Hrvatski Fokus
Religija

Žrtva blaženoga Romana Liska

Bio je živ zazidan da umre u komunističkom zatvoru

 
 
Sovjetska policija NKVD (KGB) uhitila je ukrajinskoga grkokatoličkog svećenika bl. Romana Liska 9. rujna 1949. i zatvorila ga u lvivskoj Ulici Lonckoga, u zloglasnoj tamnici Ljukavjanki u zapadnoj Ukrajini, jer se nije želio kao katolik pridružiti Ruskoj pravoslavnoj crkvi.Ukrajinska grkokatolička crkva, vjerna rimskom biskupu, poslijeratni je period provela u katakombama progonjena od ruskih (sovjetskih) komunista. Time je patnički ukrajinski narod još jednom tijekom povijesti morao proći kalvariju velikoruskog nacionalizma. Svega desetak godina ranije nekoliko milijuna Ukrajinaca je ubijeno u komunističkom Holodomoru. Prijateljski ukrajinski narod i danas održava sjećanje ovu veliku tragediju svog naroda i mučnu povijest obrane od ruskog ekspanzionizma.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/bl-roman-larger.jpg
Blaženi Roman Lisko (Lysko) (Horodok kod Lviva, 14. VIII. 1914. – Lviv, 14. X. 1949.) je ukrajinski grkokatolički svećenik i mučenik, žrtva zločinačkog sovjetskog režima. Darovit mladić, ljubitelj umjetnosti i poezije, otac Roman je djelovao kao župnik u Lvivu i okolici, a posebno je bio aktivan u radu s mladima, zajedno sa suprugom Neonilom. Otac Lisko je podvrgnut groznim mukama i lišen svake hrane. Postao je poznat po glasnom pjevanju psalama kojim je nakon mučenja odjekivala njegova ćelija i cijela tamnica. Njegovi tamničari mislili su da mu se pomutio razum pa su ga živog zazidali. Preminuo je u lvivskoj tamnici od muka i gladi 14. listopada 1949.
 
Papa Ivan Pavao II. proglasio je oca Romana blaženim 27. lipnja 2001. u njegovom Lvivu, zajedno s još 24 ukrajinska mučenika, žrtava sovjetskog režima. Proglašenju je bila nazočna i blaženikova supruga, 79-godišnja Neonila Lisko. Ovo je prigoda da se u našim molitvama sjetimo svih svetaca, blaženika i mučenika istočnog obreda koji su zbog svoje vjernosti Crkvi Kristovoj i nasljednicima svetog Petra minulih desetljeća i stoljeća bili izloženi poniženjima, progonima i mučenjima.
 
Kada je Staljin na sinodi u Lvivu 1946. godine “odlučio vratiti” grkokatolike u Moskovski patrijarhat, katolicima su oduzete sve crkve i dobra. Samo neki svećenici – no niti jedan biskup – stavili su se na raspolaganje Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Tek je krajem osamdesetih Ukrajinska Grkokatolička Crkva izišla iz katakombi i mraka. Prošle godine, na 70-u obljetnicu te sinode, papa Franjo se sastao s ukrajinskim nadbiskupom Svaitislavom Ševčukom, kojom prilikom je obilježen spomen i patnje ukrajinskih katolika, te njihova vjernost Katoličkoj Crkvi. Mnogi ne znaju ni za ovaj strašan događaj: samo desetak, petnaestak godina prije toga ukrajinski narod je doslovno desetkovan u masovnom komunističkom zločinu koji se naziva Holodomor. Holodomor, poznat i kao Gladomor (prema ukr.: Голодомор, голод (holod) – glad i морити (moryty) – umoriti; Holodomor (Gladomor) je bila umjetno stvorena glad koja je obuhvatila stanovništvo samo sovjetske Ukrajine, sjevernog Kavkaza te područje oko donjeg toka rijeke Volge između 1932.-1933. godine, sve izrazito antikomunistički i antiruski opredijeljenih područja. Spomen na žrtve Holodomora obilježava se u Ukrajini i širom svijeta svake godine, četvrte subote u mjesecu studenom. Minimalan broj ubijenih je 3 milijuna, ali neki tvrde da je broj žrtava čak 7 milijuna umorenih ljudi.
 

https://narod.hr/kultura/blazeni-roman-lisko-zasto-je-ziv-zazidan-da-umre-u-komunistickom-zatvoru

Povezane objave

Redovita sjednica Vrhbosanske nadbiskupije

HF

Zar se moralo slaviti godišnjicu hereze i otpadništva!?

HF

Počivali u miru

hrvatski-fokus

Blagoslov na Cvjetnicu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više