Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Retrospekcija državničke “genijalnosti”

Plenković želi svakoga tko mu postavi nezgodno pitanje poniziti

 

Pratim zbivanja oko inauguracije 46. predsjednika SAD-a, Joea  Bidena. Danas počinje novi dan, barem u Americi. Nikada se ustoličenje novog predsjednika SAD-a nije odvijalo i obavljalo na ovakav način. Razlozi su mnogobrojni, uz pandemiju i Trumpovo ponašanje. Donald Trump ne priznaje pobjedu Bidena na izborima. Smatra se pokradenim. Nije jedini. Bilo je toga prije, ima danas i biti će, diljem planeta. Bitan činitelj u tomu nisu birači, već oni (onaj) na vrhu svijeta koji o svemu svuda odlučuju. Ništa nije slučajno. Ništa nije vječno. Od Stare Grčke sve do danas demokracija je dobro zamišljena platforma za provođenje volje i naredbe vladara svih vladara. Tko je on? Zar je to bitno? Sve je to jedna velika igra, gdje smo birači obični pijuni.

Dosta o prošlosti. Odmaknimo se malo i od sadašnjosti, od afera u HDZ-u… Maknino se i od aktualnog „premijera“ koji se hoće raspucati od važnosti, bahatosti i umišljenosti. Sa svima se sprda i onako s premijerske visine želi svakoga tko mu postavi nezgodno pitanje poniziti. Ruga se pojedinim zastupnicama, veličajući njihovu pamet i obogaćivanje Sabora njihovim izborom. Mislim da su to Plenkovićevi obrambeni mehanizmi, jer ne vlada situacijom u kojoj se nalazi. Žao mi je što je postao takav. Bio je to sasvim drugi čovjek na početku prvog mandata. Gdje je nestala njegova dotad neviđena uljudnost, dostupnost, razumijevanje, srdačnost…? Jest, istina snašle i udarile su ga mnoge nevolje, uglavnom nepredviđene. Međutim, osoba kapaciteta i kompetencija kakve posjeduje Plenković bi se sa svime time morala i mogla znati nositi, bez pokazivanja onih osobina ličnosti za koje se dosad nije znalo, a nisu baš dobre i poželjne.

Za razliku od Plenkovića, predsjednik države Zoran Milanović ne će nas sramotiti niti doma, niti po svijetu. Možda se opet ponekad, malo zaleti u “svađi” s „premijerom“. To je neprimjerena dječja igra, koju su obojica, nadam se prevladali. Znamo čemu je to služilo. Pretjerali su, nastojeći zasjeniti tadašnju aferu s brojačem novca ispod šanka. Tu su obojica dobro nasanjkani, od makera i muljatora, koji su ih htjeli napraviti sebi ravnima i jednakima. Kako bilo, da bilo, vjerujem da je bilo poučno. Nema besplatnog ručka, večere, putovanja, ljetovanja, zimovanja, niti druženja s prikrivenom mafijom, koja od ranih devedesetih želi vladati Hrvatskom. Donekle im je to i uspijevalo.

Ankica Benček

Povezane objave

Zdravka nagraditi, a ne progoniti

HF

HRT protiv rezolucije Europskoga parlamenta

HF

Marko Rakar rasistički blogira za Josipovića

HF

Faktograf – hrvatska verzija “Ministarstva istine”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više