Hrvatski Fokus
Religija

Hrvatska dominikanska provincija Blažene Djevice Marije

Započelo obilježavanje 800 godina dominikanskog reda na hrvatskim prostorima

 

Otvorenjem novouređene središnje dominikanske provincijske knjižnice „Hijacint Bošković“ sa Spomen-zbirkom Franje Šanjeka, na blagdan sv. Tome Akvinskoga u četvrtak, 28. siječnja 2021. godine započelo je obilježavanje 800 godina dominikanskog reda na hrvatskim prostorima.

Provincijal fra Slavko Slišković istaknuo je da se radi o knjižnici koja će čuvati više od 45 tisuća naslova, od čega gotovo tisuću iz 16. ili 17. stoljeća, vrlo vrijednog sadržaja. Spomen-zbirka čuvat će ostavštinu dominikanca, akademika Franje Šanjeka, ponajboljeg poznavatelja hrvatskoga srednjovjekovlja i jedinoga svećenika koji je nakon Drugoga svjetskog rata izabran za redovitoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Akademik Franjo Šanjek u znanstveno-istraživačkom radu bio je usmjeren objelodanjivanju srednjovjekovnih izvora i proučavanju europskoga i hrvatskoga srednjovjekovlja; crkvene povijesti Hrvatske u europskom kontekstu, osobito heretičkih pokreta bosanskih krstjana, katara i bogumila, uloge hrvatskih umnika u razvoju srednjovjekovne europske kršćanske teološke, povijesne i filozofske misli te ulozi Katoličke Crkve u povijesnim zbivanjima u Hrvatskoj u XIX. i XX. st. Njegove su teme bile: religiozno-društveni pokreti XII.–XV. stoljeća; Crkva bosanska, problem siromaštva, problem žene u europskoj uljudbi, redovništvo, razvoj školstva u Hrvata, hrvatska knjiška kultura, ishodišta hrvatske crkvenosti (Rim, Oglej, Carigrad), inkvizicija; Hrvati na Pariškom i drugim europskim sveučilištima; Hrvati u europskoj humanistici; Hrvati i ljudska prava (fr. Vicko Paletin); stoljetne veze Hrvata s Apostolskom Stolicom (Ivan Pavao II. i Hrvati); Hrvati i povijesna znanost (Matija Vlačić Ilirik, Antun Vramec, dum Mavro Orbini); utjecaj i uloga hrvatskih ljudi na svjetska duhovna, kulturna i politička gibanja (Dalmatinac Djawhar, Herman Dalmatin, bl. Augustin Kažotić, fr. Martin Zadranin, kard. Ivan Stojković, fr. Andrija Jamometić, Marko Marulić).

Godine 1996. predsjednik Tuđman odlikovao ga je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi, a 2004. primio je Godišnju državnu nagradu za znanost za značajno znanstveno dostignuće na području humanističkih znanosti u proučavanju europskih vjerskih strujanja u razvijenom srednjem vijeku. „Knjige iz njegove ostavštine zbog izuzetne vrijednosti nismo željeli dijeliti pa se sve nalaze u jedinstvenom djelu knjižnice, na taj način čuvamo i spomen na ovog velikog dominikanca i povjesničara“, istaknuo je provincijal Slišković. Podsjetio je i na dominikansku tradiciju, da odmah nakon crkve ili kapele, drugo mjesto zauzima knjižnica.

Knjižnica „Hijacint Bošković“ je središnja knjižnica Hrvatske dominikanske provincije. Smještena je u Dominikanskom samostanu ‘Kraljice svete krunice’ u Zagrebu. Osnovana je kad i samostan 1927. godine. U početku se zvala „Biblioteka  samostana otaca dominikanaca“, a od 1977. godine nosi ime Hijacinta Boškovića (1900.-1947.), istaknutog dominikanca, filozofa i teologa, koji je svojim znanstvenim radom upućivao na nespojivost totalitarizama s kršćanskom mišlju, osnivača Dominikanske naklade „Istina“, koja je djelovala od 1929. Do 1946. godine. Izdanja naklade „Istina“ zabranom državnih vlasti postupno su prestala izlaziti: ‘Duhovni život’ (1942.), knjige (1944.), ‘Gospina krunica’ (1946.).

