Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus akvarela i akrila Bojana Doleneca

Mogli bi ga nazvati i posvetom slikara i nebu ali i zemlji i naravno čovjeku koji obitava između njih od iskona

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Bojan Dolenec, autor je opsežnog i složenog ciklusa. Izlagao je na brojnim zapaženim samostalnim izložbama. Prije stanovitog vremena došao je s obitelji živjetio u Slavoniji, u mjestu Velika, gdje predaje likovni u školi, ostavljajući iza sebe godine života provedenih u Zagrebu.

Slavonija ga je dočekala karakterističnim krajobrazom i tišinom, nepreglednom ravnicom, prošaranoj brojnim oranicama, ponekom uzvisinom. Naravno da je slikar morao reagirati nadahnuto na poticaje koji su ga okruživali, nižući akvarel za akvarelom, akril za akrilom na medijapanu, slikajući slojevito nebo iznad rasplamsalog zelenila. Novi ciklus nosi u sebi svojstveni mir ravnih prostranstava, čak i određeni osjećaj osame pojedinca, komu se čini da jedino on postoji, živi i diše između neba i zemlje. Izrazito živ kolor uočljiv je na svim slikama, od akvarela do akrila, uz nazočnost gotovo svih motiva, od prozirnog do gustog tkanja neba, bezbrojnih slojeva oblaka koji naliježu na tlo, do erupcije boja koja izviru, niču iz zemlje. Novi ciklus mogli bi nazvati i posvetom slikara i nebu ali i zemlji i naravno čovjeku koji obitava između njih od iskona.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Pokušavam doći do što originalnije ideje

HF

Stijeg slobode

HF

Izložba ‘Intervali’ Ivana Kolovrata

HF

Sizifov posao

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...