Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Ne mogu ograničiti vjerska okupljanja

Presuda višeg američkog okružnog suca Garya L. Sharpea na američkom Okružnom sudu

 
 
Savezni sudac u SAD-u presudio je da državne i gradske vlasti New Yorka ne mogu ograničiti vjerska okupljanja, ako istovremeno dopuštaju masovne prosvjede protiv policijske brutalnosti i ponovno otvaranje svjetovnih poslova za vrijeme pandemije COVID-19.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/09/rawImage.jpg
Gary L. Sharpe
 
Presuda višeg američkog okružnog suca Garya L. Sharpea na američkom Okružnom sudu za sjeverni okrug New Yorka zaključuje da država krši Prvi amandman ograničavajući vjerska okupljanja. Sharpeova je odluka zamijenila preliminarnu mjeru guvernera New Yorka, Andrew Cuoma, državne odvjetnice Letitie James i gradonačelnika Billa de Blasia kojom se određuje i provodi ograničenje vjerskih okupljanja na otvorenom ili ograničavanje zatvorenih vjerskih skupova na kapacitet ispod 50 posto.
Tužba vlč. Stevena Soosa i drugih protiv Cuomai ostalih podnesena je 10. lipnja u ime dvojice katoličkih svećenika iz New Yorka te tri člana ortodoksne židovske zajednice iz Brooklyna. Vrijedi spomenuti kako se radi o svećenicima koji su članovi Svećeničkog bratstva Svetog Pia X(FSSPX).
 
U presudi se navodi komentar gradonačelnika De Blasia, upućen NYPD (policijskom snagama New Yorka) da odmah onemoguće ili čak uhite one koji se okupljaju u velikim grupama s napomenom kako se „Ovdje radi o zaustavljanju ove bolesti i spašavanju života. Točka.” U presudi je također navedeno da je De Blasio (na skici gore) osobno, “bez maske, 4. lipnja sudjelovao u masovnom političkom skupu, održanom u znak sjećanja na Georgea Floyda”. Sudac je stoga utvrdio da su guverner Cuomo i gradonačelnik De Blasio poslali jasnu poruku da “masovni prosvjedi zaslužuju povlašteni tretman”.
 
Odvjetnik katoličkih svećenika, Christopher Ferrara iz udruge za vjerske slobode Thomas More Society, rekao je u izjavi da je Sharpeova presuda dokinula sramotni “Protokol društvenog razdvajanja” guvernera Cuoma, koji je bačen kroz prozor čim su on i gradonačelnik de Blasio uočili masovne prosvjede koje i sami podupiru na ulicama svog grada.” Kako je Ferrara naveo: “Odjednom, ograničenje “masovnih okupljanja” više nije potrebno radi “spašavanja života”. U isto vrijeme, policija nije reagiralo na tisuće okupljenih građana na ovogodišnjoj gey paradi, također održanoj na ulicama centra grada!
Netko bi razumno nakon ove presude pomislio da će biskupi države New York biti oduševljeni ovom pobjedom i pravilno je iskoristiti? Ili ipak ne? Nije prošlo ni dvadeset i četiri sata, a objavljena je sljedeća službena izjava: “Katolička biskupska konferencija New Yorka, koja predstavlja biskupe ove savezne države, izjavljuje da će župe vjerojatno nastaviti slijediti državne zdravstvene smjernice za ponovno otvaranje, iako ih one zakonom više ne obvezuju.”
 

https://www.quovadiscroatia.com/nysud-dozvolio-veca-okupljanje-vjernika-no-biskupi-ce-i-dalje-slijediti-drzavne-zdravstvene-smjernice/

Povezane objave

Kako se Saudijci mogu boriti protiv terorizma

HF

Geopolitička i geoenergetska nadmetanja i sukoba interesa

hrvatski-fokus

Šutanovac promijenio prezime

HF

Zeleno-Lijevi islamisti ruše njemačko društvo

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više