Hrvatski Fokus
Intervjui

Otac Dragana Zelića o bugojanskim žrtvama

Bili smo zatočeni u bugojanske logore…

 
 
Pripadnik bugojanskog HVO-a, Miroslav Zelić, koji je preživio logor Armije BiH za Narod.hr: "Otkopana tijela dokazuju krivnju novoizabranog ministra". Nedavno smo pisali o otkriću masovne grobnice na Rostovu u BiH s tijelima, pretpostavlja se, bugojanskih Hrvata koji su bili zatočeni u logoru Armije BiH, koja ih je i likvidirala 1993. U isto vrijeme Zastupnički dom Parlamenta BiH izglasao je povjerenje Selmu Cikotiću, kadru SDA, za novog ministra sigurnosti BiH, a upravo je Cikotić, kao pripadnik Armije BiH imao važnu ulogu u protjerivanju i progonu bugojanskih Hrvata.
(VIDEO) Koji su se zločini dogodili nad Hrvatima u Bugojnu i kakve to ima veze sa sadašnjom politikom?
> Opća ofenziva na Hrvate Bosne i Hercegovine: Postoji li hrvatski odgovor?
O svemu tome razgovaramo s Miroslavom Zelićem, predratnimdirektorom Tvornice obuće u Bugojnukoji je, kao pripadnik HVO-a sudjelovao u bitci za Bugojno te i sam bio zatočen i preživio zloglasni logor Stadion NK Iskre, a koji je prisustvovao otkapanju tijela.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/08/WhatsApp-Image-2020-07-26-at-22.04.49.jpeg
• Možete li nam reći više o nedavno otkopanim tijelima na Rostovu?
-Ja sam prisustvovao otkapanju kojeg su vodile nadležne službe (Institut za nestale, forenzičari…). Prvi posmrtni ostaci koji su pronađeni bili su od najmanje dvije osobe, tako smo očekivali, međutim, na kraju smo u toj grobnici pronašli 3 tijela – nije riječ o fragmentima, nego o potpunim posmrtnim ostacima. Za jednu od te tri osobe smo pronašli i karton Crvenog križa i na tom kartonu, ime se izbrisalo, ali ostao je broj i na osnovu tog broja zvali smo Crveni križ i provjerili da se radi o osobi Zoranu Galiću, što potvrđuje da je riječ o našima nasilno odvedenima iz logora – Zoran Galić bio je jedan od 19 odvedenih.
Slijedeći dan je nastavljeno iskapanje na istom tom području, samo nekih 20-ak – 30 m dalje – i tu smo pronašli još jednu osobu. Nemamo podatke tko je ta osoba, ali će DNK analiza utvrditi. Oni su svi likvidirani na identičan način: svima je metak propucan kroz lubanju i svima su vezane ruke. To je ono što zasad znamo, ali iskapanja i pretraga tog terena se nastavljaju od sutra – od ponedjeljka.
Moći iz Međugorja pronađene kod ubijenog ostale neoštećene
I jedna zanimljivost koja je značajna nama kao katolicima: kod ove posljednje osobe pronađene su moći iz Međugorja – zanimljivo je da one nisu nikako oštećene, vrijeme ih nije uništilo.
 
