Hrvatski Fokus
Feljtoni

Maske na licu su nedjelotvorne, štetne beskorisne (1)

Velika sveobuhvatna znanstvena analiza nošenja maski utemeljena na dokazima

 

Autor ove opširne analize obveze nošenja maske na licu je Dr. Jim Meehan, američki liječnik, kirurg, bivši urednik stručnog medicinskog časopisa. Recenzirao je na tisuće medicinskih istraživanja. Svoju karijeru posvetio je zaštiti pacijenata i javnosti od prijevara, korupcije i pseudoznanosti koje često koriste agenti i agencije čiji su motivi i interesi rezultirali time da su medicina i farmaceutski lijekovi postali treći vodeći uzrok smrti u Sjedinjenim Državama. Cijelu analizu od preko 50 stranica je s engleskog jezika preveo portal Dokumentarac.

U svojoj analizi tvrdi da su maske na licu neučinkovite, štetne i u naravi potpuno beskorisne, te objašnjava zašto je tome tako, a svaku svoju tvrdnju podupire dokazima.  Desetljećima najviših znanstvenih dokaza (meta-studije ili meta-analize višestrukih randomiziranih kontroliranih ispitivanja) koji pretežno zaključuju da su medicinske maske neučinkovite u sprječavanju prijenosa respiratornih virusa, uključujući SARS-CoV-2. Tvrdi i podupire da se oni koji se zalažu za maske oslanjaju na medicinske dokaze niske razine, od kojih niti jedan nije ovlašten suprotstaviti se znanstvenim dokazima visoke razine, argumentima i rizicima obaveze nošenja maski. Oni jednostavno nemaju najvišu razinu znanstvenih dokaza kojima potkrepljuju svoje argumente i mogu citirati samo znanost niske razine – retrospektivna promatračka istraživanja.

Uvodno nas upoznaje s načinom kako ispravno donositi odluke u znanosti i medicini. Nadalje objašnjava zašto su maske neučinkovite, podsjeća na mješovite poruke stručnjaka prema javnosti tijekom pandemije, te nudi dokaze protiv maski i za maske. Siguran je u to da su maske potpuno nepotrebne za širu javnost, a osobito za djecu u školama, te da su strah i politika u slučaju maski potkopali pravu znanost. Nabraja 17 načina kako maske mogu uzrokovati ozljede i ugroziti zdravlje, te podupire svoje tvrdnje navodima znanstvenika istraživača zajedno s poveznicama na njihova istraživanja visoke razine, gdje su došli do takvih saznanja. Tvrdi da je maskiranje školske djece neučinkovito, nepotrebno i štetno, te objašnjava zašto.

Navodi da je većina populacije u vrlo niskom ili nikakvom riziku od teškog oboljenja ili smrti od bolesti COVID-19, odnosno da su djeca u izvanredno niskom riziku od smrti od COVIDA-19. Pokazuje na podatke koje je objavio CDC, gdje stoji da 99,99815% djece, koja su zaražena COVIDOM-19, preživi, kao i da je prijenos SARS-CoV-2 među djecom u školama i vrtićima vrlo rijedak. Dobro je elaborirao i potkrijepio brojnim dokazima činjenicu da pravilno nošenje maski ozljeđuje one koji ih nose, kao i činjenicu da su maske koje se nose nepravilno, ponovno se upotrebljavaju ili su prljave, opasne.

Smatra da bilo koja razumna analiza rizika o dobrobiti medicinskih maski zaključuje da rizici većinom nadmašuju koristi, kao i da je djeci ugroženo zdravlje zbog obveze nošenja maski. Svaka njegova tvrdnja potkrijepljena je znanstvenim dokazom visoke razine. Vrstu i težinu različitih dokaza u znanosti koji mogu zavarati laika, dobro prepoznaje zbog iskustva urednika stručnog medicinskog časopisa za koje vrijeme je pregledavao i objavio nebrojena znanstvena istraživanja. Istovremeno, kao dugogodišnji specijalist i praktičar iz područja kirurgije, osim jezikom znanstvenih dokaza na visokoj razini, govori i temeljem vlastitog iskustva o zabludama i opasnostima koje se skrivaju iza svakodnevnog nošenja medicinske maske.

