Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Pandemija dovodi do stagnacije gospodarstva

Smanjenje proizvodnje električne energije

 
 
Borba s bolesti COVID-19 stavila je na vagu dva komplementarna imperativa: zaštitu proizvodnje na jednoj i zaštitu zdravlja na drugoj strani. Potrošnja električne energije povezana je s gospodarskom djelatnošću i proizvodnjom. Zbog želje za većom zaštitom radnika utječe se na smanjenje proizvodnje pa se smanjuje potrošnja energije, što opet dovodi do stagnacije gospodarstva. Ipak, sigurnost i pouzdanost opskrbe električnom energijom u proteklih nekoliko tjedana borbe s virusom nigdje u Europi nije bila upitna. Doduše, najveći pad opterećenja elektroenergetskog sustava dogodio se u pandemijom najpogođenijim zemljama, Italiji i Španjolskoj, a do najmanjeg pada je došlo u Švedskoj i Velikoj Britaniji.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/09/matthew-henry-yETqkLnhsUI-unsplash_2d6067cfe89adf30c96052242ba933e2.jpg
Početkom 2020. godine iz Kine je u Eu­ropu stigao manje poznati virus iz skupine Corona, čiji izgled podsjeća na krunu i oda­tle mu naziv. Epicentar zaraze bio je u gradu Wuhanu u pokrajini Hubei. Nakon Kine za­raza se najprije proširila na Italiju, pri čemu najviše na pokrajinu Lombardiju, a zatim su mnoge druge zemlje počele uvoditi razne mjere zaštite, ograničavanja rada i zabrana kretanja što je posljedično dovelo do smanje­nja potrošnje električne energije.
 
U Hrvatsku je virus stigao u ožujku 2020. godine i također je ubrzo ograničio kretanje, fizičke kontakte, a smanjene su i djelomično ugašene industrijska proizvodnja i uslužne djelatnosti, čime je također smanjena po­trošnja električne energije. Sve do kraja travnja ove godine (kada je članak pripreman) nije se još mogao nazri­jeti kraj do sada neviđenih utjecaja na elek­troenergetske sustave i sve ostale aspekte ljudskog življenja i djelatnosti. Kada je o elektroenergetici pak riječ, dnevni obrazac potrošnje električne energije ili dnevni dija­gram potrošnje osnovni je subjekt koji se raz­matra u analiziranim danima u tjednu. Svaka promjena politike i ograničenja koja postav­ljaju nadležna tijela dodatno mogu utjecati na potrošnju energije, zbog čega je teško opisati konačan učinak smanjenja opterećenja.
 

Niko Mandić, dipl. ing., EGE 2/2020.

Povezani članci

Smanjenje “parafiskalnih nameta”

HF

Federacija BiH proizvela manje energije

HF

Gdje Dunav ljubi tradiciju

HF

Dolar ima globalni značaj

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...