Hrvatski Fokus
Kultura

Nastavak ciklusa slikoskulptura Bojana Doleneca

Neravnine u sretnoj kombinaciji s akrilom daju posebni vitalitet slikoskulpturi

 
 
U posljednjih nekoliko godina, akademski slikar Bojan Dolenec obilježio je vlastitu produkciju s nekoliko zanimljivih ciklusa, od kojih posebice ističem ciklus slikoskulptura. Riječ je o složenoj tehnici, koju čine lesonit, alabaster i akril. Povod za razmišljanje o ovom ciklusu slikoskulpturajest i najnovija produkcija u iznimnoj veličini, 100 x 100 cm, nazvanu Nevrijeme.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/11/Bojan-Dolenec-Nevrijeme-slikoskulptura-lesonit-alabaster-akril-100-x-100-cm.jpg
Sve ono što je krasilo ranije radove, koje sam rado nazivao motivi engleskih vrtova i ovdje je vidljivo. Neravnine u sretnoj kombinaciji s akrilom daju posebni vitalitet slikoskulpturi i ona diše,poput raznovrsnih biljaka u već spominjanom tipu vrta iz prošlih stoljeća.
 
Kolor je vrlo snažno istaknut, turbulentnost  vremenskih nepogoda slikar je vješto iskoristio u kreiranju svijeta u previranju, zbivanja i življenja u sudbinskim trenucima, kada se sve u vrlo kratkom roku izrazito mijenja i nikad se ne zna što će se uistinu dogoditi.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/11/maske.jpg
Naravno, veliki format slikoskulpture dopušta i znatnu slobodu svom kreatoru u stvaranju i isticanju odlika svog magičnog svijeta i ukazivanju na njegove tajnovitosti. Nevrijeme, slikoskulptura Bojana Doleneca novi je dokaz kako slikarstvo, kiparstvo, umjetnost i dalje žive, dišući punim plućima i u našim vremenima.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Apstraktni ciklus Davorina Radića

HF

Sukob prošlosti i sadašnjosti

HF

O likovnom stvaralaštvu Anđela Jurline

HF

Tople oči tvoje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...