Sve su nas zbunile oprečne poruke koje smo dobivali o nošenju maski u zajednici, na poslu i u školama. Međutim izgleda da Dr. Jim Meehen nije zbunjen. Dapače, potpuno je informiran o relevantnim znanstvenim istraživanjima u vezi s maskama. Nakon što ovo pročitate, bit ćete i vi.

Jim Meehan je doktor medicine specijalist oftalmologije i preventivne medicine s više od 20 godina iskustva s usavršavanjem iz imunologije, upalnih procesa i zaraznih bolesti. Izveo je više od 10 tisuća kirurških zahvata. Njegovo istraživačko iskustvo uključuje istraživanje povezanosti vojnih cijepljenja i Zaljevskog sindroma. Doktor Meehan je također obučen za područja, interne medicine, prevencije i liječenja ovisnosti, endokrinologije, integrativne medicine, funkcionalne medicine i pravilne prehrane. Bio je urednik stručnog medicinskog časopisa “Ocular Immunology and Inflammation“. Recenzirao je tisuće medicinskih istraživanja. S ovim iskustvom i stručnošću posvetio je karijeru u zaštiti svojih pacijenata i javnosti od prijevara, korupcije i pseudoznanosti koje često koriste agenti i agencije čiji su motivi i interesi rezultirali time da su američka medicina i farmaceutski lijekovi postali treći vodeći uzrok smrti u Sjedinjenim Državama.

Ključne tvrdnje

  • Desetljeća najviših znanstvenih dokaza (meta-analize višestrukih randomiziranih kontroliranih ispitivanja) koji pretežno zaključuju da su medicinske maske neučinkovite u sprječavanju prijenosa respiratornih virusa, uključujući SARS-CoV-2.
  • Oni koji se zalažu za maske oslanjaju se na medicinske dokaze niske razine (promatračka retrospektivna ispitivanja i mehaničke teorije), od kojih nijedna nije ovlaštena suprotstaviti se dokazima, argumentima i rizicima od obaveze nošenja maski.
  • Većina populacije je u vrlo niskom ili nikakvom riziku od teškog oboljenja ili smrti od bolesti COVID-19. Djeca su u izvanredno niskom riziku od smrti od COVIDA-19. Sudeći prema podacima koje je objavio CDC, 99,99815 % djece, koja su zaražena COVIDOM-19, preživi.
  • Prijenos SARS-CoV-2 među djecom u školama i vrtićima vrlo je rijedak.
  • Dobro je dokumentirano da pravilno nošenje maski ozljeđuje one koji ih nose. Maske koje se nose nepropisno, ponovno se upotrebljavaju ili su prljave, opasne su.
  • Bilo koja razumna analiza rizika o dobrobiti medicinskih maski zaključuje da rizici većinom nadmašuju koristi.
  • Djeci je ugroženo zdravlje zbog obveze nošenja maski.

Sažetak:

1. Medicina utemeljena na dokazima: Kako (trebamo) donositi odluke u znanosti i medicini
2. Maske su neučinkovite
a. Mješovite poruke stručnjaka
b. Dokazi protiv maski
c. Dokazi za maske
3. Maske su nepotrebne
a. Strah i politika podrivaju znanost i razum
b. Maskiranje djece u školama je nepotrebno – tako kaže znanost
4. Maske su štetne: 17 načina kako maske mogu uzrokovati ozljede i ugroziti zdravlje
5. Maskiranje školske djece je neučinkovito, nepotrebno i štetno
a. Obavezne maske u školi ‘glavna su prijetnja’ zdravlju djece, upozoravaju liječnici
b. Prisiljavanje djece na nošenje maske u školama je nepotrebno
c. Prisiljavanjem djece na dugotrajno nošenje maski riskira se njihovo tjelesno ozljeđivanje
d. Prisiljavanje djece na dugotrajno nošenje maski riskira se njihovo mentalno i psihološko ozljeđivanje

Medicina utemeljena na dokazima: Kako (trebamo) donositi odluke u znanosti i medicini

Dokazi na visokoj i niskoj razini – hijerarhija medicinskih dokaza

Zagovornici obaveze nošenja maski jednostavno nemaju najvišu razinu znanstvenih dokaza kojima potkrepljuju svoje argumente. Oni mogu citirati samo znanost niske razine – retrospektivne promatračke studije (eng. retrospective observational studies).

