Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Pandemija dovodi do stagnacije gospodarstva

Smanjenje proizvodnje električne energije

 
 
Borba s bolesti COVID-19 stavila je na vagu dva komplementarna imperativa: zaštitu proizvodnje na jednoj i zaštitu zdravlja na drugoj strani. Potrošnja električne energije povezana je s gospodarskom djelatnošću i proizvodnjom. Zbog želje za većom zaštitom radnika utječe se na smanjenje proizvodnje pa se smanjuje potrošnja energije, što opet dovodi do stagnacije gospodarstva. Ipak, sigurnost i pouzdanost opskrbe električnom energijom u proteklih nekoliko tjedana borbe s virusom nigdje u Europi nije bila upitna. Doduše, najveći pad opterećenja elektroenergetskog sustava dogodio se u pandemijom najpogođenijim zemljama, Italiji i Španjolskoj, a do najmanjeg pada je došlo u Švedskoj i Velikoj Britaniji.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/09/matthew-henry-yETqkLnhsUI-unsplash_2d6067cfe89adf30c96052242ba933e2.jpg
Početkom 2020. godine iz Kine je u Eu­ropu stigao manje poznati virus iz skupine Corona, čiji izgled podsjeća na krunu i oda­tle mu naziv. Epicentar zaraze bio je u gradu Wuhanu u pokrajini Hubei. Nakon Kine za­raza se najprije proširila na Italiju, pri čemu najviše na pokrajinu Lombardiju, a zatim su mnoge druge zemlje počele uvoditi razne mjere zaštite, ograničavanja rada i zabrana kretanja što je posljedično dovelo do smanje­nja potrošnje električne energije.
 
U Hrvatsku je virus stigao u ožujku 2020. godine i također je ubrzo ograničio kretanje, fizičke kontakte, a smanjene su i djelomično ugašene industrijska proizvodnja i uslužne djelatnosti, čime je također smanjena po­trošnja električne energije. Sve do kraja travnja ove godine (kada je članak pripreman) nije se još mogao nazri­jeti kraj do sada neviđenih utjecaja na elek­troenergetske sustave i sve ostale aspekte ljudskog življenja i djelatnosti. Kada je o elektroenergetici pak riječ, dnevni obrazac potrošnje električne energije ili dnevni dija­gram potrošnje osnovni je subjekt koji se raz­matra u analiziranim danima u tjednu. Svaka promjena politike i ograničenja koja postav­ljaju nadležna tijela dodatno mogu utjecati na potrošnju energije, zbog čega je teško opisati konačan učinak smanjenja opterećenja.
 

Niko Mandić, dipl. ing., EGE 2/2020.

Povezane objave

Kriza u vjetroenergetskoj industriji se produbljuje

hrvatski-fokus

Nagrađeni za izuzetne poslovne rezultate

HF

Vrdoljak je bio protiv terminala na Krku

HF

Reforme niti su počele, niti će završiti s Mostom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više