Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus Željka Bubala

Umjetnost prije svega

 
 
Akademski slikar iz Splita, Željko Bubalo, istaknuti je pripadnik hrvatskih likovnih umjetnika, autor je vrlo osobenog opusa, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama. No valja istaknuti kako je Bubalo samozatajan, suzdržan, povučen, isključivo posvećen kontinuiranom slikanju. Umjetnost prije svega.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/09/IMG-20200915-WA0003.jpg
O svome novom ciklusu i njegovim karakterističnim motivima  jednostavno i sasvim kratko kaže: „Raspelo kao patnja, putovanja koja nikamo ne vode, sumračna obzorja, s ruba grada. Izvedeni u kombiniranoj tehnici, uglavnom na papiru.“
 
Niz slika iz ovoga ciklusa obilježen je i dramatikom, promiču neizvjesna i neprepoznatljiva dramatska događanja, sunovrati gibanja, koji uviru u središte slike i izbijaju tko zna gdje, oslobođeni i željni kretnje, uznemirene boje plešu svoj fatalni ples zavođenja, svijet u srazu.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/09/b2719f8ba2c931a21a8c6e50a337bcd7.jpg
Promjene i mijene, nezaustavljivo se odvijaju i u kasnoj večeri, dok promatramo mirno more i osluškujemo slabašni lahor vjetra i dok stojimo pred križem i dok prolazimo kroz grad i dok mislimo da koračamo ravno naprijed u idući dan. Novi ciklus Željka Bubala, možemo nazvati i energičnim kolorizmom, doista uskomešanost boja je izrazita, gotovo opipljiva.
 
Slikar bilježi odraze svijeta, nekoliko važnih trenutaka, svjetlost i tamu, zvuk i šutnju,more i kopno, profinjeno i nadahnuto.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Hrvatu je uvijek drugi kriv

HF

Supetranin svjetskoga glasa

HF

Šareni slikar koji drijema

HF

Fluktuirajući oblici Ranka Ajdinovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...