Hrvatski Fokus
Kultura

Toni Franović izlaže u Gliptoteci HAZU-a

Motivi iz prirode na ovim slikama doimaju se stvarno nestvarnim, običnim ali istodobno i misteriozno lijepim, svakodnevnim, magičnim

 

Akademski slikar Toni Franović, jedinstvena je pojava u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. Autor je kompleksnog i zapaženog ciklusa slika i crteža koja je izlagao u brojnim galerijama i muzejima diljem svijeta. Doista, Toni je živio, stvarao i izlagao na svim stranama svijeta da bi se 2013. godine preselio u Legrad, započeo s predavanjima na Sveučilištu Sjever, praktično se povukao iz javnosti, ali i dalje strastveno nastavljajući sa slikanjem. Petog veljače u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU-a Franović je izložio dvadesetak ulja na platnu, srednjeg i velikog formata, pod zajedničkim naslovom Vrt. izložba je otvorena do kraja mjeseca.

Motivi su preuzeti iz prostora koji okružuju slikara i njegove brojne domaće životinje, voda, Drava, vegetacija, kolorit u promjeni godišnjih doba, ali i more i Zagreb. Ulja s ove impresivne izložbe nastala su u nekoliko proteklih mjeseci, jasno pokazujući opuštenost umjetnika, njegov je potez i dalje vrlo energičan,ponegdje i silovit, no priroda koju slika odaje dojam mira, spokoja. Slikar osobito voli efektne trenutke zalaska sunca. U odnosu na raniji slikarsaki opus možemo govoriti i o pojačanom koloru, izrazitijem i još dojmljivijem. Franović ističe da je sada, u novim ciklusima, puno manje krutosti, nego što je bilo prije. Franović je poznat kao umjetnik koji brzo i učinkovito slika a ta mu je odlika ostala i danas.

Naravno, u atelijeru su ostali brojni crteži u ugljenu,akrili i akvareli za neku drugu prigodu. Cikljus ulja na platnu različitih formata Tonija Franovića snažan su doprinos aktualnoj likovnoj produkciji. Motivi iz prirode na ovim slikama doimaju se stvarno nestvarnim, običnim ali istodobno i misteriozno lijepim, svakodnevnim ali i magičnim. Posebice ističem velike formate ulja koji gotovo da pozivaju gledatelja da zakorači u njihov svijet.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Tko god raditi može

hrvatski-fokus

Motivi prirode u opusu Vlade Tuđe

hrvatski-fokus

Ne daj suzi da ubode

HF

Ivan Tomljanović

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više