Hrvatski Fokus
Intervjui

Mladi umjetnici, slijedite svoj instinkt!

Za istinskog umjetnika kreativnost je kao zrak koji diše

 

Peter Weisz, akademski slikar, istaknuti je aktivni pripadnik najstarije generacije likovnih umjetnika, djelujući i u Hrvatskoj ali i u inozemstvu, autor je impozantnog opusa, izlagao je na brojnim samostalnim izložbama diljem svijeta.

  • Gospodine Weisz, vrlo ste aktivni. Nakon sjajne retrospektive u Osijeku, uskoro izlažete u Belišću.

– Nakon retrospektive u MLU u Osijeku, koja je bila izuzetno dobro i medijski popraćena – dobio sam poziv da izlažem u Belišću , gdje sam živio do završetka 3 razreda osnovne škole. Izložba bi se otvorila 4. listopada ove godine.

  • Također pripremate veliku izložbu uskoro u Varaždinu.

– Da, dogovorena je izložba i u Varaždinu u Galeriji Umjetnina za 18. siječanj 2023. godine.

  • Moramo spomenuti i Vaš međunarodni rad i likovne aktivnosti.

– U okviru moje aktivnosti unutar međunarodne umjetničke organizacije WAG (čiji sam osnivač i su-predsjednik), a koja obuhvaća umjetnike raznih umjetničkih izričaja iz više od 50 zemalja svijeta – u kolovozu sam sudjelovao na 6-om WAG Festivalu u Skoplju (Makedonija ), u veljači 2023. trebao bi se održati sedmi WAG Festival u Norveškoj – te vjerojatno u srpnju veću izložbu u Parizu. Do kraja godine moj rad bi trebao biti poslan i u Meksiko na tamošnju izložbu članova WAG-a.

  • I dalje redovito slikate.

– Da, slikam redovito – kao i ranije što bi značilo periode izuzetno aktivnog slikarstva – nakon koji zna nastupiti dulje vrijeme neaktivnosti, kada se prikupljaju utisci, koji su poticaj i inspiracija za nove radove.

  • Dolazi li s godinama, osobnim razvojem, sazrijevanjem do promjena u stilu, u pristupu, u kreaciji djela?

– Moj stil je manje više konstantan i baziran je na iskustvima ekspresionističkog načina slikanja, pomalo nove figuracije i u zadnje vrijeme sve više me zaokupljaju apstraktne slike – gdje se miješa iskustvo sa novim inspiracijama.

  • Vaš kolor i dalje pršti svježinom i snagom.

– Drago mi je čuti ovakav Vaš sud…, snažan kolor i u apstraktnim slikama potencira i ekspresivni izričaj u umjetnosti, koji mi je posebno drag.

  • Ulje i akril na platnu, Vaša je omiljena tehnika.

– Na platnima većinom radim sa uljima ili akrilnim bojama – a ponekad ih i miješam. U trenutcima odmora često radim i crteže – također većinom i u boji.

  • Što je još novo u atelijeru?

– Želja mi je i radim na tome da možda već iduće godine napravim veću samostalnu retrospektivnu izložbu u Izraelu (član sam Udruženja likovnih umjetnika Izraela) – i gdje sam kao umjetnik doživio mnoga priznanja i imam mnogo prijatelja među tamošnjim umjetnicima.

  • Nekoliko riječi o planovima.

– Osim planirane izložbe u Izraelu iduće godine, te skupnih izložbi unutar WAG organizacije – planiram i izložbu u Italiji, koju također dobro poznajem iz ranijih vremena i gdje sam već izlagao u mnogim gradovima.

  • Za kraj, savjet mladim umjetnicima.

– Moj savjet mladim umjetnicima je da slijede svoj instinkt, da se ne boje pogrješaka u traganju za novim – jer i od grješaka se uči bitna je kreativnost – koja je za istinskog umjetnika kao zrak koji diše…

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Mi ne uhljebljujemo, mi poboljšavamo

HF

Rad na velikom formatu me ispunjava

HF

Hrvatski su biskupi neozbiljni

HF

Plenković zbog nekoliko eura ganja frizerke i konobare, a dilere kokaina ne pita odakle im novac za BMW-e i Maseratije

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više