U knjižnici se nalaze stare knjige iz 16., 17. i 18. st. (oko 1000 naslova). Knjižni fond se prvenstveno povećava iz ostavštine preminulih članova Dominikanske provincije i napuštenih samostana te nabavom novih izdanja. Jedino ova knjižnica ima časopis: ‘Osoba i Duh’ – Glasilo katoličkih hrvatskih intelektualaca – odnosno Revija za duhovno-znanstvena pitanja, pokrenut u Madridu, 1949. godine i izlazio do 1955. godine. Danas se u knjižnici nalazi oko 45.000 knjiga i više od 200 naslova časopisa na hrvatskom i na stranim jezicima. Najveći dio građe čine knjige i časopisi iz područja filozofije, teologije, religije i humanističkih znanosti. U knjižnici se čuvaju rijetke knjige iz 16. st. kao što su: =Opus aureum Sancti Thomae de Aquino super quattuor Evangelia“, Bergome, 1506.; Maimonides: „Dux dubitantium aut praeplexorum“, Parisiis, 1520.; Javelus Canapitius: „Praeclarissimum epitome super totam naturalem philosophiam“, Venetiis, 1531.; Javeli Canapitii, Chrysostomi: „Epitome in universam Aristotelis philosophiam tam naturalem quam  transnaturalem“, Venetiis, 1590.; „Aristoteles Stagiritae peripateticorum principis de physico audito“, Patavii, 1564.

Knjižnica „Hijacint Bošković“ u medievalistici je zasigurno među najboljima u Hrvatskoj.  Posjeduje sva djela dvojice velikana: Alberta Velikoga (kritička izdanja te Opera omnia na CD-u) i Tome Akvinskoga (kompletno, dopunjeno i kritičko izdanje Leonine) te mnoga druga izvorna djela.

„Zbog svoje vrijednosti knjižnica je uvrštena u spomeničke knjižnice i prvenstveno je namijenjena studentima i profesorima filozofije i teologije te pastoralnim djelatnicima, ali su ovim otvorenjem stvoreni preduvjeti za njeno otvorenje i široj javnosti“, najavio je dominikanski provincijal.

Dominikanska baština važan je dio današnjeg hrvatskog znanstvenog, obrazovnog i kulturno-umjetničkog identiteta. Dominikanski red utemeljitelj je Generalnog studija u Zadru – najstarijeg hrvatskog sveučilišta, a samo jedan dio bogate dominikanske baštine u Hrvatskoj su i brojne dominikanske knjižnice koje obiluju dragocjenim rukopisima, rijetkim knjigama i prvotiscima.

Hrvatska dominikanska provincija Blažene Djevice Marije cjelogodišnjim će kulturno-umjetničkim i znanstvenim događanjima obilježiti tu visoku obljetnicu djelovanja dominikanskog reda u Hrvatskoj. Među brojnim događanjima u Jubilarnoj godini su vizualno predstavljanje jednoga samostana svaki mjesec te 12 tematskih razgovora s braćom i sestrama dominikanske obitelji svakog 15. u mjesecu, prvi je bio razgovor s provincijalom Hrvatske dominikanske provincije fr Slavkom Sliškovićem emitiran 15. siječnja kao i znanstveni simpozij u rujnu o manje poznatim temama iz dominikanske povijesti.

Nives Matijević

Povezani članci

Bračna veza i roditeljsko ponašanje

HF

Rimski triptih Ivana Pavla II.

HF

Objave na kraju vremena

HF

Jecaj uskrsnih zvona

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...