Hrvatski Fokus
Intervjui

Volim stvarati nove svjetove, transformirati stvari i to me zabavlja

Umjetnost je oblik komunikacije. Ono što se najviše mijenja je kolektivno shvaćanje svrhe umjetnosti

 

Akademska slikarica iz Dubrovnika Ivana Miloglav istaknuta  je umjetnica, ugled je stekla doista originalnim, vrlo osebujnim opusom.

  • Što je novo na slikarskom planu?

– U zadnje vrijeme odmaknula sam se od slikanja k umjetničkim instalacijama i novim medijima. Volim sebi stalno postavljati nove izazove.

  • Volite instalacije.

– Instalacije su zanimljive, pogotovo one ambijentalne jer zapravo do zadnjeg momenta ne znate 100 posto kako će vaš rad izgledati. To otkrijete u najboljem slučaju dan ranije, ali ipak najčešće tek nekoliko sati prije otvorenja. Takav način rada je prilično iscrpljujući, ali kad se sve posloži, osvjetljenje i ostali elementi, nastaje prava čarolija.

  • Vaši su motivi neobični, nesvakidašnji.

– Volim stvarati nove svjetove. Transformirati stvari. To me zabavlja.

  • Kako je djelovati u sredini gdje istodobno živi i radi mnoštvo umjetnika?

– Pa zapravo je to jako lijepo. Bogatstvo izričaja, raznolikost. Ono što smatram manom u našem umjetničkom svijetu je prilična zatvorenost. Iako su izložbe brojne, sve se vrti u istom krugu ljudi. Mislim da bi se svi skupa trebali malo više posvetiti proširenju publike. Kako je rekla Patti Smith: “Ne radiš rad samo da bi ga “cool” ljudi čitali, nego u nadi da će svi biti inspirirani njime.”

  • Kako vidite, doživljavate aktualnu umjetnost?

– Umjetnost je dostupnija no ikad. Postoji ogromna produkcija u umjetnosti. U gomili izložaba i kulturnih sadržaja treba pronaći ono dobro, kvalitetno, ono što inspirira i potiče na razmišljanje te otvara nova iskustva. I upitati se koje je naše kulturno nasljeđe, što to ostavljamo da živi nakon nas.

  • Ima li umjetnost budućnosti?

– Naravno da ima. Čovjek je uvijek imao potrebu za izražavanjem na raznorazne načine. Umjetnost je oblik komunikacije. Ono što se najviše mijenja je kolektivno shvaćanje svrhe umjetnosti.

  • Planovi, izložbe, monografije…?

– Trenutno sam se malo više posvetila pedagoškom radu, ali istodobno radim i na jednoj skulpturi od žice te mentalno razrađujem koncepte koje želim materijalizirati u budućnosti. O monografiji nikad nisam ni razmišljala. Mislim da za tako nešto ipak treba imati malo više iskustva i rada od onoga kojeg  trenutno imam.

Ivana Miloglav (@ivanamiloglav) • Instagram photos and videos

Miroslav Pelikan

Povezani članci

O odlasku s otoka Šipana nisam nikada ni razmišljao

hrvatski-fokus

Srcem slikam apstraktni ekspresionizam

HF

Ludilo proroka Kali Juge tek je počelo. Tako će biti dok se on ne pojavi i ne promijeni svijet ako će ga još tada biti

hrvatski-fokus

HDZ se pod vodstvom Tomislava Karamarka konsolidirao i ostvario četvrtu pobjedu u nizu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...