Hijerarhija dokaza često se primjenjuje u praksi utemeljenoj na dokazima i sastavni je dio donošenja odluka u medicini i praksi utemeljenima na dokazima (EBM). Proizlazi iz definicije i opisa ovog pojma na Wikipediji:

„Hijerarhija dokaza (ili razine dokaza) heuristika je koja se koristi za rangiranje relativne snage rezultata dobivenih znanstvenim istraživanjima. Postoji opće slaganje (op.p. konsenzus) o relativnoj snazi ​​epidemioloških studija velikih razmjera.“

Za procjenu medicinskih dokaza predloženo je više od 80 različitih hijerarhija.1 Istraživanja kao što su primjerice prikaz slučaja pojedinog pacijenta (eng. individual case report) ili randomizirano dvostruko slijepo kontrolirana ispitivanja (RCT) i izmjerene krajnje točke poput preživljavanja ili kvalitete života, utječu na snagu dokaza. Međutim, u kliničkim istraživanjima najbolji dokazi o učinkovitosti liječenja uglavnom su meta-analize randomiziranih kontroliranih ispitivanja (RCT).2, 3 Tipični, sustavni pregledi završenih, visokokvalitetnih randomiziranih kontroliranih ispitivanja – poput onih koje je objavio “Cochrane Collaboration”, svrstavaju se u najvišu kvalitetu znanstvenih dokaza koji su iznad promatračkih studija (engl. observational studies), dok su stručna mišljenja (eng. expert opinion) i anegdotalna iskustva na najnižoj razini kvalitete znanstvenih dokaza.2, 4

Bilješke:

  1. Siegfried T (2017-11-13). Philosophical critique exposes flaws in medical evidence hierarchies. Science News. Retrieved 2018-05-16.
  2. Shafee, Thomas; Masukume, Gwinyai; Kipersztok, Lisa; Das, Diptanshu; Häggström, Mikael; Heilman, James (28 August 2017). Evolution of Wikipedia medical content: past, present and future, Journal of Epidemiology and Community Health. 71 (11): jech–2016–208601. doi: https://dx.doi.org/10.1136%2Fjech-2016-208601 . ISSN 0143-005X. PMC 5847101. PMID 28847845.
  3. Straus SE, Richardson WS, Glasziou P, Haynes RB (2005). Evidence-based Medicine: How to Practice and Teach EBM (3rd ed.). Edinburgh: Churchill Livingstone. pp. 102–05. ISBN 978-0443074448.
  4. Kim Hugel (16 May 2013).The Journey of Research – Levels of Evidence;. Canadian Association of Pharmacy in Oncology. Retrieved 8 December 2019.

Preveo: Dokumentarac

Napomena: Slobodni ste s ovim znanstvenim materijalom upoznati ravnatelje škola svoje djece, stručnjake za osobnu zaštitnu opremu u svojim tvrtkama, predstavnike mjesne, lokalne i područne samouprave, kao i predstavnike vlasti na državnoj razini, te sve odgovorne osobe u tvrtkama koje vam za rad uvjetuju nošenje maske na licu, kao i one koje vas zbog nenošenja maske na licu diskriminiraju i odbijaju vas uslužiti.

(Nastavak slijedi)

Vigor Colnar, https://dokumentarac.hr/covid-19/dr-meehan-velika-znanstvena-analiza-utemeljena-na-dokazima-objasnjava-zasto-su-maske-neucinkovite-nepotrebne-i-stetne-2/

Povezane objave

LAŽ NA LAŽ – Što je to indoktrinacija? (19)

HF

Jesu li masoni retardirani, preprodavači kola ili sotonisti? (1)

hrvatski-fokus

Maske na licu su nedjelotvorne, štetne i beskorisne (6)

hrvatski-fokus

ANTE CILIGA – Trocki je izrazio interes za Antu (4)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više