Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Turska – strateški problem Rusije

Izraelski obavještajac: Erdoğan vodi ratove na nekoliko fronti. Sve ide prema konačnom obračunu Rusije i Turske

 
 
Vojni i geopolitički stručnjak – bivši šef izraelske specijalne službe Nativ, Yakov Kedmi – ocijenio je da će rat za Gorski Karabah u slijedećih mjesec dana – prestati. On je prvo ukazao: „Sve će se završiti pregovorima. Armenija nema izlaza – ona bez Rusije ne može postojati. To u Erevanu vrlo dobro znaju.Koliko se god sultan u Ankari pravio velikim i važnim, predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev je pametniji od njega.I on dobro zna da je Rusija temelj postojanja nezavisnog Azerbajdžana – inače ni njega ne će biti. Sa susjedima poput Irana i prijateljima poput Erdoğana, Azerbajdžan nema šanse preživjeti bez Rusije i njene povećane potpore“.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/11/5.jpg
Yakov Kedmi
 
Kedmi naglašava da je Karabah širi problem jer je sadašnji rat isprovocirala Turska s kojom su povezani glavni izazovi sa kojima se suočava Rusija: „Moskva je imala i ima u rukama sve karte potrebne da se situacija razvija konstruktivnije, a ne onako kako je danas. Rusija ih ne koristi. Nije ih koristila ranije, a ne koristi ih ni danas. Erdoğan žonglira sa previše lopti.  Umiješan je u previše sukoba, a turska ekonomija je u vrlo teškoj situaciji. Takvo naprezanje bi izdržala malo koja zemlja. Pitanje je samo tko će se time i kako okoristiti“. Nitko ne sumnja – nastavlja Kedmi – da je ovo što se sada događa u Karabahu turska provokacija, unaprijed zamišljena, isplanirana i odigrana. I postavlja pitanje: „A zar Rusija nije znala da se ovo spremalo, zar nije slutila, zar nije sa ovim računala i sve proračunala? Drugo,  pomalo sam iznenađen politikom Rusije. Njezina vlast se oslanja na historiju, smatra da je potrebno kompetentno i istinito proučavati historiju i iz nje izvući zaključke. A Rusija na pitanje – što je glavno u vanjskoj politici?  – odgovara „dijalog, dijalog“… Što god protiv nje radili, ona govori: „dijalog“.
 
Ministar vanjskih poslova Rusije se ovih dana požalio na ponašanje Turske, ali – u čemu je tu razlika? Rusija govori, a Erdoğan čini!“.
Kedmi je otkrio da obavještajni sektor Izraela smatra da će Turska u budućnosti predstavljati ozbiljniju prijetnju Izraelu nego Iran:
„Turska je danas smišljeno na crti sukoba sa cijelim svijetom, kako i priliči nasljednici Osmanskog Carstva. Turska se – također smišljeno – kreće k nuklearnom oružju“. Po njegovoj procjeni, cijela igra u Karabahu započeta je s dva cilja. Alijev želi prisiliti Armeniju da pristane na novi sporazum koji bi bio povoljniji za Azerbajdžan. Još je važnije to što Turska želi da postane sudionik rješavanja svih problema Kavkaza i Zakavkazja. Turci sami o tomu govore, o tomu su razgovarali u Bakuu. A ako Rusija to dozvoli (još ne dozvoljava), onda je ustuknula još jednom. Uvijek sam govorio: nikad se ne možeš osloniti na Turke. Turska je članica NATO-a, članica NATO ne smije izaći na Kaspijsko more“. Kedmi je uvjeren da Turska – koja koristi tipične gangsterske tehnike, demonstrirajući nekažnjivost – postaje strateški problem Rusije.
 

https://croativ.net/izraelski-obavjestajac-erdogan-vodi-ratove-na-nekoliko-frontova-sve-ide-prema-konacnom-obracunu-rusije-i-turske-14200/

Povezane objave

Kada će Srbija napasti Kosovo!?

hrvatski-fokus

Mali nuklearni rat na europskom terenu?

HF

Nizozemci gube strpljenje za Europu

HF

Barry Soetoro u Indoneziji i Barry Obama na Havajima

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više