Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba Zapisano u genima

Za opus Josipa Botterija Dinija kolor je iznimno važan, istaknut ali i odmjeren, senzibilan ali i snažan

 
 
Dvadeset i trećeg listopada ove godine, otvara se nova izložba iz ciklusa Zapisano u genima u Muzeju Prigorja uz prezentacije  dva dvojca, oca i kćeri, Josipa Botteri Dinija i Ana Marije Botteri i Vilka Žiljka i Jane Žiljak Gršić. U izravnom suočavanju bliskih srodnika a koji se bave istim, publika će moći opaziti i sve njihove sličnosti i sve njihove razlike i sve ono što ih veže i sve ono što ih razdvaja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/IMG-20201017-WA0005.jpg
Ovom prigodom osvrtnut ću se na oca i kćer Botteri, Josipa i Ana Mariju. Doista, priznajem, imao sam sreću davno upoznati jednog od ponajboljih hrvatskih likovnih umjetnika, akademskog slikara, profesora na splitskoj ALU, autora obimnog i kompleksnog djela, izlagača na brojnim samostalnim izložbama u domovini i svijetu, akademskog slikara Josipa Botteri Dinija.
 
Plod te uspješne suradnju su brojni razgovori sa slikarom objavljeni u proteklom razdoblju od više desetaka godina u brojnim izdanjima dnevnih listova, u periodici i u najnovije vrijeme na  nizu utjecajnih portala. Osobito zanimanje publike ali i kritike intrigirao je slikarev rad na složenom ciklusu sakralnih djela, danas vrlo malo nazočnom u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. Naravno, ne bi smjeli zaboraviti ni sjajni ciklus portreta Splita.
 
Za opus Josipa Botteri Dinija kolor je iznimno važan, istaknut ali i odmjeren, senzibilan ali i snažan. Rukopis ovoga umjetnika iznimno je samosvojan, specifičan, nesvakodnevan. Kasnije sam pratio i Botterijevu kćer Ana Mariju i također objavio niz priloga o njezinom osobenom i samosvojnom slikarstvu, od iznimnog niza portreta mističnih i tajanstvenih djevojaka, preko planina do veduta Pariza i drugih gradova.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/Zapisano-u-genima-1.jpg
Oduvijek sam isticao suptilnost rukopisa Ana Marije, usmjerenost ka klasičnom štafelajnom slikarstvu i izbjegavanju pomodnim kratkotrajnim utjecajima. Nadahnuto odabrani motivi na brojnim slikama Ana Marije Botteri ostavili su duboki trag u aktualnoj domaćoj produkciji. Izlaganje umjetničkog dvojca Botteri  izvanredni je likovni doživljaj, samo mu se valja prepustiti.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Koncert Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem rumunjskog dirigenta Bebeşelea

hrvatski-fokus

Bezobrazno lijepa 58

HF

Za njegovu dušu

HF

Izložba Zoltana Novaka u splitskoj Galeriji Kula

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više