostali

 
 
Zajednica prognanih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata u Zagrebu izdala je 3. kolovoza 2020. godine Priopćenje za javnost povodom aktualnih događaja oko proslave OLUJE, koje potpisuju Ivana Andrić Penava, desna ruka Tomislava Žigmanova u toj Zajednici te Mato Jurić, predsjednik Zajednice (zanimljiv raspored potpisa).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/08/Independent_State_of_Croatia_1941-43.png
Već u Priopćenju, koje je u svojoj suštini korektno, provlači žal za izgubljenim „predstavnikom Hrvata“ u Srbiji Tomislavom Žigmanovim, ali njegova interpretacija u takozvanom Dnevniku na hrvatskom jeziku na RTV2 od 6. kolovoza 2020. godine je zlouporaba Priopćenja u dnevnopolitičke igre hrvatske političke samozvane elite u Srbiji na čelu s Tomislavom Žigmanovim. Voditeljica Dnevnika već u prve tri rečenice udara „u sridu“: Javnosti se obratila Zajednica protjeranih Hrvataiz Srijema, Bačke i Banata tražeći da se u podsjećanjima na stradanje oba naroda tjekom devedesetih ne zaborave žrtve Hrvata iz Vojvodine. U izjavi za naš program predsjednik Zajednice Mato Jurić ukazuje da je oko 35 tisuća pripadnika hrvatske manjine protjerano ili je pod pritiskom moralo napustiti svoj dom. Radi zaštite preostalih Hrvata oni traže pravo na političku zastupljenost u političkim tijelima Srbije.
 
U svom telefonskom izlaganju Mato Jurić dodaje: Dižemo glas protiv onih koji ne dopuštaju i u Republici Hrvatskoj i u Republici Srbiji da se sazna istina o progonu Hrvata iz Vojvodine devedesetih godina! I ponavlja zahtjev za političku zastupljenost Hrvata u političkim tijelima Srbije. Dakle, po interpretaciji Dnevnika na hrvatskom jeziku RTV2 za Hrvate u Republici Srbiji ispada da je ključno mjesto u Priopćenju zahtjev za političku zastupljenost ovdašnjih Hrvata u političkim tijelima Republike Srbije!
 
Da, gospodine Juriću, trebalo bi da bude tako, i ne samo u političkim tijelima, ali ne ovih političara za koje se tako (prozirno) zalažete, čak preko Zajednice protjeranih Hrvata u Hrvatskoj! To je njihova zlouporaba! Zar je najveća briga prognanih Hrvatahoće li propastiTomislav Žigmanov i njegovi trabanati?! G. Tomislav već danima plače za tim da mu preko Milorada Pupovca (sada je očito preko Penave uključio i Zajednicu prognanih Hrvata) gospodin Vučić udijeli ulogu našeg Borisa Miloševića, odnosno obezbjedi(upravonjemu)zagarantirano mjesto u Skupštini Srbije, gdje bi i dalje, on Bogom dan, zastupao 57.900 ovdašnjih Hrvata! To govori i njegovo twitter-priopćenje istog dana kada se Mato Jurić telefonski uključio u program Dnevnika na hrvatskom jeziku:
 
Iako je na nedavnim izborima izgubio kredibilitet da zastupa ijednog ovdašnjeg Hrvata g. Tomislav se na krilima ovogodišnje proslave OLUJE poslije toliko godina odjednom povampirio u nepristajanju na šutnju o stradanju Hrvata u Vojvodini! No, ta po tko zna koja manipulacija i prijevara po redu ne smije mu uspjeti! Hrvate u Repulici Srbiji ne mogu više zastupati on i „bunjevački Hrvati“ te njihovi trabanti, već u najvećem broju preostali srijemski Hrvati, jer se u tragediji devedesetih isključivo radi o njima.U Srijemu je devedesetih gopdina ubijeno 26 Hrvata i nigdje više u Vojvodini niti jedan (ne računajući logore sa zarobljenim Hrvatima).
Gospodine Juriću, tko tolike godine nije dopuštaoda se sazna istina o progonu Hrvata iz Vojvodine!? Tko je branio Vama u Hrvatskoj i hrvatskoj političkoj eliti u Srbiji, na čelu s Petrom Kuntićem i Tomislavom Žigmanovim, da govorite o tome!?  Zašto gospoda Kuntić i Žigmanov o tome nikada nisu govorili u Narodnoj Skupštini Republike Srbije?! Što više sprječavali su one koji su htjeli da o tome govore i onekoji su o tome pisali da ne dobiju publicitet, dok su za to vrijeme, godinama trošeći silan novac, blefirali da brinu i štite preostale Hrvate u Srbiji!
 
Dok su srijemski Hrvati krvarili „bunjevački Hrvati“ su na sjeveru Bačke mešetarili s hrvatskim dokumentima i domovnicama! Na kraju njih 16.706 se  izjasnilo kao Bunjevci,poseban narod koji s Hrvatima nema nikakve veze, a nekoliko desetaka „bunjevačkih Hrvata“ (nepostojeća odrednica pri nacionalnom izjašnjavanju) na čelu s Tomislavom Žigmanovim manipulacijama su preuzeli sva ključna mjesta koja pripadaju ovdašnjim Hrvatima (i na političkom i na kulturnom polju). Tomislav Žigmanov je tako uništio ovdašnju hrvatsku zajednicu kao i nekada respektabilnu političku stranku DSHV, a svoje pipke očigledno je preko svojih poltrona pustio i u Zajednicu protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata.
Od tragedije srijemskih Hrvata napravljen je biznis (uopticaju je oko milijun eura godišnje) i nepogrešivo je razrađen sistem „ja tebi, ti meni“ u sve užem krugu  aktera. I sada se koristi prilika da isti akteri na nelegalan (i nemoralan) način ostanu i dalje u svojim foteljama, sa svojim privilegijama i primanjima.To je nova podvala hrvatske političke elite u Srbiji prema ovdašnjim i svim drugim Hrvatima.
 
Žigmanov je (našim novcem) pokrenuo svu godinama građenu mrežu svojih
poltronada bi se spasio i od ničega ne preza ni on ni njegovi poltroni. Udara se i u najtananije žice pa uz potpis Ivane Andrić Penaveu Priopćenju stoji srceparajuće: hrvatsko dijete koje je dožijelo 1990-e „s druge strane“ i napustilo zavičaj s kolonom samo u jednom smjeru bezmogućnosti povratka!
 
Kolone srijemskih Hrvata jesu otišle u jednom smjeru bez povratka, ali ovo „hrvatsko dijete“,koje je otišlo na studije u Zagreb, svaki čas skoči do Srbije svojoj rodbini i da od ovdašnje hrvatske političke elite podigne honorare za svoje usluge.
Gospođo Penava, sramotno je zaradi osobnih interesa zlouporabljati prognane Hrvate kao i omalovažavati one koji su ovdje ostali.
 

Miroslav Cakić

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Beskrupulozno osvetljiv čovjek

HF

Miroslav Škoro je oštećen kao i Boris Mikšić

hrvatski-fokus

Predani u lijevo-liberalne ruke HNS-a!?

HF

Žigmanov nije predstavnik Hrvata u Srbiji

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više