Hrvatski Fokus
Kultura

Pod oba sunca, roman Ognjena Spahića

O svjetioničaru koji se odbio se pridružiti crnogorskoj agresiji na Dubrovnik

 

Ognjen Spahić istaknuti je crnogorski književnik, autor nekoliko zapaženih knjiga, romana i priča, objavljivanih kod mnogih nakladnika s juga Europe, nagrađivan, hvaljen i čitan. Nedavno je Fraktura objavila njegov novi roman Pod oba sunca, prozu zanimljivu i izazovnu. U središtu je Bato Lončar, kapetan prve klase u mirovini, svjetioničar (odbio se pridružiti agresiji na Dubrovnik pa je premješten na posao svjetioničara), njegova žena Danica i dvoje mladih, Mitar i Nevena. Povezani su nepostojanjem djeteta, djece u vezi, u braku.

Svi likovi u romanu iznose svoju priču i samo svoje viđenje i doživljavanje vlastitog života ali i drugih oko njih, saliveni u jedinstvenu kompoziciju  zajedničkog života, u prostoru i oko svjetionika, gdje će se održati neizbježno finale, u komu Danica smrtno stradava od ruke muža, koji će  ruku dignuti i na samoga sebe, dok će drugi par možda zauzeti mjesto Lončarovih. U Spahićevom romanu pojavljuju se niz likova, od oficira, preljubnika, nesretnih i žena i muškaraca i svi se oni kreću sve širim stazama nezadovoljstava, odlučnih da u jednom trenutku prekinu svoju muku,kroz labirinte sumnji, nepovjerenja, ljubavi, alkohola, seksa, ravnodušnosti i na kraju tragičnosti.

Spahić portretira tridesetak proteklih godina na donedavno povezanim prostorama kroz ključne likove kvarteta najprije udaljenih a onda čudesno spojenih,progovarajući istodobno i o zbivanjima. I ovom knjigom Ognjen Spahić potvrđuje sjajnu reputaciju pripovjedača.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Sve motive radim iz mašte

HF

Ciklus aktova Gorana Žigolića

HF

Nije li teško voljeti

HF

Za dom spremni

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...