Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Devedeseta obljetnica od mučke smrti dr. Milana pl. Šufflaya

Devetnaestoga veljače 1931. od zadobivenih ozljeda umro je hrvatski znanstvenik, književnik, albanolog i vizionar

 

“UBILI SMO MOZAK HRVATSKOG NARODNOG POKRETA”, izvijestio je svoje nalogodavce u Beogradu krvnik i izdajica hrvatskoga naroda, šef zagrebačke policije Janko Bedeković (Zagreb, 1885. – Zagreb, 9. IV. 1938.). Devetnaestoga veljače 1931. godine od zadobivenih ozljeda umro je hrvatski znanstvenik, književnik, albanolog i vizionar dr. Milan pl. Šufflay. Napadnut je željeznom motkom s leđa ispred kuće u kojoj  je stanovao, u samom središtu Zagreba. Po uputama i nalogu srbijanskoga kralja Aleksandra Karađorđevića (nelegalne) Kraljevine Jugoslavije razmrskana mu je glava.

“Čelenke će prskati”, pisao je na dan ubojstva provladin list “Sloga” u Rijeci. Ubojstvo je dogovoreno u noći s 11. na 12. veljače 1931. u stanu zapovjednika grada Zagreba srbijanskoga brigadnog generala Danila Belimarkovića (Beograd, 2. VIII. 1882. – Beograd, 21. VII. 1940.). U tom dogovoru sudjelovali su i članovi terorističke organizacije “Mlada Jugoslavija” i ubojica Branko Zwerger.

Pravi ubojica održao je toj terorističkoj organizaciji javni govor o odstranjenju po narodu izabranih hrvatskih narodnih zastupnika. Rekao je: “Ja sam odstranio poslanike” upućujući na fizičku likvidaciju hrvatskih vođa 20. lipnja 1928. godine u Skupštini u Beogradu. Svjetsku javnost o tom zvjerskom ubojstvu u Apelu Međunarodnoj ligi za ljudska prava u Parizu izvijestili su Albert Einstein i Henrich Mann.

Da bi prikrili svoje djelo ubojice su zabranili objavu datuma pogreba, osmrtnice su zaplijenjene a brzojavne sućuti nisu smjele biti poslane. Zabranili su da se u znak žalosti postavi crna zastava na zgradu Sveučilišta na kojemu je predavao Šufflay. Školsku mladež koja je nazočila sprovodu policijske vlasti protjerali su iz Zagreba, a hrvatske narodne trobojnice odstranjene su sa vijenaca.

U Beogradu su se radovali, jer je još jedna snažna ličnost hrvatskog otpora ubijena, te je hrvatski narod za jednog utjecajnog domoljuba bio slabiji. No prevarili su se. Te večeri fizički mozak dr. Milana pl. Šufflaya prestao je raditi ali on je u tom času postao još snažniji i moćniji. Duhovno i intelektualno  nazočan je i danas u hrvatskoj politici, ukazujući svojim djelom na opasnosti i put kojim danas treba kročiti, što nam to poručuje sada kao sluga Božji.

     Prvo, oni koji su držali željeznu motku i danas su nazočni u Hrvatskoj u drugom lukavijem obliku;

     Drugo, Albanski narod nam može biti primjer zajedništva u borbi za nacionalnu čast i sigurnu budućnost. Države Albanija i Kosovo najpouzdaniji su naši saveznici u okruženju. Moramo koristiti mostove prijateljstva kojima je temelj svojim djelom udario dr. Milan pl. Šufflay;

    Treće, Hrvati pripadaju zapadnoeuropskoj civilizaciji i kao takvi moramo čuvati svoj identitet, civilizacijske korijene, kulturu i vjeru.

     Četvrto, Romanom “Konstantin Bašlić” Milan pl. Šufflay ukazuje nam je na blisku vezu i podrijetlo crnogorskog i hrvatskog naroda koji se bore protiv istog neprijatelja i samo zajednički ga mogu pobijediti.

      Peto, kao vizionar Milan pl. Šufflay predvidio je Drugi svjetski rat, atomsku bombu i političke blokove.

Promišljajmo slobodno jer granice našeg intelekta ne postoje a duša je vječna. Naši neprijatelji uspjeli su u jednom, a to je da premalo znamo o svim našim hrvatskim mučenicima i barjaktarima slobode. Usuđujemo se postaviti pitanje koliko je Hrvata čulo za dr. Milana pl. Šufflaya a koliko poznaje njegova djela i osobnost. Zato je 90. obljetnica od njegova svirepog ubojstva prava prilika da osvježimo i nadopunimo svoje znanje.

Kraljevska akademija u Zagrebu pripremala je Međunarodni simpozij koji je radi epidemioloških mjera odgođen do 2. vstudenog 2021., na 149. obljetnicu njegova rođenja. Na nadnevak njegove tragične smrti u prostoru Tribine Grada Zagreba 20. veljače 2021. u 11 sati održat će se Spomen-akademija. Spomen-akademiju prenosit će TV kanal Kraljevske akademije. Dan ranije na njegovom grobu na Mirogoju u 10 sati položit će se vijenac s hrvatskom trobojnicom i zapalit će se svijeće za sve hrvatske mučenike. Sveta misa zadušnica služit će se 19. veljače 2021. u crkvi Svetog Blaža. Pokrenuta je i inicijativa župljana da se dr. Milan pl. Šufflay proglasi Slugom Božjim časti u svojoj biskupiji. Pokojnik  je to i zaslužio radi kristoličke ljubavi prema svomu narodu, domovini, Katoličkoj Crkvi i Čovječanstvu.

Njegove kosti su danas uz kosti Stjepana Radića s porukom za sve nas. Samo je moramo htjeti čuti.

Ivan Valek, dipl. ing. arh.

Povezane objave

Umro hrvatski keramičar Hanibal Salvaro

hrvatski-fokus

Umro domoljub Mladen Schwartz

HF

Uplatimo novčani prilog za spas Matoša

HF

Brtonigla – u znaku športa, enogastronomije, zabave i glazbe

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više