Hrvatski Fokus
Gledišta

NOVE KNJIGE – “Plači Vojvodino I.” i “Plači Vojvodino II.”

U Hrvatskoj riječi naišao sam na potpunu blokadu svega što sam pisao, i najprostačkiju “književnu kritiku” od struktura unutar bunjevačke zajednice

 

U pripremi su dvije nove knjge o stanju u hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Republici Srbiji. Naime, kao nastavak knjiga Otvorena pisma I i Otvorena pisma II (HKUPD „Stanislav Preprek“, Novi Sad, 2020.), u kojima su sabrana moja otvorena pisma koja je u razdoblju siječanj 2019. – ožujak 2020. objavio Tjednik za kulturu, znanost i društvena pitanja „Hrvatski fokus“ iz Zagreba, knjige  Plači Vojvodino I. i Plači Vojvodino II. sabrane su kolumne, eseji i satirični prilozi na istu temu, a također ih je objavio „Hrvatski fokus“ u razdoblju ožujak 2020. – siječanj 2021. godine.

Prije uvodnika u obije knjige, kao i u knjigama Otvorena pisma I. i II. je pjesma Zrno pjeska iz zbirke pjesama Pjesme koje treba spaliti  (HKUPD „Stanislav Preprek“, Novi Sad, 2017.).

ZRNO PIJESKA

Samo sam zrno pijeska, nisam baš važan,

ali dokle god sam oštar i nisam još prašina,

ostavit ću, gdje god me bace, trag snažan,

jer mislim da je to ovoga života suština.

 

Šiljat, uletjet ću svakom neprijatelju u oko,

u grlu zastat ću da se nova laž ne dogodi,

cijev puške ubojica zaparat ću duboko,

da nijedno tane nikad više cilj ne pogodi.

 

Lopovima ću ulaziti pod nokte do krvi,

da im se za sva vremena zagnoje prsti,

u kožu svim nasilnicima, da umru prvi,

i zauvjek nestane svaki trag takvoj vrsti.

 

U nos pokvarenim, ljigavim poltronima,

da im uništim mozak i to što je u njemu,

davit ću sve nitkove i probadati uši onima,

što ne čuju jauk i vapaj, tu nemam dilemu.

 

Još kada bi oštro bilo zrno pjeska svako,

sav smrad ovoga svijeta zatrpale bi dine,

ostale bi, kad smeće i blato nestane tako,

samo kristalnog pijeska beskrajne širine.

 

U uvodniku obiju knjigu, između ostaloga, stoji: Kao i otvorena pisma, koja sam pisao ranije, i članci (kolumne, eseji) u ovoj knjizi su rezultat deklarativno naglašenog isticanja demokracije, slobodne riječi i iznošenja mišljenja pojedinca i onoga što on na tom planu može zaista učiniti.

Naime, kao dugogodišnji aktivan član hrvatske nacionalne zajednice u Republici Srbiji, pokušao sam svoja kritička mišljenja plasirati u pisanoj formi u medije ove zajednice (prim. u Hrvatskoj riječi). Međutim, naišao sam na potpunu blokadu svega što sam pisao (i najprostačkiju “književnu kritiku”) od struktura unutar zajednice, u kojoj sve manji broj ljudi, na kraju danas praktično jedan čovjek, drži sve konce u svojim rukama. To se mora promijeniti i zato svoje priloge šaljem na stotinjak relevantnih elektroničkih adresa. Koncentracija svih ovdašnjih krovnih hrvatskih institucija u Subotici dovela je do koncentracije moći (novca) male skupine ljudi, većinom takozvanih “bunjevačkih Hrvata” i pokazalo se da za normalno funkcioniranje manjinske hrvatske zajednice u Srbiji prvo treba riješiti bunjevačko pitanje, koje inače već desetljećima stoji kao prioritetno u odnosu Zagreba i Beograda. Ovo stanje vješto koristi Beograd, ali i Tomislav Žigmanov, koji se predstavlja kao jedini lider svih Hrvata u Srbiji u svemu i svačemu i tako čini negativnu selekciju na svim poljima njihove kulture i politike. U toj situaciji najgore prolaze srijemski Hrvati!

Uz rješavanje bunjevačkog pitanja postavlja se i pitanje tko ima prava na manjinska prava te na kraju, kao prioritetni zadatak, rekonstrukcija ovdašnjih hrvatskih krovnih institucija i političkih stranaka koje moraju imati prefiks „Hrvati u Srbiji“ (ne samo Hrvati u Vojvodini) i programe koji će okupiti sve ovdašnje Hrvate! Primjerice: Zavod za kulturu Hrvata u Srbiji, Demokratski savez Hrvata u Srbiji i sl.

Srdačan pozdrav iz Novog Sada.

Branimir Miroslav Tomlekin, 20. siječnja 2021.

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Plenković “pobijedio” otimanjem Glasnovićevih glasova

HF

Izdaja, prijezir ili nešto još gore

hrvatski-fokus

Poziv autorima bez nadnevka

HF

Tražim pristup predmetnim informacijama

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više