Hrvatski Fokus

Jedan od najvažnijih čimbenika za uspjeh jednoga društva i njegove države uspostava je vladavine prava

 

Mi se stvarno pitamo koji je to recept za uspjeh jednoga društva i njegove države? I onda kada na tu temu pogledamo nekoliko mjeseci unazad dobijemo more prijedloga u javnim medijima, to građane zbunjuje. U principu kada se napravi jedna manja analiza dođe se do jednostavnog zaključka – zemlje u kojima se poštuje vladavina prava imaju najveće povjerenje u institucije, najviši standard građana, konkurentnu ekonomiju i dr.

Najbolji primjer za pozitivne promjene kod država koje su imale nisku stopu vladavine prava je Rumunjska. Rumunjska je odlučno i energično krenula u bitku za povjerenje građana u njegove institucije. Nije se bacila na edukacije ili nešto slično tomu, nego je uspostavila državne institucije gdje je zakon isti za sve. Energično je provela antikorupcijsku ofenzivu i primijenila je striktno zakon. Dakle uvela je vladavinu prava. Nakon toga je Rumunjska preko noći ne procvjetala nego doživjela snažan društveni i ekonomski uspjeh.

Ako tako gledamo, jednostavno je zaključiti da je jedan od najvažnijih faktora za uspjeh jednoga društva i njegove države uspostava vladavine prava. Isto tako osim vladavine prava važan faktor za napredak jednoga društva su zaposlenici i njihovo nagrađivanje. Dakle zaposlenici u državnom sektoru ali i zaposlenici u privatnom sektoru. Uspješna država će dati određene poticaje kako bi privatni i državni sektor mogli biti konkurentni da zadrže zaposlenike u vlastitoj državi. Iz ovog proizlazi da su isto tako jedan od najvažnijih faktora za uspjeh jednoga društva i njegove države kadrovi odnosno zaposlenici. Čitavo more raznih prijedloga znanstvenika, raznih analitičara i ostali će se jednostavno presložiti ako se zadovolje ovi kljucni faktori.

Ivica Todorić, https://www.facebook.com/ivica.todoric.official

Povezane objave

Šesnaesti festival ‘Interetno’ bez Hrvata

HF

Udruga MACELJ 1945. Vas poziva

HF

Rastrošni Zoran Milanović

HF

Političkom suradnjom do boljitka Hrvatske

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više