• Vi ste preživjeli logor Stadion. Što nam možete reći o njemu?
-Agresija na Hrvate Bugojna je počela 17. srpnja 1993. Mi smo do tada bili saveznici i mi takvu agresiju, koja se dogodila nad nama od strane tzv. Armije BiH, nismo očekivali i nismo bili spremni za taj rat.
Bugojno je u tih 10-ak dana doživjelo katastrofalnu sudbinu – agresija je rezultirala progonom gotovo svih Hrvata sa cijelog područja Bugojna. Protjerano je oko 15 tisuća Hrvata, poginulo je i na razne načine ubijeno preko 200 Hrvata u tih 10 dana. Mi 27. srpnja svake godine obilježavamo Dan stradanja Hrvata jer – u tim danima se dogodila Kalvarija našeg naroda kakva se do tada nikad nije dogodila.
Od samog početka smo bili u okruženju i ja sam, kao i velik broj nas, završio u logoru. Nismo imali mogućnost da se probijemo i da izađemo iz tog okruženja – branili smo se, borili se dok smo imali municije dok smo imali hrane i vjerovali smo da će nam pristići pomoć. Međutim, bugojanskom HVO-u nije stigla nikakva pomoć i to je također jedna tragedija u zapovjednom lancu, trebali su se potruditi da nam pomognu – 10 dana nije bilo malo. Tako se dogodilo to da smo bili prinuđeni predati se ili izvršiti samoubojstvo.
Bili smo zatočeni u bugojanske logore. Puno pripadnika HVO-a je zarobljeno i zatočeno po kućama i stanovima koji se nisu uspjeli ni boriti, ali i oni su ostali u tim logorima punih 8 mjeseci.
Nas 294 logoraša je odležalo 8 mjeseci. Ja sam bio u tamnici u gimnaziji 3 mjeseca, mi smo svi bili fizički i psihički maltretirani, krv su nam vadili nasilnim putem, ja sam osobno odveden na prvu crtu bojišnice prema Uskoplju, kopao sam rovove i tu sam ranjen kao živi štit. Armija BiH nije dozvoljavala ni da dobijem krv, ni infuziju, ali, Bogu hvala, ipak sam uspio preživjeti. To je bio jedan od najgorih logora  na području cijele Bosne i Hercegovine.
 
Cikotić odgovoran za zločin
 
• Nedavno je Zastupnički dom Parlamenta BiH za ministra sigurnosti potvrdio Selma Cikotića koji je kao pripadnik Armije BiH imao, kako se pretpostalvja, ulogu u ubojstvu Hrvata čija su tijela pronađena. Što nam o tome možete reći?
-Selmo Cikotić je bio zapovjednik Operativne grupe zapad. Ta operativna grupa je imala pod nadzorom Bugojno i dio bojišnice prema Uskoplju te je on direktno bio zadužen da zauzme Bugojno, odnosno da izvrši agresiju na Hrvate Bugojna. I on je sam izjavio, nakon što je zauzeo Bugojno, s 5 bošnjačkih brigada i 7. muslimanskom: „Ja sam se dugo pripremao da Vrbasku dolinu očistim od ustaša i uspio sam“. To je izjavio za travnički list Ljilijan. On je bio najviše rangiran dužnosnik, a postoji u Tužiteljstvu BiH prepiska između njega i zapovjednika 3. korpusa, Hadžihasanovića – on šalje izvješće Hadžihasanoviću i u njemu piše: „Mi smo zarobili preko 300 Hrvata u Bugojnu, njih 23 imaju poseban tretman te mu dostavlja upit što da napravi s njima. Hadžihasanović mu nakon toga piše: „Ta 23 vojnika, koji su činili teška zlodjela, proslijedite meni u Zenicu“.
Međutim, vjerojatno nisu bili proslijeđeni i ne znamo što se dogodilo s njima. Hadžihasanović zato ponovno dostavlja upit Selmu Cikotiću i pita ga: „Što je s ona 23 bugojanska zatočenika koji su činili teška zlodjela?“ To je posljednji pisani trag kojeg imamo, tako da mi s pravom smatramo krivcem Selma Cikotića koji potvrđuje da su oni bili kod njega i da je on za njih pripremio poseban tretman. A kakav je to poseban tretman, ako i dan-danas tražimo tijela? I evo, sad smo ih i pronašli.
Cikotić je, naime, često davao izjave da, budući da nema tijela, da se zločin nije ni dogodio. Evo, sada smo pronašli tijela. Točno smo ih pronašli na taj dan kada je on imenovan. Da je to čovjek koji ima neki ponos, koji ima neki karakter on sigurno ne bi prihvatio dužnost ministra sigurnosti kada zna da su se pronašla tijela. Sad postoji dokaz za konkretan zločin – vezane ruke, metak kroz čelo.
 

Mihaela Tikvica, https://narod.hr/svijet/pripadnik-bugojanskog-hvo-a-koji-je-prezivio-logor-armije-bih-za-narod-hr-otkopana-tijela-dokazuju-krivnju-novoizabranog-ministra

Povezane objave

Teologija ima jedan od ključeva naše sretne budućnosti

hrvatski-fokus

U svakom čovjeku na svoj način prebiva bitak ljubavi

hrvatski-fokus

Vizura riječkih krovova

HF

Pravoslavcima treba izbiti protivljenje kanonizaciji

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više