Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Demokratski kongresnik mijenja i zadnje riječi molitve 

Emanuel Cleaver, demokratski kongresnik iz Missourija, dao je neobičan dodatak dok je predvodio molitvu  

 

Ljudi različitih spolova smijali su se pokušaju američkog kongresnika da bude isključiv, kada je u Predstavničkom domu zaokružio molitvu riječima: “Amen” i “Awomen”. Emanuel Cleaver, demokratski kongresnik iz Missourija, dao je neobičan dodatak dok je predvodio kuću u molitvi tijekom polaganja prisege 117. Saziva Kongresa. Cleaver zamolio je Boga da novom kongresu da snagu da prevlada sebičnost, predrasude i ideologiju i izliječi partizanske podjele 2020. godine. “Tražimo to u ime monoteističkog Boga, Brahme i Boga poznatog pod mnogim imenima, mnogo različitih vjera”, rekao je. Riječ “Amen” potječe iz hebrejskog jezika, u kojem znači “sigurnost”, “istina” i “tako neka bude”, prema etimologiji objašnjenoj u raznim rječnicima. Riječ se filtrirala kroz latinski i grčki prije nego što je na kraju postala dijelom i engleskog jezika.

Kritičari su se obrušili na Cleaverove posljednje riječi tijekom uvodnog zasjedanja Kongresa, a mnogi su ga konzervativni stručnjaci obrušili na twitter jer je ova isključivost otišla predaleko. Ponovno izabrana predsjednica Doma Nancy Pelosi nedavno je uvela nova pravila koja zahtijevaju “inkluzivniji” jezik u dokumentima Doma. Pravila će izmijeniti pozivanje na zamjenice i obiteljske odnose tako da budu rodno neutralni, navodi se u priopćenju Pelosija. Promjene ciljaju riječi poput “kćerka”, “muškarac” i “ombudsman”, ali ne spominju “Amen”. Kritičari su Cleavera optužili da je ta nova pravila odveo predaleko, u 13-sekundnom isječku koji je gledan više milijuna puta. “To nije rodna riječ”, rekao je republikanac Guy Reschenthaler. Cleaverova uporaba riječi “awomen” izazvala je mnoštvo odgovora, ali činilo se da se malo tko bavio važnim dijelovima njegove molitve. Cleaverova puna molitva nagovijestila je oštre podjele s kojima se Sjedinjene Države suočavaju u neposrednoj budućnosti. 

Vid Hinković

Povezani članci

Nove europske države

HF

Kad fašisti marširaju, Hrvatska šuti!

HF

Aktualna srbijanska politička scena

HF

Žrtva predrasuda i rasističke mržnje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...