Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Izišao 26. broj glasila »Stopama pobijenih«

Rubrika »Stratišta« donosi svjedočenje o jugokomunističkom osvajanju Širokog Brijega 1945.

 

U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« izišao je 26. broj glasila »Stopama pobijenih« kojeg Vicepostulatura izdaje dvaput godišnje. Glavni mu je i odgovorni urednik fra Miljenko Stojić, vicepostulator.

Na prvim stranicama nalaze se uobičajeno vijesti o radu Vicepostulature kroz proteklih pola godine. Ovaj put posebno treba istaći napis o XII. simpoziju Stopama pobijenih, događanjima na Groblju mira, medijske odjeke rada Vicepostulature.

Rubrika »Stratišta« donosi svjedočenje o jugokomunističkom osvajanju Širokog Brijega 1945. U razgovoru s fra Andrijom Nikićem tih se dana sjeća Ljubo Milas.

Šesti nastavak »Krvavih godina«, pisca dr. Ive Sivrića, u rubrici »Glas o mučeništvu« govori o širokobriješkim profesorima i o biskupu Petru Čuli. Donesen je i Odlomak iz knjige »Fratar – narodni neprijatelj« fra Ratimira Kordića gdje on piše o smrti fra Slobodana Lončara.

Rubrika »Glas o znakovima« bilježi svjedočenje Ivane Mikulić. Molila se zagovoru »Širokobriških mučenika« i zadobila milost.

»Odjek u puku« sadrži tekstove Zdravka Luburića i fra Miljenka Stojića. Na književan način progovorili su o pobijenim hercegovačkim franjevcima.

Rubrika »Djela pobijenih« donosi djelo fra Brune Adamčika »Misa u čast blaženog Nikole Tavelića«. U samostanskoj knjižnici u Mostaru pronađene su dionice alt, tenor i bas. Fra Ante Marić je tražio način da se upotpuni ovo glazbeno djelo te je širokobriješki gvardijan fra Ivan Marić s bogoslovima pretražio arhiv i pronašli su dionice soprana. Tako je ovo djelo upotpunjeno.

»Fra Anđeo Zvizdović«, djelo je dr. fra Lea Petrovića. Kao provincijala ubili su ga jugokomunisti, koje je do tada pomagao, u Mostaru 14. veljače 1945.

Novi broj glasila skupio je i nagrađene radove na Nagradnom natječaju iz 2020., za uzrast odrasli. Kao i obično, vrlo su zanimljivi i kvalitetni.

»Povijesne pribilješke« fra Gaudencija Ivančića u rubrici »Povijesne okolnosti« govore o prijenosu kostiju pobijenih fratara na Širokom Brijegu, o napadu na biskupa Petra Čulu u političkom listu Narodna Sloboda te o još mnogo zanimljivih događaja iz 1945. godine pa nadalje.

Niko Krišto u svom svjedočenju govori o fra Miji Čuiću i o lažnim optužbama protiv njega. Podnio je sve i ostao u trajnom sjećanju duvanjskog i šireg kraja.

Kristina Raguž je razgovarala s fra Jozom Grbešom, kustosom Hrvatske franjevačke kustodije Sv. obitelji u SAD-u. Fra Jozo se još kao mlad franjevac i svećenik odlučio za dušobrižničko djelovanje u Kustodiji. Učinio je to po uzoru na mnogu drugu svoju subraću. Svi oni pritom su se susretali s različitim znamenitim ličnostima te nam spomenuti razgovor prenosi i taj dio povijesti.

U rubrici »Podlistak« don Anto Orlovac piše kako su jugokomunisti nakon smrti kardinala Stepinca bili u dilemi gdje ga pokopati, da što manje ljudi posjećuje njegov grob pa su ga pokopali u zagrebačkoj katedrali. Na taj način, iako nisu imali tu namjeru, njegov je grob postao dostupan svima i svi su ga mogli posjećivati.

Glasilo je moguće pronaći u župnim crkvama i na kioscima diljem Herceg Bosne, BiH. Moguće ga je naravno dobiti i izravno od Vicepostulature preko podataka na portalu pobijeni.info.

Kristina Raguž

Povezane objave

Lonac koji ključa

HF

Opasna radikalizacija mladih Bošnjaka

HF

Centri za obuku mudžahedina

HF

Edhem ef. Mulabdić, Ivan Milićević, Ahmed Muradbegović,  Hamza  Humo,  Alija Nametak, Hamid Dizdar, Enver Čolaković

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više