Hrvatski Fokus
Vanjska politika

S. Arabija ponovila: bojkotirajte sve tursko!

Osvećuje se Turskoj vojno angažiranje u arapskom svijetu

 
 
Krajem prošloga mjeseca na snagu je stupila odluka saudijske vlade o potpunoj zabrani uvoza turskih proizvoda (vidi poveznicu ispod teksta). Tu je vijest danas objavio i britanski medij Financial Times (FT), prenoseći izjavu španjolske grupacije Mango – jedne od vodećih europskih tvrtki za maloprodaju modne odjeće, koja ima velike pogone i u Turskoj. Neovisno o tome, utjecajni saudijski princ Abdullrahman bin Musaad opet je pozvao na bojkot turskog izvoza u Saudijsku Arabiju (info: Middle East Monitor), nakon što je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, boraveći tijekom ovoga mjeseca u Kataru, objavio kako turska vojska pomaže stabilizaciji stanja u toj zemlji Perzijskog zaljeva, koju, inače, bojkotira tzv. arapski kvartet (Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat) i koja je najveći turski saveznik na Bliskom istoku, kao i zemlja u kojoj je Turska otvorila svoju prvu inozemnu vojnu bazu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/cumhuriyet.jpg
Na temu saudijskog bojkota oglasio se i predsjednik istanbulske udruge izvoznika odjeće (IHKIB) Mustafa Gültepe, izjavivši, kako su stradali svi maloprodajni trgovci koji proizvode u Turskoj i izvoze u zemlje Perzijskog zaljeva: „Govorimo o svim svjetskim brendovima koji imaju trgovine u Saudijskoj Arabiji, proizvode u Turskoj, a tamo prodaju svoju robu.“

Irina  Meter, https://www.geopolitika.news/vijesti/s-arabija-ponovila-bojkotirajte-sve-tursko/

 
Saudijska Arabija pokrenula potpuni trgovinski rat protiv Turske
 
Potpuni trgovinski rat pokrenula je najmoćnija arapska država Saudijska Arabija protiv svoje najveće konkurentice za utjecaj na Bliskom istoku i u islamskom svijetu uopće – Turske.Jučer je predsjednik Gospodarske komore Saudijske Arabije Ajlan al-Ajlan pozvao na bojkot „svega turskoga“, uvoza iz te zemlje, dok je „obvezom svakoga Saudijca, tvrtki i potrošača“ nazvao prekid bilo kakvih veza s Turskom u sferi investicija i turizma. Ovaj poziv na bojkot uslijedio je nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan 1. listopada u turskom parlamentu izjavio kako su pojedine zemlje Perzijskog zaljeva „nanišanile“ Tursku i „provode politiku destabilizacije bliskoistočne regije“ (info, Al-Arabiya). Erdogan je kazao kako „ne treba zaboraviti, kako te zemlje još do jučer nisu postojale i, vjerojatno, neće postojati sutra“. „Međutim, mi nastavljamo držati naš stijeg u toj regiji zauvijek, uz dozvolu Allaha“, kazao je turski predsjednik.
 
Ako se odluka saudijske Gospodarske komore bude provodila u potpunosti, to će pogoditi tisuće turskih izvoznika i to u vrijeme kada je gospodarstvo te zemlje u teškom stanju, navodi Al-Arabiya. Podsjećamo: još krajem prošloga mjeseca na snagu je stupila odluka saudijske vlade o zabrani uvoza turskih proizvoda (očito je ona i bila povod za spomenutu oštru Erdoganovu reakciju, op. GN.). Turski medij Cumhuriyet je 27. rujna napisao kako je još prošle godine Rijad naredio neformalni embargo za turske proizvode, poput tekstila i proizvoda s kratkim rokom trajanja, dok su na svojim granicama Saudijci držali stotine turskih kamiona i tisuće turskih pošiljki u svojim zračnim lukama. Oni su propušteni tek na intervenciju turske diplomacije.
Međutim, sada je zabrana donijeta službeno i nikakva diplomacija, barem za sada, ne će je moći spriječiti.
 

https://www.geopolitika.news/vijesti/saudijska-arabija-pokrenula-potpuni-trgovinski-rat-protiv-turske/

Povezane objave

Turska u BRIKS-u? – Izazovi i posljedice

HF

Podignuta optužnica protiv bivšeg šefa DGSE-a Bernarda Bajoleta i njegovog šefa kabineta

hrvatski-fokus

Kina nastoji okružiti Indiju

HF

Sastanak u Bruxellesu pokazao je da Europa nema lidera, a pameti sve manje

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više