Hrvatski Fokus
Kultura

Umjetnik u svom atelijeru

Novi ciklus nosi snažna apstraktna obilježja

 

Nedavno je poznati hrvatski fotograf Pero Dragičević napravio niz fotografija našeg međunarodno priznatog umjetnika Matka Trebotića u njegovom splitskom atelijeru. Doista, kako kaže sam slikar, što preostaje umjetniku u ovih proteklih godinu dana, nego biti u atelijeru i slikati. Umjetnik u svom atelijeru, okružen je brojnim novitetima, kombiniranim tehnikama na platnu (različitih formata i srednjih i velikih) i izvedbama na papiru, u središtu vlastitog svemira, u tišini vlastite oaze, obgrljen sjećanjima na mnoštvo ideja i zamisli koje još uvijek lebde ispod samoga stropa atelijera, poput jata ptica, u stalnom sučeljavanju s naslikanim i realiziranih djelima i neprekidnom promišljanju.

Novi ciklus nosi snažna apstraktna obilježja, razigrani, vibrantni odnosi obojanih ploha, uglavnom se raznoliko gibaju, tvoreći pomalo nakošeni svijet oslobođenosti, sve do trenutka njihova nastanka na platnu, prestanka, kraja suzdržanosti. Trebotićev izraziti, energični a opet istodobno i tako blagi i osjećajni kolor i ovdje je vrlo uočljiv, to je kolor koji nosi optimizam. Slikar gledajući i dodirujući novi ciklus slika, razmišlja o idućim potezima, o motivima koji su temelj njegova slikarstva,  razmišlja o radosti stvaranja. Naravno, slikar promatra i duboko doživljava okolinu, svijet iz središta svoga atelijera, kreirajući zapise o vremenu koja prolazi, a koje nastoji uvijek obrisati tragove postojanja, zato je važna umjetnost jer umjetnost je najsloženije sjećanje čovjeka. Nekoliko sjajnih fotografije Pere Dragičevića izvrsno nam dočarava  kreatorski, atelijerski prostor Matka Trebotića, umjetnika i njegov novi opus.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Londonski dnevnik druženja

hrvatski-fokus

Hrvatski jezik

HF

Krležina hrvatska književna riječ

HF

Slika kao virus

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...