Hrvatski Fokus
Religija

Žrtva blaženoga Romana Liska

Bio je živ zazidan da umre u komunističkom zatvoru

 
 
Sovjetska policija NKVD (KGB) uhitila je ukrajinskoga grkokatoličkog svećenika bl. Romana Liska 9. rujna 1949. i zatvorila ga u lvivskoj Ulici Lonckoga, u zloglasnoj tamnici Ljukavjanki u zapadnoj Ukrajini, jer se nije želio kao katolik pridružiti Ruskoj pravoslavnoj crkvi.Ukrajinska grkokatolička crkva, vjerna rimskom biskupu, poslijeratni je period provela u katakombama progonjena od ruskih (sovjetskih) komunista. Time je patnički ukrajinski narod još jednom tijekom povijesti morao proći kalvariju velikoruskog nacionalizma. Svega desetak godina ranije nekoliko milijuna Ukrajinaca je ubijeno u komunističkom Holodomoru. Prijateljski ukrajinski narod i danas održava sjećanje ovu veliku tragediju svog naroda i mučnu povijest obrane od ruskog ekspanzionizma.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/10/bl-roman-larger.jpg
Blaženi Roman Lisko (Lysko) (Horodok kod Lviva, 14. VIII. 1914. – Lviv, 14. X. 1949.) je ukrajinski grkokatolički svećenik i mučenik, žrtva zločinačkog sovjetskog režima. Darovit mladić, ljubitelj umjetnosti i poezije, otac Roman je djelovao kao župnik u Lvivu i okolici, a posebno je bio aktivan u radu s mladima, zajedno sa suprugom Neonilom. Otac Lisko je podvrgnut groznim mukama i lišen svake hrane. Postao je poznat po glasnom pjevanju psalama kojim je nakon mučenja odjekivala njegova ćelija i cijela tamnica. Njegovi tamničari mislili su da mu se pomutio razum pa su ga živog zazidali. Preminuo je u lvivskoj tamnici od muka i gladi 14. listopada 1949.
 
Papa Ivan Pavao II. proglasio je oca Romana blaženim 27. lipnja 2001. u njegovom Lvivu, zajedno s još 24 ukrajinska mučenika, žrtava sovjetskog režima. Proglašenju je bila nazočna i blaženikova supruga, 79-godišnja Neonila Lisko. Ovo je prigoda da se u našim molitvama sjetimo svih svetaca, blaženika i mučenika istočnog obreda koji su zbog svoje vjernosti Crkvi Kristovoj i nasljednicima svetog Petra minulih desetljeća i stoljeća bili izloženi poniženjima, progonima i mučenjima.
 
Kada je Staljin na sinodi u Lvivu 1946. godine “odlučio vratiti” grkokatolike u Moskovski patrijarhat, katolicima su oduzete sve crkve i dobra. Samo neki svećenici – no niti jedan biskup – stavili su se na raspolaganje Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Tek je krajem osamdesetih Ukrajinska Grkokatolička Crkva izišla iz katakombi i mraka. Prošle godine, na 70-u obljetnicu te sinode, papa Franjo se sastao s ukrajinskim nadbiskupom Svaitislavom Ševčukom, kojom prilikom je obilježen spomen i patnje ukrajinskih katolika, te njihova vjernost Katoličkoj Crkvi. Mnogi ne znaju ni za ovaj strašan događaj: samo desetak, petnaestak godina prije toga ukrajinski narod je doslovno desetkovan u masovnom komunističkom zločinu koji se naziva Holodomor. Holodomor, poznat i kao Gladomor (prema ukr.: Голодомор, голод (holod) – glad i морити (moryty) – umoriti; Holodomor (Gladomor) je bila umjetno stvorena glad koja je obuhvatila stanovništvo samo sovjetske Ukrajine, sjevernog Kavkaza te područje oko donjeg toka rijeke Volge između 1932.-1933. godine, sve izrazito antikomunistički i antiruski opredijeljenih područja. Spomen na žrtve Holodomora obilježava se u Ukrajini i širom svijeta svake godine, četvrte subote u mjesecu studenom. Minimalan broj ubijenih je 3 milijuna, ali neki tvrde da je broj žrtava čak 7 milijuna umorenih ljudi.
 

https://narod.hr/kultura/blazeni-roman-lisko-zasto-je-ziv-zazidan-da-umre-u-komunistickom-zatvoru

Povezani članci

Božićem uokvirena slika

HF

Papin dan

HF

Svjetovna klerikalizacija

HF

Amfilohije se dodvoravao katolicima

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...