Hrvatski Fokus
Kultura

Figure, portreti i autoportreti Vladimira Vrljića

Serija  figura, portreta i autoportreta pokazuje iznimni doseg slikarske vještine i iskustva, nadahnutost autora

 
 
Slikar Vladimir Vrljić Ankin suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor niza ciklusa uklopljenih harmonično u kompleksni opus, izlagač na mnogim samostalnim izložbama, autor koji svakodnevno odlazi u atelijer s jednakom se strašću kao prvoga dana, suočavajući se s opasnom, prijetećom bjelinom papira, platna, kreator u neprekinutom istraživačkom procesu spoznavanja motiva, kolora.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/09/Vladimir-Vrljic-Ankin-1-2-896x1200.jpg
Nedavno smo se susreli s novim ciklusom Figura, portreta i autoporteta, nastalih u proteklom razdoblju, izvedenih vrlo sugestivno s odmjerenim kolorom, bojom posve u funkciji motiva i s nizom likova, uz autora, koji najčešće sjede, opušteni, prirodni, bez poze, uhvaćeni u onom nevažnom trenutku života, izmežu krucijalnih zbivanja, kada im misli posve nekontrolirano lete ili su samo na trenutak zamišljeni, promišljajući tko zna o čemu u ovom čudesnom trenutku mirovanja, kada im nitko ne smeta, kada nisu nikome na putu i prepušteni sami sebi.
 
Izvrsni autoportreti pokazuju slikara kao čovjeka s iznimno radoznalim pogledom, koji daleko i duboko putuje, čije gledanje uvire u nepoznato, umiren, sjedi, reklo bi se izdaleka, nekako nezainteresiran za svijet koji ga okružuje, sve dok se ne susretnemo sa slikarevim očima.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/09/Vladimir-Vrljic-Ankin-10-1-872x1200.jpg
Vrljić Ankin je poznat kao slikar žestokog kolora, a ovdje je on tek pomalo nazočan, gotovo nenametljiv. Portretiranje je vrlo zahtjevno, u nekoliko se poteza mora realizirati karakter osobe ispred slikara, sva ona bitna obilježja, moći pročitati lice, kako tuđe, tako i svoje, rijetka je sposobnost. Serija  figura, portreta i autoportreta Vladimira Vrljića Ankina pokazuje iznimni doseg slikarske vještine i iskustva, nadahnutost autora.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Priručnik za pripravu boja iz 15. stoljeća

HF

Slikarska verzija vratnica splitske katedrale

HF

Kako je govorio Kurosawa

HF

Novi ciklus Željka Bubala

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...